hamilelikte-8-ay

Hamilelikte 8. Ay

Doğum gittikçe yaklaşıyor. Bebeğinizi kucağınıza almaya çok az kaldı. Duygusal yoğunluğunuz artabilir. Memelerinizden ilk süt gelebilir. Tansiyonunuzun artması anne ve bebek açısından riskli bir durum oluşturduğu için dikkatli olmanızda fayda var.

Tansiyon değerlerinin 14 / 9’u özellikle de küçük tansiyonun 9’u aşması durumlarında doktorla irtibata geçilmelidir. Bacaklarda şişmeler artar. Kabızlık şikayetleri artar. Sık sık idrara çıkma, midede yanma ve gaz sancıları olabilir. Rahim çok fazla büyüdüğünden solunum, sindirim ve dolaşım sistemindeki yüklenme gitgide artar ve buna bağlı olarak sırt ağrıları da yoğunluk kazanır.

Rahmininizin büyümesi nedeniyle, ağrısız kısa süreli kasılmalar yaşayabilirsiniz. Kaygılanmaya gerek yok fakat sık sık tekrarlayan ve acı veren kasılmalar, kanlı vajinal akıntılar, karın boşluğunda basınç ve ağrı hissiniz varsa bunlar erken doğum işaretleri olabilir, hemen doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Doktorunuz bir engel görmez ise, cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz. Hamilelik dönemi boyunca cinselliği yaşamak son derecesağlıklı bir durumdur.

Bebeğiniz bu ayda 48 cm. uzunluğunda ve ortalama 2000 -2500 gr. arası bir ağırlıktadır. Bebeğiniz, kilosunun artması nedeniyle rahimde çok yer kaplar ve bu sebeple hareketleri daha düşük hızda veya az olabilir. Endişelenmeye gerek yok! Anne adayı bu dönemden sonra bebeğin hareketlerini yakından izlemelidir. Bebeğinizin hareketlerinde normale oranla daha fazla hareketlerinde azalma hissederseniz, bu kıpırdamama durumunda 1 bardak süt içme sonrası, 1 saat içerisinde hiç hareket hissedilmezse mutlaka doktorla bir görüşme yapılmalıdır. Bebeğinizin durumunu doğru anlamak için bazı testlere ihtiyaç vardır.

Kırışıklıklarınız azalır ve cildiniz pürüzsüz bir forma dönüşmeye başlar. Yağ ve kas dokularındaki artış hızlanmıştır. Fazla tüyler dökülmeye başlar, omuz ve sırtta az sayıda kalabilir. İdrarını içinde bulunduğu amniotik sıvıya yapar. Bebeğinizin kemik gelişiminden ötürü daha çok kalsiyuma gereksinimi vardır. Süt ve süt ürünlerini sıklıkla tüketmeye çalışmalısınız.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Hamilelik belirtileri ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelik-belirtileri/ 🤰[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın