Normal şartlar altında yumurtlama başladığında kadının adet görmesi durur. Hamilelikten önce son adet görülür ve hamilelik başladığında aylık düzenli kanamalar durur. Ancak bazı kadınlarda halk arasında “üstüne görme” olarak bilinen adet kanaması türü görülebilir. Bu durum hamilelik süresince bir iki defa tekrarlanabilir. Ailenizde bu şekilde hamilelik geçirmiş birisi varsa genetik olarak yatkın olduğunuzu söyleyebiliriz. Bazı anne adayları bu kanamayla karşılaşınca normal adet gördüğünü düşünerek hamile olmadığına inanabilir. Bu şekilde adet görülür ise hamile olmadığınız anlamına gelmez. Yukarıda bahsettiğimiz “üstüne görme” durumunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu kanamalar olsa bile kesin sonuç için mutlaka gebelik testi yaptırmalı, kandaki hcg hormonunuzun seviyesine baktırmalısınız.
Kasık ağrısı ile birlikte gelen kanamalara ise ekstra özen göstermeniz gerekiyor. Her kasık ağrısı düşük anlamına gelmese de kanamayla birlikte olduğunda maalesef böyle bir risk taşır. Hamileliğin ilk ayında anne adayı hamile olup olmadığını anlamayabilir. En çok bu dönemde adet kanaması ve implamantasyon kanaması birbirine karıştırılır. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında anne adayları vajinal kanamalarla karşılaşabilir.
Yaşadığınız kanamanın adet kanaması mı yoksa hamilelik sırasında gerçekleşen farklı bir kanama mı olduğunu anlamak için sizin de dikkat edebileceğiniz bazı belirtiler var. Kanamanızın anormal olup olmadığını anlamak için rengine, miktarına, kasık bölgenizde herhangi bir ağrınızın olup olmamasına bakılır. Normal periyodun dışında bir zaman aralığında kanama olduğunda, gerçekleşen kanamanın rengi ve miktarı değişik olduğunda hamilelik kanamasından şüphelenebilirsiniz. Özellikle kanamanın rengi normalden daha koyu ve siyaha yakınsa, gebelik testi yaptırmalısınız. Normal periyotta adet görülür, fakat rengi ve miktarı farklı olursa bu da yine doktor kontrolü gerektirebilir. Gebe olmasanız bile bu tarz normalin dışında gerçekleşen kanamalar mutlaka bir jinekolog muayenesini gerektirir.
Hamilelik sırasında gerçekleşen kanamalar genellikle embriyonun rahme yerleşmesinden kaynaklanan implantasyon kanamalarıdır. İmplantasyon kanaması genellikle döllenmeden 10 gün sonra görülür ve her anne adayı bunu fark etmeyebilir. Bazı kanamalar ise düşük yapma riskinin habercisidir; bu nedenle doktor kontrolü ihmal edilmemelidir. Serviks bölgesinde meydana gelen enfeksiyona bağlı olarak gebeliği etkileyen bir kanama olan servikal enfeksiyon kanaması bu türe örnektir. Bunun dışında rahim ya da plasenta kaynaklı, gebeliği olumsuz yönde etkileyebilecek kanamalar da olabilir.
Üstüne görmenin ise gebelik sonucu gerçekleşmesinin yanı sıra, gebeliğe ve bebeğe bir zararı yoktur. Tek dezavantajı hamileliğin geç fark edilmesine sebep olmasıdır. Bu nedenle herhangi bir anormal kanama halinde hamile olup olmadığınızı kontrol etmenizde ve jinekolojik muayene olmanızda fayda var.
Anne karnındaki bebeğin zarar görmeden dünyaya gelebilmesi için anormal kanamalar kontrol altına alınmalı ve bu şekilde sağlıklı bir doğum gerçekleştirilmelidir.

Post navigation

Bir yanıt yazın

2. Ay Gebelikte Beslenme

Hamileyken Sigara İçmenin Zararları Nelerdir?

Gebelikte Yanlış Bilinen Gerçekler