Hamilelik ve Radyasyon

Hamile iseniz bebeğinizin sağlıklı doğabilmesi için her şeyi yaparsınız. Radyasyona maruz kalmamak istemenize rağmen böyle durumlar bilmeden karşınıza çıkabilir. Bu konularda size uyarılarda bulunmak istiyoruz.

Radyasyon elbette canlılar üzerinde zararlı etkilere yol açmaktadır. Anne karnındaki fetusu de tabii olarak etkileyecektir. Ancak bu maruz kalınan radyasyonun dozuna ve süresine göre değişmektedir. Örneğin evlerimizde kullandığımız bilgisayar, mikrodalga fırın, TV gibi eşyalarda radyasyon vardır ancak bu anne adayına ve bebeğe zarar verecek düzeyde değildir. Bunlardan kaçınılmasına gerek yoktur. Akciğer filmi çektirmek de anne ve bebek açısından yüksek risk taşımaz. Ancak tomografi, anjiografi, renkli böbrek filmi gibi görüntüleme sistemleri yüksek dozda radyasyon içerdiğinden ciddi risklere yol açabilmektedir. Ayrıca asıl önemli olan da bu röntgen tiplerine maruz kalınma sıklığıdır. Henüz kanıtlanmamış olsa da alışveriş merkezi ve plaza gibi yapıların güvenlik kapılarından sıklıkla geçmemek gerekir. Bunlarda da bu tip ışınlar mevcuttur.

Gebelik sırasında radyasyona maruz kalma açısından en hassas dönem, 6. ve 14. haftalar arasıdır. 6. haftadan önce maruz kalınan radyasyon dozu yüksekse ve bebek bundan etkilenmişse, kanama yoluyla düşük gerçekleşir. Eğer etkilenmemişse hamilelik sürer. Bu haftadan sonraki maruziyetlerde, büyüme ve gelişme bozuklukları, zeka geriliği, nörolojik bozukluklar, sakatlık ve kanser görülmesi söz konusu olabilmektedir.

Bunun yanı sıra kanser tedavisinde de radyasyon kullanılmaktadır. Kemoterapi ve radyoterapi yine bebeğin sağlığı açısından zararlıdır. Doğumsal anomalilere sebep olmaktadır. Ancak diğer bir husus da hamile kalmayı planlayanların radyasyona maruz kalma durumudur. Radyasyon sadece bebeğe değil, sprem ve yumurta hücrelerine de zararlıdır. Kanser tedavisi görecek kişiler, radyoterapi ve kemoterapi sonrası hamile kalamayabilirler. Bu yüzden radyasyon içeren tedaviye maruz kalmadan önce, yumurta ya da sperm hücrelerinin alınıp saklanması önerilmektedir.

Maruz kalınan radyasyonun miktarı da işleme göre hesaplanabilmektedir. 5 rad dozun bebeğe zarar vermediği bilinmektedir. Bu yüzden hamilelerin akciğer filmi ve buna benzer düşük dozlu röntgenleri çektirmesinde bir sakınca yoktur. Eğer farkında olmadan yüksek dozda radyasyona, bebeğin gelişim aşamasında maruz kalındıysa gebeliğin sonlandırılması da tercih edilebilmektedir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Hamilelikte Bakım Önerileri

Hamilelikte Zatürre Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır?