hamilelik-sonrasi-benler

Hamilelik Sonrası Oluşan Benler

Hamilelik birçok değişimi beraberinde getiren bir süreçtir. Bu dönemde anne adaylarında hem fiziksel hem de ruhsal anlamda birbirinden çok farklı değişimler yaşanabilir. Kilo artışı, çatlak oluşumu, ciltte kızarıklık, saçlarda dökülme ya da yağlanma gibi fiziksel değişimlerin yanında hamilelik birlikte yeni benler oluşması ya da var olan benlerde çoğalması da sık karşılaşılan problemlerden biridir.

Peki, hamilelik sonrası benler neden olur? Geçmesi için neler yapılabilir?

Hamilelik Benleri Neden Oluşur?

Gebelikle birlikte anne adaylarının vücutlarında yaşanan değişimlerden biri de ben oluşumudur. Ben olmayan annelerde yeni benler oluşurken gebelik sürecine girildiğinde mevcut ben sayısında da artış olabilir. Hamilelik döneminde çalışmaya başlayan progesteron ve östrojen adı verilen gebelik hormonları bu değişimlerin en önemli sebepleri arasındadır.

Progesteron ve östrojen hormonlarındaki artış cilde renk veren melanin hücresinin fazla çalışmasına sebep olur. Bunun sonucunda da vücudun bazı yerlerinde hamilelik benleri oluşmaya başlar. Bu benlerin bir kısmı gebelik sonrasında kaybolurken bir kısmı kalıcı olabilir.

Hamilelikte Gebelik Maskesi

Melanin hücresi benlerin yanı sıra “gebelik maskesi” adı verilen cilt lekelerinin oluşmasına yol açabilir. Gebelik maskesi, genel olarak yüz bölgesinde olduğu ve maskeyi andıran bir görüntüye benzediği için bu ismi almıştır. Yüzün sağ ya da sol kısmında sınırları belirgin olan bu leke, benlere göre daha büyük ve geniş bir alana sahiptir.

Bazı çalışmalar, gebelik maskesinin hamilelerin %50 ile %75 inde görüldüğünü söyler. Yüzeysel olanlar açık kahverengi, derinin alt tabakasına inmiş olanlarda ise daha koyu kahverengine sahiptir. En çok yanak, alın, dudak üzeri ve çenede oluşan lekeler, yine doğum sonrası büyük oranda kaybolur.

Hamilelikte Görülen Diğer Cilt Problemleri

Rahminde bir bebek büyüten anne adayının hormon değerleri ve metabolizmasında meydana gelen değişimler hamilelik sonrası benler dışında başka cilt problemlerini de beraberinde getirir. Aşağıdakiler hamilelikte en sık karşılaşılan problemlerin başında gelir.

  1. Hamilelik benleri ve gebelik maskesi gibi sorunların yanı sıra hamilelikte en sık görülen sorunlardan biri de çatlaklardır. Bu çatlaklar hamileliğin genel olarak 3. ayı itibariyle başlar. Başlarda pembe renkli olan izler zamanla genişler ve derinleşir. Sonrasında ise beyaz renkli ve yol yol görünen bir görüntüye ulaşır. Hamilelikte oluşan çatlakların en önemli sebebi ise kilo artışıdır. Kilo artışını hamilelik boyunca kontrol altında tutmak bu sebeple önemlidir. Hızlı kilo artışı ile deriniz gerilir ve elastikiyetini kaybeder. Sonucunda da derin çatlaklar oluşur. Gebeliğinizde elbette kilo alacaksınız ve ciltte yırtılmalar kaçınılmaz olacak. Ancak önemli olan bunu kontrol altında tutup oluşumu minimum seviyede tutmaktır.
  2. Derinin gerilmesi ve kuruması sebebiyle anne adaylarında kaşıntı problemi de görülebilir. Kilo aldıkça bu gerilme artacağı için kaşıntılarda da artış yaşanabilir. Cildin tahriş olmasını önlemek ve nemlenmesini sağlamak için doktorunuzun tavsiye edeceği losyonu kullanarak bu şikayetinizi minimum seviyeye düşürmek mümkündür.
  3. Bunların yanı sıra saçlarınızda da birtakım değişimler yaşanabilir. Bazı anne adaylarında saçlar kalınlaşırken bazılarında ise incelme görülebilir. Saç tellerinde oluşan bu değişimle beraber saçlarınızda yağlanma problemi ya da de görülebilir. Bu durum genellikle doğumdan sonraki 3. ayda başlar ve kısa bir süre sonra sona erer. Ancak saç dökülmesi devam ediyorsa alanında uzman biriyle görüşmeniz doğru olacaktır.
  4. Hamilelikte yaşanan cilt sorunlarından bir diğeri ise mantar. En çok vajina bölgesinde görülen bu sorun kaşıntı, idrarda yanma hissi ve beyaz kesik akıntı ile kendini gösterir. Hamilelikte yaşanan mantar sorununa genel olarak fazla kilo, stres, gebelik şekeri, hormonal değişimler ve yanlış vajinal duş sebep olabilir. Böyle problemler sizi rahatsız ediyor ve artarak devam ediyorsa mutlaka konusunda uzman bir doktordan yardım almanız gerekir.
  5. Hamilelik ile birlikte hormonlar, vücuttaki yağ miktarını arttırır. Dolayısıyla deri altında biriken yağ dokusu (sebum) artar ve sivilce oluşumu kaçınılmaz bir hal alır. Bu sebeple sivilce oluşumu hamilelikte sıklıkla görülen bir cilt problemidir. Sorunun doğumdan kısa bir süre sonra geçmesi beklenir. Ancak sivilceleriniz azalmak yerine artış gösteriyorsa bir cildiye uzmanı ile görüşmenizde fayda var.

hamilelikte-gorulen-diger-cilt-problemleri

Hamilelik Sonrası Benler ve Diğer Cilt Sorunları için Yapabilecekleriniz

Gebelikte kaçınılmaz olan cilt sorunları ve hamilelik sonrası benler için alacağınız basit önlemler kalıcı iz oluşumunun önüne geçecektir. Bu basit tüyolarla eski görünümünüze çok daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.

  • Hormonal değişimlerin sebep olduğu ve melanin hücresinin fazla çalışması sonucu oluşan benler için endişelenmenize gerek yok. Ancak benlerinizin oluşumunu hem hamilelikte hem de doğum sonrasında takip etmeniz gerekir.

Hamilelikte oluşan benlerin çoğu doğum sonrası kaybolurken kalıcı olanlar için mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Bazı benler farklı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu sebeple görmezden gelmek doğru değildir. Eğer sizi görüntü olarak rahatsız ediyor ve doğum gerçekleşmesine rağmen kaybolmuyorsa hemen bir uzman hekime danışılmalı. Öncelikle benin özellikleri incelenmeli ve sonrasında gerekiyorsa alınması yönünde karar verilmelidir.

 

  • Oluşan et benlerini koparmak son derece tehlikelidir. Sanki tuttuğunuzda kopacak gibi hissedebilirsiniz ancak onlar derinize bir bağ ile tutunur ve koparmak son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple mutlaka konusunda uzman bir doktordan vakit kaybetmeden randevu almalısınız.

 

  • Gebelik maskesi de tıpkı benler gibi doğum sonrası kendiliğinden yok olabileceği gibi bazı anne adaylarında kalıcı bir sorun haline gelebilir. Bunun için yine bir doktorla görüşmeli ve onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeli, gerekiyorsa ilaç kullanmalısınız.

 

  • Hem ben hem de gebelik maskesi oluşumunda güneş ışınları önemli bir yere sahiptir. Bir de gebelikten dolayı gerilen cilt, güneş ışınlarından daha çok etkilenir. Bu sebeple güneşe çıkmadan önce doktorunuza danışarak hamileler için zararlı olmayan bir güneş kremi kullanmalısınız. Ayrıca güneş ışınlarının bu tarz cilt lekelerini kalıcı hale getirme ihtimaline karşılık güneşin yoğun olduğu zamanlarda zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalısınız.

 

  • Kilo artışı beraberinde çatlak oluşumunu getirir. Nem dengesi sağlandıkça çatlaklarda derinleşme olmayacaktır. Bu sebeple hamileliğin 3 ya da 4. ayında oluşmaya başlayan çatlakları en aza indirmek için bu aylar itibariyle cilt elastikiyetini korumak ve onu nemlendirmek için hamileliğe uygun krem ya da losyonları kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

  • Hem kilo artışını kontrol altında tutmak hem de cildinizi daha sıkı bir forma sokup çatlak problemini en aza indirmek için yapılacaklar listenize mutlaka egzersizi de eklemelisiniz.

 

  • Çatlak probleminde olduğu gibi hamilelikte yaşanan kaşıntılar için de cildinizi tahriş etmemek ve nem dengesini sağlamak oldukça önemlidir. Bu kaşıntılar için krem ya da losyon kullanabilirsiniz. Ancak ciltte yaygın bir kaşıntı ve döküntü varsa doktorunuzla vakit kaybetmeden görüşmekte fayda var.

 

  • Artan kilo ile birlikte yağ dokusunda yaşanan artış sebebiyle sivilce oluşumu da artacağından cildinizi temiz tutmak önemlidir.

Sivilce önleyici bazı ilaçların kullanımı doğumsal anomalilere sebep olduğu için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

  • Vajinal mantar oluşumu anne adayını zorlayacak cilt problemlerinden biridir. Böyle bir durum yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Bunun yanı sıra mantar sorunun ilerlemesini yavaşlatmak için iç çamaşırınızı mutlaka kuru ve temiz tutmalısınız.

Hamilelik, beraberinde birçok değişimi getiren ve mucizeyle sonuçlanan bir dönemdir. Böyle bir sürecin sizi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan etkilemesi de oldukça doğal. Hal böyle olunca hamilelik sonrası benler gibi daha birçok problem doğum sonrası ortadan kaybolan ya da tedavisi mümkün olan durumlardır.

Bu sebeple endişeye mahal vermeden ve kendinizi strese sokmadan hamileliğinizin tadını çıkarmalı ve kendinizi doğum sonrasına hazırlamalısınız. Zaten minik bebeğiniz dünyaya geldiğinde bu sorunların hepsi unutulmuş ve siz anneliğin keyfini yaşıyor olacaksınız. O sebeple herhangi bir problem yaşadığınızda önce doktorunuzla görüşmeli sonrasında gerekiyorsa tedaviye başlamalısınız.

 

Dilerseniz “Hamilelikte Oluşan Lekeler/ Kremler” Konulu yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Oluşan Lekeler/ Kremler:  https://www.bebek.com/hamilelikte-olusan-lekeler-kremler/

 

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğum Sonrası Panik Atak!

Bebeğinizi Biberon ile Beslerken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Epiduralli Sezaryen Doğum Nasıl Olur?