hamilelik-sonrasi-miyom-olusur-mu

Hamilelik Sonrası Miyom Oluşur mu?

Miyomlar rahim ve rahim ağzında yer tutan rahim içerisindeki kas dokusuyla gelişen iyi huylu tümörlerdir. En çok 35-44 yaş arası kadınlarda görülür ve hamilelik sonrası miyom oluşma olasılığı da bulunur.

Ayrıca çoğu zaman hamilelik öncesinde zaten var olan miyomlar hamilelik süresince doğrudan ya da dolaylı olarak etkilerini sürdürür. Miyomlar östrojen hormonuyla beraber geliştikleri için hamilelik sırasında ortaya çıkmaları da olasıdır. Ancak bu çok da yüksek bir olasılık değildir. Hamilelik sırasında miyom geliştiren hamile kadınların oranı ise %10-%30 arasında değişmektedir. Olasılığı yüksek olan durum hamilelik ilerledikçe miyomların kanlanmasının azalmasıdır. Kanlanma azaldıkça miyoma ulaşan besin ve oksijen miktarı da bozularak miyomun bozulması gerçekleşir. Bu durumda karın ağrısıyla karşılaşılabilir ve dinlenme, bol sıvı tüketimi ile durum kontrol altına alınır.

Gebelik sırasında artan östrojen ile gelişebilen miyomlar sonrasında küçülme eğilimi gösterirler. Hamilelik sonrası miyomlar azalan östrojen miktarı ile küçülür ve kendiliğinden yok olabilirler. Bahsettiğimiz östrojen miktarı-miyom üretimi ilişkisi nedeniyle hamilelik sonrası miyom oluşumu oldukça düşük bir ihtimaldir.

Hamilelik sırasında ya da hamilelik sorası miyom oluşumunun östrojenden bağımsız nedenleri ise tam olarak belirli değil. Ancak yapılan araştırmalar miyom oluşumunun kilolu ve hareketsiz kadınlarda daha sıklıkla rastlanabilir bir durum olduğunu kanıtlar yönde. Karın bölgesini hantal bir hale getirmemek, karın kaslarını çalıştırmak miyom oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Miyomların tedaviyle kolayca yok edilebilir olduklarını; iyi huylu olduklarını belirtelim ve miyom olması halinde karşılaşacağınız belirtileri sıralayalım:

  • Rahim bölgesinde ağrı
  • Adet dönemlerinde çok fazla kanama,
  • Adet sonrasında aralıklarla açık renkte kanama,
  • Karın ve rahim bölgesinde gözle fark edilecek şekilde büyüme,
  • Cinsel ilişki ve adet dönemlerinden sonra bel ve kuyruk sokumunda ağrı hissedilmesi,
  • Sıklıkla idrara çıkma isteği

Eğer vücudunuzda bu etkileri gözlemliyorsanız ya da herhangi bir şekilde hamilelik sonrası miyom oluşumdan şüpheleniyorsanız muayene ve gerektiği halde tedavi için doktorunuza görünmelisiniz.

Öte yandan miyomların küçük oldukları dönemlerde vücuda herhangi bir sıkıntısı yoktur. Bu durumlarda miyomun sürekli kontrolü, ilaçlar ile daha da küçülmesini ve yok olmasını sağlamak en etkili tedavi yöntemidir. Daha büyük boyutlardaki miyomların tedavisinde ameliyat yöntemleri tercih edilmektedir. Miyomların tespiti yapıldıktan sonra alanında uzman bir hekim tarafından kontrol ve takibi yapıldığı sürece miyomun vereceği olumsuz etkiler çok daha aza indirgenecektir.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğum Sonrası Adet (Regl) Düzeni Hakkında Her Şey!

Bebekler Günde Kaç Kez Kaka Yapmalı?

Emziren Annelerin Tercih Ettiği İçecek: Promalt