20. gebelik haftasından önce veya bebeğin 500 gram ağırlığına ulaşmasından önce gerçekleşen düşüklerin tıbbi adı abortustur. 20. Haftadan sonra gerçekleşenler abortus olarak adlandırılmaz.
Abortus türlerine göre kürtaj gerekebilir. Rahim içinde kalan parçalar kürtaj yoluyla yok edilerek kadının sağlığı garanti altına alınmalıdır.
Yumurta hücresi döllendiği andan itibaren gebelik başlar ve döllenen yumurta fallop tüpünden geçerek rahme yerleşir. Bu yerleşmeden sonra beta hcg hormonu salgılanmaya başlar. Eczanelerde bulabileceğiniz gebelik testleri de idrarınızda hcg hormonu olup olmadığını test ederek hamile olup olmadığınızı belirler.
Tekrarlayan düşükler anne veya babadan gelen dengeli kromozom bozukluğundan kaynaklanabilir. Bozuk kromozom anneden geliyorsa düşük olma olasılığı daha yüksektir.
Kan uyuşmazlığı tek başına düşüğe sebep olmaz ancak düşük, kürtaj oluşan anne adaylarında kan uyuşmazlığı varsa düşük sonrası ya da kürtaj sonrası kan tedavisi yapılmalıdır.,
Düşük, gebeliğin ilk üç ayında en az üç kez arka arkaya ortaya çıktığında buna tekrarlayan gebelik kaybı adı verilir. Tekrarlayan gebeliklerden sonra doğuma kadar giden gebelik şansı %70’tir.
Gebeliğin düşükle sonuçlanma oranı ilk 20 haftada %30’dur. Bu süreçteki düşüklere erken gebelik kayıpları adı verilir. Düşükle sonuçlanma genellikle kromozomal problemlerden kaynaklanır; bazen de anne adayının bazı hastalıkları düşüğe sebep olabilir.
Anembriyonik gebelik, gebelik kesesinin geliştiği ancak embriyonun gelişmediği durumdur. İlk trimesterdeki hamileliklerde düşüklerin yaklaşık yarısının sebebi anembriyonik gebeliktir. Bu süreçte hem plasenta geliştiği hem de hcg salgılandığı için hamilelik testleri pozitif çıkacaktır. Anembriyonik gebelik ilaç tedavisi ile abortus yapılarak ya da kürtaj ile tedavi edilir.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/