Hamilelik bebeğinizi dört gözle beklediğiniz özel bir deneyim olmakla birlikte getirdiği bazı zorluklarla da hayatınızı değiştirebilir. Bunlardan ilk fark edeceğiniz daha sık idrara çıkıyor ve idrarınızı kolaylıkla tutamıyor oluşunuz olacaktır. Kadınlarda idrar kaçırma, şiddeti değişmekle beraber erkeklere göre daha sık görülür. 30 yaşın üzerindeki kadınlarda idrar kaçırma %25 oranında görülür. Halk arasında idrar tutamama olarak bilinen bu durumun tıbbi adı inkontinanstır.
İnkontinans, genç, yaşlı herkeste görülebildiği gibi özellikle hamile kadınlarda sıklıkla görülür. Normal şartlar altında kan dolaşımında gerekli olmayan maddeler böbrekler tarafından filtrelenir ve mesaneye gönderilir. Mesane yarı dolu olduğunda, sinirler beyine idrara çıkma vakti geldiğini belirten bir sinyal gönderir. İdrar, iki kas tarafından kontrol edilen üretraya iner; bu kaslar sayesinde üretra açılır ve kapanır. İnkontinans bu işleyişin düzgün işlemediği durumda ortaya çıkar. İnkontinansa yakalanma oranı kadınlar için %25, erkekler için %10’dur.
Hamilelik sırasında inkontinansa yakalanmanın en temel sebebi pelvik tabanının zayıflamasıdır. Pelvik taban leğen kemiğinin iç kısmını örten, içerisinde bulunan organların görevlerini yapabilmesini sağlayan kas tabakasıdır. Pelvik tabanın en önemli görevlerinden biri idrar kontrolünü sağlamaktır. Dolayısıyla kaslar zayıfladığında pelvik taban bu görevi yerine getiremez ve idrar kaçırılabilir.
Üriner sistem enfeksiyonları da hamilelikte idrar kaçırmaya sebep olabilir. İdrar kaçırmanın diğer bir tanımı olarak üriner inkontinans kullanılır. Üriner enfeksiyonların önüne geçebilmek için yeterli sıvı alınmalı ve idrar tutulmamalıdır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında korunmak da bu enfeksiyonların gelişmesini önler.
Sık idrara çıkmak genellikle idrar yolu enfeksiyonu ya da diabet hastalığı belirtisi olarak değerlendirilirken, hamilelikte bu durum normal karşılanır. Her sık idrara çıkanı enfeksiyon kapmış olarak değerlendirmek doğru olmasa da konuyla ilgili son karar için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bu durum idrar torbası sarkmasından da meydana gelebilir. İdrar torbası sarkmasında, idrar kaçırma, sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, gece idrara çıkma, ilişki sırasında ağrı gibi şikayetler olabilir.
Sebebi ne olursa olsun inkontinans riskini azaltmak için sigarayı bırakabilir ve ideal kilonuzu koruyabilirsiniz. Kafeinli içeceklerin azaltılması da yine inkontinans riskini azaltacaktır. Lifli gıdalardan uzak durarak ve düzenli egzersiz yaparak inkontinans riskini oldukça azaltabilirsiniz. Eğer rahatsızlığa yakalandıysanız yaşadığınız bu durumu doktor kontrolünde tedaviyle kolayca ortadan kaldırabilirsiniz.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/