”Genital herpes” oldukça sık görülebilen bir cinsel sağlık problemidir.
Peki, bu sağlık sorunu göz önüne alındığında gebelik fikrinden vazgeçmek mi gerekir?
Herpes yani uçuk, virüs aktif olarak bulunduğunda yayılmakta olan bir enfeksiyondur. Bu nedenle herpes virüsü bebeğinize ancak ve ancak doğumu esnasında ve virüs eğer aktif ise geçebilir.
Yenidoğan herpesi yalnızca, doğum sırasında bebeğe geçen virüs sonucu görülebilir. Diğer yandan annedeki herpes eğer pasif durumdaysa bebeğe geçmesi söz konusu olamaz.
Eğer herpes virüsünün neden olduğu bu uçuklar gebeliğin son 3 aylık döneminde veya doğum esnasında görülebiliyorsa normal doğumdansa sezaryen tercih edilebilir. Doğum öncesinde bebeği çevreleyen, etrafında bulunan zar tıpkı bir koruma kalkanı gibi bebeği korur. Fakat doğum sırasında bu zar yırtılıp bebek korunmasız bir biçimde kaldığında, vajina kenarında aktif halde bulunan bir herpes uçuğu varsa sezaryen doğum gerçekleştirilmektedir. Aksi takdirde bebeğe geçmesi önlenemez.
Doktorlar genital herpes problemi olan anne adaylarına antiviral ilaçlar önermektedir.
Rahmin içerisinde bulunan bir uçuk fetüse geçebilir mi?
Ne yazık ki evet, geçebilir. Böyle bir durumda uçuk, doğum gerçekleşmeden bebeğe zarar verebilir. Söz konusu sendroma “congenital herpes” adı verilir ve çok nadiren de olsa görülebilir. Bazı doktorlar bu enfeksiyona, erken hamilelik döneminde görülen herpesin neden olabileceğine inanmaktadır. Fakat hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde görülen herpes, genel olarak bebek için zararlı değildir.
Congenital herpesin oluşumunu engellemek için yapılabilecek belirli bir şey bulunmamaktadır. Fakat risk oldukça düşüktür. Herpes enfeksiyonuna sahip olan kadınların pek çoğu ise normal ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmektedir.
Herpesin bebeğe geçmesini önlemek için ne yapılabilir?
Öncelikle herpesin bebeğe geçmesini engellemek için konudan doktorunuza mutlaka bahsetmeniz gerekir. Doktor, doğum sırasında genital bölgeyi detaylı bir biçimde inceler ve eğer herpes şüphesi varsa sezaryen doğumu uygun bulabilir.
Genital herpes bulunması ihtimali varsa doktorunuz gebelik süresince size antiviral bir ilaç kullanmanızı tavsiye edebilir. Hamileliğin sonuna yaklaşırken, yani son 2-3 hafta kala, yapılacak rutin kontroller de çok önem taşır. Olağandışı bir şeyler fark ettiğiniz takdirde doktorunuzu hemen bilgilendirmeniz gerekmektedir.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/