Doğumdan sonra anneler değişen yeni hayatlarıyla birlikte doğum hüznü ya da doğum depresyonu yaşayabilirler.
Doğum hüznü hemen hemen her annede görülen, doğumdan sonraki iki haftayı kapsayan normal bir süreçtir.
Doğum depresyonu iki haftadan fazla sürüp annenin ve bebeğinin sağlığını etkilemeye başlayan süreçtir. Bu süreçte anneler tedavi almaktan kaçınmamalıdır.
Daha önce konuştuğumuz postpartum olarak bilenen doğum sonrası depresyonunun şimdi de tedavisini beraber inceleyeceğiz.
Hamilelik sonrası depresyonun tedavisi nasıl olur? Ne zaman bir uzmandan destek almalıyım? diyorsanız konumuzu birkaç başlık altında detaylandıracağız.
Uzman Desteği Ne Zaman Alınmalı?
Doğum sonrası depresyona sahip anneler yaşadıkları psikolojik dönemden dolayı içinde bulundukları durumu tam olarak anlamlandıramayabilir.
Sürece nasıl müdahale etmesi gerektiğini bulamayabilir. Bu sebeple, eğer melankoli ve depresyon durumu 2 haftayı geçmişse, annenin yanında süreci gözlemleyenler (eşi, annesi, kardeşi) uzmana danışmalıdır.
Eğer süreç içerisinde anne ciddi derecede hayatını etkileyecek belirteler gösterirse (ölüm düşünceleri, yemek yememe, algı bozukluğu gibi) vakit kaybedilmeden bir psikiyatriste ve psikoloğa gidilmelidir. Yani annenin gösterdiği belirtiler baz alınarak süreç uzatılmadan mutlaka destek alınmalıdır.
Hamilelik Sonrası Depresyon Tedavisi
Doğum sonrası depresyonda, annelerin gösterdiği belirtiler de tedavi şeklinde değişiklik gösterir.
İlaç tedavisi, psikoterapi, grup terapileri uygulanabilir. Bu süreçte emzirme sürecinde olmanız olağan olduğu için doktorunuzun kontrolünde ilaç kullanmanız daha uygun olacaktır.
Tıpkı kullanırken sormanız gerektiği gibi ilacınızı bırakırken de doktorunuza danışarak hareket etmelisiniz. İlaca başlamak da bırakmak da ilk başta negatif semptomlar gösterebilir.
Depresyon ilaçları yorgunluk, susuzluk gibi etkiler bırakabilir. Bu belirtileri yaşıyorsanız normal ve geçici olduğunu bilmelisiniz. İlaca başladığınızda hemen etki beklememelisiniz. Yaklaşık 2 hafta içinde etkisini gösterecektir. Bu yüzden sabırlı olmalısınız.
İlaç güzel bir tedavi yolu olsa da psikoterapi de çok sağlıklı bir yoldur. İlaç tedavinize ek olarak terapiye de yönelebilirsiniz.
Konuşmak, hayatınızdaki çözümleyemediğiniz ve içinden çıkamadığınız sorunlara ışık tutacaktır. Daha kalıcı bir çözüm sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Doktorunuzdan ilaç almanız kadar psikoloğunuzdan terapi almanız normaldir. Terapiye gitmeyi anormallik olarak değil aksine en normal olan yol olarak görmelisiniz. Böylece tedavinizi daha sağlıklı ilerletebilirsiniz.
Gündelik Hayatta Neler Yapılabilir?
- Konuşmak her şeyin ilacıdır. Yaşadığınız durum bir tek size özgü değil. Birçok anne doğum sonrasında benzer zorluklardan geçiyor. Yaşadığınız duyguları, düşüncelerinizi, kaygılarınızı eşinizle ve sevdiklerinizle paylaşmaktan korkmamalısınız. Böylece içinde bulunduğunuz durumu anlayarak size yardımcı olmalarına olanak sağlamış olursunuz. Dertleşebilirsiniz, çocuğunuzun bakımında yardım isteyebilirsiniz, günlük işlerinizi yapmakta destek alabilirsiniz. Onların yardımıyla sürecinizi rahatlatabilirsiniz. Böylece eşinize ve sevdiklerinize karşı olan isteksizliğinizi de kişiselleştirmemiş, size karşı daha anlayışlı olmuş olacaklardır.
- Her ne kadar isteksiz de olsanız tek kalmamanız sizin için daha iyi olacaktır. Sevdiğiniz insanlarla olmanız, sevdiğiniz aktiviteleri yapmanız size daha iyi gelecektir.
- Kişisel ihtiyaçlarınızı, beslenmenizi, uykunuzu ihmal etmeyin. Bedeninize iyi bakmaya çalışmalısınız. Özellikle de emziren bir anneyseniz hem kendiniz hem de bebeğiniz için özen göstermelisiniz.
- Mükemmeliyetçi olmaya çalışmayın. Kendinizi eksik ve yetersiz bir anne olarak etiketlendirmeyin. Her annenin çocuğuna yetemediği noktalar vardır. Kimse kusursuz olmak zorunda da değildir. Depresyonda olmayan anneler için de bu süreç böyledir. Bu yüzden kendinizi eksik bulmak yerine, 9 ay boyunca bebeğinizi taşıyıp gerçekleştirdiğiniz doğum mucizesi için kendinizle gurur duymalısınız.
- Çevrenizin desteğini yok saymayın. Yardım istemek, teklif edilen yardımı reddetmemek sizi eksik yapmaz. Daha da güçlendirir. Doğumdan sonra her anne desteğe ihtiyaç duyar ve bu oldukça normaldir. Anne kendisinde eski gücü bulamaz ve yakınlarından destek alabilir. Bu sebeple, her işe siz yetmek zorunda değilsiniz. Çevrenizin de desteğiyle daha rahat bir süreç geçirebilirsiniz.
Annenin Tedavisinde Diğer Aile Üyelerinin Desteği
Bebek dünyaya geldiği ilk saniyeden itibaren annesine ihtiyaç duyar. Annesinin ona verdiği bakıma ve ilgisine muhtaçtır. Postpartumla beraber anne bebeğine karşı isteksizleşebilir. Bu durumda bebeğinizin ihtiyaçları karşılanmamaya başlar.
Aile üyeleri annenin birincil gözlemcileridir ve bu aşamada büyük rol oynarlar. Anneyi takip ederek bebeğinizin ihtiyaçlarını beraber karşılamaya çalışmalısınız. Böylece takip ederek doktorunuza da sürecinizin akışını daha doğru bilgilendirebilirsiniz.
Bebeğinizin bakımına özen gösterirken anneyi de ihmal etmemelisiniz. Bu süreçten sadece bebeğiniz etkilenmiyor. Size belki de en çok ihtiyaç duyduğu zamanlardan geçiyor. Yalnız bırakmamaya çalışmalısınız.
Günlük iş yükünü hafifletmeye çalışmalısınız. Öz bakımına destek olmalısınız. Yargılayan değil destekleyen olursanız anne bulunduğu durumu daha rahat atlatabilecektir. Bulunduğu durum onun tercihi değil. Anneye davranışları ve düşünceleri için kızmamalısınız. Yaşadığı duruma anlayış ve sabır göstermelisiniz.
Doğum sonrasında yaşanan duygulardaki inişler ve çıkışlar oldukça normaldir. Her anne belirli zorluklardan geçer.
Hayatları eskiye göre daha zor olabilir. Günün akışı, hissedilen duygular, hormonlar, var olan görevler değişir. Bu değişim annelerde yeni bir döneme yol açar. Bazı anneler için bu dönem kısa sürer ve ciddi belirtiler göstermez. Fakat durum eğer hem annenin hem de bebeğin sağlığını etkiliyorsa sürecin normal olmadığı düşünülebilir.
Kendiliğinden düzelmesini beklemek yerine zaman kaybetmeden uzman hekimlerden ve psikologlardan destek almak en sağlıklı yol olacaktır. Anne destek almaya karşı isteksiz olsa da aile üyeleri anneyi bu süreçte tek bırakmadan gerekli tedaviye yönlendirmelidir.
Psikolog Hanife Erdoğdu – İçerik Editörü
https://www.instagram.com/psikologhanife/
“Hamilelik Sonrası” konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Hamilelik Sonrası: https://www.bebek.com/?s=hamilelik+sonras%C4%B1
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.