anksiyete

Hamilelikte Anksiyete

Gebelik, kadının fizyolojisinde olduğu kadar psikolojisinde de değişiklikler yaratmaktadır. Normal zamanda yaşanılmayan hafıza sorunları yaşanabilmekte, anksiyete bozukluğu, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarla da ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlar bir yandan hormonal değişimlerle alakalıdır ancak, hamilelik ve beraberinde getirdiği duygusal yük de bu rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.
Öncelikle hafıza ile ilgili yaşanan sorunların, bebek sahibi olmakla ilgili anksiyete kaygı türünden duyguların yol açtığı bir hamilelik psikolojisinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Hamilelikte hafıza zayıflaması sıklıkla görülmektedir. Anne adayının aklı bebeğinin sağlıklı doğması ve özellikle normal doğum konusundaki bin bir türlü düşünce ile öylesine doludur ki, hayatındaki diğer konulara yeterince özen gösteremeyerek bir şeyleri unutmaya başlayabilir. Ciddi hafıza sorunları ile karşılaşılmadığı sürece bu durum normal karşılanmalıdır. Eğer anne adayının sadece basit detayları sürekli unutması söz konusu ise, bu sorunun hamilelik sonrasında ortadan kalkacağını bilmelidir.
Gebelik sırasında görülebilen psikolojik rahatsızlıklardan biri olan depresyon anne adayının hiçbir şeyden keyif almaz hale geldiğini farketmesiyle kendini gösterir. Buna yeme alışkanlıklarında değişiklik, unutkanlık, anksiyete kaygı, değersizlik duygusu ve cinsel arzunun yokolması gibi başka semptomlar da eşlik eder. Bu durum artarak anne adayının hamileliğinin keyfini sürememesine neden olur. Hamilelik sonrasına ertelenmeden anne adayının depresyon tedavisi bir uzman tarafından yapılmalıdır.
Panik atak da yine hamilelerde rastlanan psikolojik rahatsızlıklardandır. Terleme, titreme, alınan nefesin yetmediğini hissetme, uyuşma, kalp krizi geçireceğini ya da öleceğini sanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Hamilelikte panik atak, normal doğum sırasında anne adayının sıkıntı yaşamasına neden olabilir. Bu yüzden tedavi edilmelidir. Nefes egzersizleri, spor gibi aktiviteler stresi azaltma da etkili olurken, psikoterapi yoluyla tedavi en çok tercih edilen yöntemdir. İlaç tedavisi ise rahatsızlık çok ciddi ise (intihar düşüncesinin yoğun olarak varolması gibi) ve annenin klinik durumu iyi ise uzmanlar tarafından uygun görülebilmektedir.
      Anksiyete bozukluğu özellikle gebeliğiyle ilgili tereddüt ve endişeleri olan hamilelerin muzdarip oldukları bir rahatsızlıktır. Bebeğin sağlığı konusunda endişelenmek ve olumsuz bir gösterge olmamasına rağmen sürekli kaygı içinde bulunmak bu rahatsızlığa işaret ediyor olabilir. Yaygın anksiyete bozukluğu yaşayanlarda ise bu endişe engellenemez boyutlardadır ve anne adayının günlük yaşamını sürdürmesini engelleyici bir hal almıştır. Eğer hamilelikten önce kişide yaygın anksiyete bozukluğu varsa, tedavi edildikten sonra gebe kalınması çok daha doğru bir karar olacaktır.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğin Beyin Gelişimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelikte Düşük Belirtileri