Hamilelik Sürecinde Yaşanan Duygular

Hamilelik sürecinde kaygı, heyecan, coşku, sevinç, korku, mutluluk, merak gibi pek çok duygunun bir arada yaşanabileceğini belirten Klinik Psikolog -Aile ve Çift Terapisti – Doğuma Hazırlık Eğitmeni Ebru Özkurt Topcu, yaşanan duygusal dalgalanmalar hakkında bilgi verdi.

Hamilelik döneminde duygularda değişiklikler ve duygusal dalgalanmalar genelde ilk olarak ne zaman başlar?

Hamilelik sürecinin ilk 3 ayında başlayan fiziksel değişimler (bulantı, kusma, uyku hali gibi) gebenin yaşamını sınırlayabilir. Bu sürece uyum sağlamaya çalışmak beraberinde duygusal değişimleri de getirebilir. Hamile olduğunu öğrenen kadınlar genellikle ilk trimester ile başlayan ve tüm hamilelik boyunca devam edebilecek duygu dalgalanmaları yaşayabilir. Fiziksel değişimlere adapte olurken bu yeni dönem için hazırlık heyecanı da yoğun duygulanımlara yol açabilir.

Bu dönemde anne adaylarında sıklıkla hangi duygular görülür?

Hamilelik dönemi yeni bir başlangıç olduğundan pek çok soru işaretini beraber getirir. Planlı gebelik değilse kabul etmek ve bu süreçteki değişimlere uyum sağlamak zorlaşabilir; böyle bir durum sıkıntı, endişe, öfke duygularını yoğunlaştırır. Ancak çok istenen bir gebelik olsa dahi anne adayının endişe duygusunu yoğun hissetmesi oldukça yaygındır.

Bu duygularla baş etmek için neler yapılabilir?

Anne olmaya dair pek çok soru ve merak edilen bilinmezlikler endişeye neden olur. “Yeterince iyi bakım verebilecek miyim?” “Duygusal ihtiyaçlarını karşılayabilecek miyim?” … ile başlayan sorular “İyi anne olabilecek miyim?” “Ona güzel bir gelecek verebilecek miyim?” sorularına kadar geniş bir yelpazede anne adayları savrulur. Bu yeni ve özel bir döneme geçiş yapacak olmakla birlikte gelen oldukça doğal duygulardır. Dikkat edilmesi gereken nokta, bu duyguların sizin güzel heyecanınızı gölgelemeyecek, gündelik yaşamınızı zora sokmayacak şiddette olmasıdır. Dolayısıyla bu duygularla baş edebilirlik çok önemlidir. Düzenli meditasyon, yoga gibi aktivitelerin yapılması duygu yönetimini kolaylaştırır. Kaygılandıran durumlar ile ilgili farkındalığı arttırmak ve bilinçlenmek bu duyguların yönetilmesini sağlar.

Bu dönemde anne adayının çevresindeki kişilerin nasıl davranmaları gerekir?

Başta eşler olmak üzere anne adaylarının yakın çevresindeki kişilerin daha empatik ve özenli davranmaları çok değerlidir. Bunun öncelikli sebebi de anne stres yaşadığında bebeğin de stres olacağıdır. Hamilelik sürecinde değişen hormonların etkisiyle hassasiyetler değişebilir, duygu yoğunluğu artabilir. Yakın çevredeki kişiler, bu bilinçle yaklaşarak iletişimde çatışma gibi duygu değişimlerini etkileyebilecek, stres yaratabilecek durumlardan kaçınmalıdır.

Hamilelikteki psikolojik durum için ne zaman uzmandan yardım almak gerekir?

Hamilelikte fizyolojik değişimler kadar psikolojik değişimler de olası görülebilir. Bu değişikliklerin kişinin yaşamını kısıtlayan, zorlaştıran, yaşam kalitesini ve işlevselliğini bozup bozmadığı üzerinden değerlendirme yapılabilir. Yaşanan ruhsal değişimler, negatif düşünceler yoğunlaşıyor ve gündelik yaşamınızı olumsuz etkilemeye başlıyorsa uzman desteğine başvurulmalıdır.

 

Klinik Psikolog -Aile ve Çift Terapisti – Doğuma Hazırlık Eğitmeni Ebru Özkurt Topcu

Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Hamilelik Döneminde Yaşanan Endişeler – https://www.bebek.com/hamilelik-doneminde-yasanan-endiseler/

Post navigation

Bir yanıt yazın