Doğum sonrasında yeni annelerin, hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı için dikkatli beslenmesi gerekmektedir. Anne nasıl besleniyorsa, bebekte aynı kalitede beslenecektir. Bu sebepten dolayı emzirme döneminde anne adayı, sütünün kalitesini ve miktarını olumsuz şekilde engelleyecek gıdalardan kaçınmalıdır.
Başlıca dikkat edilmesi gerekenler;
1-Kalori alımına dikkat!
Hamilelik süresince yediğiniz her lokma, karnınızda ki bebeğinizin de gelişimini etkiledi. Şimdi ise yeni anne olarak daha çok enerjiye ihtiyacınız olacak ve bu durumu sütünüzü olumsuz bir şekilde etkilemeden yapmanız gerekiyor. Eğer emziriyorsanız, kalori alımına dikkat etmelisiniz ve normalden 400-500 kalori daha fazla almanız gerekiyor.
2-Protein tüketmeyi unutmayın!
Enerji sağlamak için protein tüketmeniz hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklı bir davranış olacaktır. Et, balık, tabuk, yumurta ve kurubaklagil tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.
3-Gelecek için kalsiyum tüketin!
Doğum sonrasında kalsiyum ihtiyacınızı tam anlamıyla karşılamanız gerekir. Günlük beslenmenizde 3 porsiyon süt ve süt ürünlerinden tüketmelisiniz. Kilo konusunda endişeleriniz varsa da az yağlı ürünleri tercih edebilirsiniz.
4-Sebze ve meyveler doğal vitamin kaynaklarıdır!
Sebze ve meyve tüketimi sadece hamilelikte ve sonrasında tüketilmesi gereken değil yaşamınız boyunca ihtiyacınız kadarını tüketmeniz, sizin sağlığınız için önemli rol oynar. Sebebi ise sebze ve meyvelerin içinde bulunan vitamin ve minerallerdir.
5-Demir eksikliği yaşamamak için takviye yapın!
Vücutta yaşanan demir eksikliği hamilelik süresince çok sayıda anne adayının karşısına çıkan sorunlardan biridir. Bu sebepten hamilelik süresince demir ihtiyacınızı karşılamak için doktorunuzun size önerdiği; hamilelik sonrası vitamin ve demir takviyesi yapmaya özen gösterin. Bunun sebebi ise; bebeğiniz karnınızda geçirdiği 9 ay boyunca kendi demir deposunu oluştururken, sizin demir deponuzdan yararlanır. Doğum sonrasında da gelişen demir eksikliğini gidermek için öğünlerini demir yönünden zengin besinler ile geçirin. Kırmızı et, pekmez, yumurta sarısı günlük beslenmenizde yer alması gereken besinlerdir.
6-Folik asiti ihmal etmeyin!
Hamilelik süresince ve emzirme döneminde folik asit tüketimine de dikkat etmelisiniz. Folik asit en çok yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, böbrek, yumurta, kabuklu tahıllar, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, baklagiller ve taze sıkılmış portakal suyunda bolca bulunur.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 👶[/box]