Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Hamilelik döneminde anne adaylarının yaşadığı birçok gebelik belirtisi vardır. Çoğu anne adayının yaşadığı ama hamilelik belirtisi olarak yorumlamadığı bir rahatsızlık da ağız kuruluğudur.

Hatta ağız kuruluğu, diğer hamilelik belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olan bir belirtidir.

Ağızda oluşan bu kuruluk hissinin temel sebebi vücutta sıvı kaybı oluşmasıdır ve bu durum da mide bulantısı, kusma başta olmak üzere birçok belirtinin oluşmasına sebep olur.

Gebelik döneminde bu problemi yaşayan anne adaylarımızın bu sorunu çözmesi, yaşadığı diğer hamilelik belirtilerinin azalmasına yardımcı olacaktır.

Bu yazımızda hamilelikte ağız kuruluğu neden olur, sebepleri nelerdir, tedavisi var mıdır gibi soruları sizler için cevapladık. 

Ağız Kuruluğu Nedir?

Ağız kuruluğu, ağzınızda oluşan tükürük üretiminin yetersiz kalması durumu olarak tanımlanabilir.

Tükürük bezlerimizin salgıladığı tükürük, dişlerde oluşabilecek çürüklerden, ağız içinde oluşan enfeksiyonlardan bizi korumasının yanı sıra yutma, yutkunma, konuşma gibi günlük hayatta sürekli yaptığımız eylemleri gerçekleştirmemize yardımcı olur.

Bu nedenle çok ciddi bir problem olarak görülmeyen bu şikayet, aslında hayat standartlarımızın düşmesine ve acı çekmemize sebep olabilir.

Özellikle bu tür rahatsızlıklarla hamilelik döneminde karşılaşmak, bebeğinizin sağlığını da riske atma ihtimali barındırdığı için anne adaylarının endişelenmesine neden olabilir. Ancak merak etmeyin. Alacağınız küçük önlemlerle bu şikayetlerinizi ortadan kaldırmak sizin elinizde. 

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Öncelikle bu şikayetinizden kurtulmak için bu rahatsızlığınızın nedenlerini öğrenmelisiniz. Gebelikte ağız kuruluğu sebepleri ve beraberinde getirdiği diğer rahatsızlıklar nelerdir?

  • Hormonal Değişiklikler

Gebelik döneminde yaşadığınız birçok değişikliğin temel sebebi hormonlarınızda meydana gelen değişimlerdir. Bahsetmiş olduğumuz ağız kuruluğu şikayetinizin temel sebeplerinden bir tanesi de hormonlardır.

Hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişiklikler dişlerinize, diş etlerinize ve ağız sağlığınıza olumsuz etkileri olabilir. 

  • Gebelik Diyabeti 

Bu diyabet türü, sadece hamilelik döneminde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Diğer adı gestasyonel diyabettir. Bu hastalık kan şekerinizin yükselmesine neden olur.

Yükselen kan şekerinizden dolayı vücudunuzun gösterdiği bir reaksiyon da ağız kuruluğu şikayetiniz olabilir.  

Gebelik Diyabetini Kontrol Altına Almanın Yolları: https://www.bebek.com/gebelik-diyabetini-kontrol-altina-almanin-yollari/

  • Kan Hacminin Artması

Karnınızda büyüttüğünüz bebeğinizin gelişimi için vücudunuzda bulunan kan hacmi, hamilelik döneminde artış gösterir. Bu durum vücudunuzun daha fazla su depolamasına ve sizin sıvı ihtiyacınızın artmasına sebep olur.

Ağız kuruluğu şikayetinizin nedenlerinden bir tanesi de vücudunuzda bulunan kan hacminin artmasından kaynaklı olarak su ihtiyacınızın artmış olmasıdır. 

  • Gebelik Bulantıları ve Kusmaları Nedeniyle Oluşan Sıvı İhtiyacı

Sabah bulantıları, çoğu hamile annenin korkulu rüyası olan gebelik belirtilerinden bir tanesidir.

Karın bölgenizde bebeğinizin gün geçtikçe büyümesi ve o bölgede bulunan organları sıkıştırması nedeniyle gerçekleşen bu bulantı ve kusmalar, vücudunuzun sıvı ihtiyacının artmasına neden olan bir başka etkendir. 

Hamilelikte bulantı şikayetiniz varsa ve bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi öğrenmek isterseniz, yazmış olduğumuz yazımıza aşağıdaki bağlantımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hamileliğin Son Günlerinde Kusmak: https://www.bebek.com/hamileligin-son-gunlerinde-kusmak/

  • Aşerme Nedeniyle Tükettiğiniz Yiyecekler

Gebelik döneminde meydana gelen aşerme durumun, canınızın çektiği besinler doğrultusunda vücudunuzun su ihtiyacını arttırabilir.

Çok tuzlu, çok tatlı veya çok ekşi besinleri tüketme isteğiniz, susamanıza neden olabilir. Bu durum da ağız kuruluğu şikayetinizin oluşmasına veya artmasına neden olur. 

  • Burun Tıkanıklığı 

“Hamilelik Nezlesi” adı verilen rahatsızlıktan dolayı veya bu dönemde geçirdiğiniz gribin neden olduğu bir burun tıkanıklığı problemi yaşıyor olabilirsiniz.

Burun tıkanıklığı nedeniyle artan ağızdan nefes alıp verme işlemi, ağız kuruluğuna neden olan en önemli etkenlerden bir tanesidir. Bu durumun geçmesi için hamilelik nezlesi probleminizden veya gripten kurtulmanız gerekir. 

Hamilelik nezlesi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi ve gebelik döneminde grip şikayeti ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantılara tıklayarak edinebilirsiniz.

Hamilelik Nezlesi: https://www.bebek.com/hamilelik-nezlesi/

Hamilelikte Grip (nezle) Nasıl Geçer? Gebelikte Grip Bebeğe Zarar Verir Mi?: https://www.bebek.com/hamilelikte-grip-nasil-gecer-gebelikte-grip-bebege-zarar-verir-mi/

  • Pamukçuk

Ağızda pamukçuk oluşumu, bağışıklık sisteminizin düşük olması durumunda meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Ağız kuruluğu şikayetinizin bir diğer nedeni de ağız içinde çıkan pamukçuklar olabilir.  

Özellikle gebeliğinizin ilk 3 ayında düşük ihtimalinizi ortadan kaldırmak için bağışıklık sisteminizin güçlü olmasına çok dikkat etmeniz gerektiğini lütfen unutmayın.

  • Tütün Ürünleri ve Alkol Tüketimi

Tütün ve alkol ürünleri, hamilelik döneminiz boyunca kesinlikle tüketmemeniz gereken ürünlerin başında gelir. Özellikle gebelik döneminde bebeğinizin sağlığı için sigara içilen ortamlarda bile bulunmamalısınız. 

Eğer hamilelik döneminizde tütün ürünleri ve alkol kullanmaya devam etmek gibi yanlış bir karar verdiyseniz, ağız kuruluğu yaşamanızın nedeni bunlar olabilir.

Size önerimiz; yalnızca ağız kuruluğu şikayetinizden kurtulmak için değil, hem kendinizin hem de minik yavrunuzun sağlığı için acilen bu alışkanlıklardan kurtulmanızdır. 

  • Uyku Apnesi ve Horlama

Hamilelik dönemi boyunca birçok anne adayı uyku problemi yaşar. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde, olması gerekenden daha fazla kilo alan anne adayları, uyku esnasında horlamaya başlayabilirler.

Horlamak, ağzınızın açık uyumanıza ve bundan kaynaklı olarak tükürük bezlerinizin çalışamamasından dolayı ağız kuruluğu yaşamanıza neden olur.

Gebelikte Ağız Kuruluğu Şikayetinden Kurtulmak İçin Çözüm Yolları

Sevgili anne adaylarına iyi bir haberimiz var!

Bu şikayetinizden kurtulmak için evde kolaylıkla alabileceğiniz önlemler mevcut. 

Ağız Kuruluğu İçin Evde Uygulayabileceğiniz 7 Pratik Çözüm

  • Elinizin uzanacağı yerde suyunuzun olması, hem bu şikayetinize hem de hamilelik nedeniyle artan sıvı ihtiyacınıza iyi gelir. Sıvı tüketimini maksimumda tutmanın bebeğinizin sağlığı açısından çok önemli olduğunu unutmayın.
  • Buz emmek, rahatlamanıza ve ferahlamanıza yardımcı olacak kolay çözümlerden bir tanesidir. 
  • Anne adaylarının, gebelik döneminde kafein tüketimini sınırlandırması gerektiğini biliyorsunuzdur. Genellikle doktorlar günde maksimum 200 mg kafein tüketimine izin verirler. Ancak kafein içeren ürünlerin tüketimi de ağız kuruluğuna sebebiyet verebilir. Bu nedenle gebeliğinizde bu sınıra uyarak kafein tüketiyorsanız bile, daha az tüketmeniz bu şikayetten kurtulmanızı sağlayabilir.  
  • Hamilelik döneminde ağız temizliğinize özen göstermeniz, ağız kuruluğunuza iyi gelmesinin yanı sıra bebeğinizin sağlığı için de çok önemlidir. Özellikle gebelikte çok sık yaşanabilen kusmalardan sonra bol su ile ağzınızı çalkalamak rahatlamanıza yardımcı olur.  
  • Şekersiz sakız çiğnemeniz tükürük bezlerinizi harekete geçirir ve şikayetinizin azalmasını sağlayabilir. 
  • Aynı zamanda doktorunuza danışarak gebelikte kullanılabilen şekersiz gargaraları kullanmanız da rahatlamanızı sağlayabilir. 
  • Beslenmenize özen göstermelisiniz. Kaliteli, dengeli ve doğru beslenmek, sizin ve bebeğinizin sağlığını doğrudan etkiler. Unutmayın; sağlıklı beslenmeniz, sağlıklı bebeğiniz demektir. 

Şikayetleriniz Hala Devam Ediyorsa Doktorunuza Danışın

Eğer önerilerimiz şikayetlerinizi azaltmadıysa doktorunuzla bir tedavi yürütmeniz gerekebilir. 

  • Eğer hamilelik döneminde ilaç kullanıyorsanız, bu ilaçların yan etkilerinden bir tanesi ağız kuruluğu olabilir. Doktorunuz bu durumu göz önünde bulundurarak sizin için en uygun ilacı seçecektir. 
  • Ağız kuruluğu şikayetinizin temel sebebi; yukarıda bahsetmiş olduğumuz uyku apnesi, horlama, pamukçuk, burun tıkanıklığı şikayetlerinizden kaynaklı bir durumsa, bunların tedavi edilmesi ağız kuruluğu şikayetinizin de bitmesini sağlayabilir. 

Doktorunuzla bu konuyu ayrıntılı bir şekilde paylaşmayı unutmayın.

Sizin için hamilelikte ağız kuruluğu neden olur, nasıl geçer, tedavisi var mıdır gibi soruların cevaplarını derledik.

Genellikle çoğu anne adayının yaşadığı bu problemin birçok kolay çözümü var ve korkmanızı gerektirecek hiçbir şey yok.

Bol sıvı tüketimi, sağlıklı beslenme ve düzenle doktor muayenesi; gebelik belirtilerinizin hafiflemesi için önemli adımlardan birkaçı.

Yaşadığınız her şey, minik bebeğinize kavuşmak için kat ettiğiniz bir yol. Hormonlardan kaynaklı olarak yaşamış olduğunuz değişimlerin ne kadar zor olabileceğini tahmin edebiliyoruz.

Ancak şunu unutmayın ve bu size güç versin: bebeğinizin minik bir gülümsemesiyle hepsi geçecek!

Hamilelikte Risk Yaratan Hastalıklar Nelerdir? ile ilgili makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte Risk Yaratan Hastalıklar Nelerdir?https://www.bebek.com/hamilelikte-risk-yaratan-hastaliklar/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Şeker yükleme testi nedir? Nasıl yapılır?

Hamilelikte Gözlerde Oluşabilecek Değişimler

Hamilelik Döneminde Güneş Kremi Kullanımı