Hamilelik süreci ve doğumdan sonra her anne bir an önce eski haline dönmeyi istemekte haklıdır. Doğum genellikle anneleri yıpratıcı bir deneyim olduğu için, doğumdan sonra, anneler kendilerini fiziksel ve ruhsal olarak yorgun ve bitkin hissederler.
Annelerin doğum yaptıktan sonra en büyük sıkıntılarından biri de değişen vücutlarıdır. Doğumdan sonra lohusalık olarak adlandırılan evre, doğumun ardından başlayıp 40 gün devam eder. Doğum sonrası göbeğin hizasında olan rahim 5 hafta sonra normal boyutuna kavuşur. Leğen kemiğinde ve karın duvarında bulunan bağ dokusu ligamentleri hamilelik boyunca yumuşak ve elastik bir halde kalır. Bu durum da yaklaşık olarak 4 ay sonra eski haline döner. Doğumun ardından uygun olmayan, ağır hareketler bu bölgelerin hasar görmesine neden olabilir. Leğen kemiğini oluşturan dokularda ortalama 6 kilo yük taşıdığı için zayıflamaya başlar. Yani bu bölgede doğumda hassaslaşır.
Doğum sonrası, doktorunuzun da belirlediği süre zarfında yapacağınız kegel egzersizleri, leğen kemiği kaslarınızı güçlendirecektir. Bununla birlikte, vücutta oluşan ödemi ve buna bağlı olan ağrılarınız da yavaş yavaş ortadan kaybolacaktır. İlerleyen zamanlarda meydana gelebilecek idrar kaçırma riskiniz de ortadan kalkacaktır.
Genital bölgede gerçekleşebilecek hemaroid ve hematom gibi problemler de kegel egzersizleriyle engellenebilmektedir. Bölgeye yapılan buz uygulaması da doğum sonrasında meydana gelen ağrıları azaltacaktır.
Doğum sonrası bel ve sırt ağrılarından yakınmamanız için bol bol istirahat etmelisiniz. Göğüs bölgesinde oluşan ağrılar emzirme sonucu meydana gelmektedir. Bu yüzden bebeğinizi emzireceğiniz zaman sırt ve bel bölgenizi yastıkla destekleyebilirsiniz.
Çok zor bir doğum gerçekleştirdiyseniz, pelvik ve bacak bölgelerinde varisler oluşabilir. Lohusalık sürecinden sonra da devam eden varisler için damar cerrahisine başvurulmalıdır. Yüzeysel görülen varisler, düzenli yürüyüşler ve varis çoraplarıyla yok edilebilir.
Doğum sonrası alt bacak ve ayak bileğinde ödem yüzünden şişlikler görülebilir. Böyle bir durumda bacağınızı yukarı doğru kaldırmalı ve gün içerisinde bol sıvı tüketmelisiniz.
Doğumun ardından anne kendini iyi hissetse de, vücudunu toparlaması için yatarak dinlenmesi tavsiye edilmektedir. Çok fazla idrar yapmanız paniklemenize neden olsa da bu durum idrar yolu enfeksiyonunu engellediği için oldukça faydalıdır.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 👶[/box]