Hamilelikte Araba Yolculuğu

Hamilelikte Araba Yolculuğu

Otomobil günümüz insan hayatının vazgeçilmez öğelerinden biri. İşe giderken, gezerken, tatile çıkarken artık arabasız bir yaşamı hayal etmek bile zor! Hamilelikte de durum değişmiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alper Mumcu özellikle bayram tatiline hazırlandığımız şu günlerde anne adaylarına bazı önerilerde bulunuyor.

Bir düşünün arabaya, minibüse ya da otobüse binmediğiniz kaç gün var? Sadece evden hiç dışarı çıkmadığınız ya da sadece yakın çevrenizde yürüyüş yapmak için çıktığınız günlerde arabadan uzak kalıyorsunuz. İnsanların önemli bir kısmı her gün ya kendi arabalarına, ya taksiye ya da arkadaşlarının arabalarına biniyorlar.

Hamilelik normal yaşantıda ciddi değişiklikler gerektirmediği için araba yolculukları kaçınılmaz.

Op. Dr. Mumcu konuyla ilgili şunları söylüyor: Hamilelikte otomobil seyahatini kısıtlamak için hiçbir gereklilik yoktur yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta kendi rahatınızı sağlamanızdır. Özellikle uzun yolculuklarda tuvalet ve uzun süre oturmanın zararlarından korunmak için sık aralıklarla mola vermek gereklidir. Benzer şekilde belirli bir haftaya kadar hamileyken araba kullanmanızda da sakınca yoktur.

Özellikle son aya gelindiğinde araba kullanmak bebeği tehlikeye atabilir. Karnınız büyüdüğü ve direksiyona çok yakın olduğu için olası bir kaza durumunda direksiyonun karnınıza çarpma olasılığının yüksek olması bu durumun nedenidir. Bu nedenle son haftalara gelindiğinde arabayı başka birisinin kullanması daha iyi olacaktır.

Emniyet Kemerini Takmayı İhmal Etmeyin

Araba, otobüs, uçak.. hangi taşıt aracı olursa olsun yolculuklarınız sırasında mutlaka emniyet kemeri kullanmak gerekiyor. Peki ama nasıl takmak gerekiyor? Sorunun yanıtını Dr. Mumcu veriyor: “ Emniyet kemerini bağlarken karnınızın üstünden değil altından geçmesine ve kalçalarınız hizasında olmasına dikkat etmelisiniz. Bu son derece önemlidir.

Kalça kemiği vücudumuzdaki en güçlü kemiklerden birisidir.

Eğer emniyet kemeri üç noktalı ise yani bir de omuz üzerinden dolaşan kısmı varsa bu çok daha güvenlidir. Kemerin omuz kısmı bağlandığında tam göğüs arasında olmalıdır. Eğer kemerin yukarı aşağı ayarı varsa bu şekilde ayarlamalı, ayar yoksa oturuş pozisyonunuzu değiştirerek kemerin göğüs aranızda olmasını sağlamalısınız. Kemerin boyun hizanızda olması tehlike yaratabilir.

Yolculuk Süresi Ne Kadar Olmalı?

Uzun süre sabit şekilde oturmak, pıhtılaşma sorunları riskini artırmaktadır. Bu sebeple mutlaka 2-3 saate bir ayakta vakit geçirmeli ve çok uzun süre sabit oturur şekilde kalınmamalıdır.

Hava Yastıkları (Airbag) Zararlı Mıdır?

Hava yastıkları, emniyet kemerinizi uygun şekilde bağlandığında ve hava yastığından yaklaşık 25 santimetre uzakta olduğunuz sürece hamilelikte başka hiçbir zaman olmadıkları kadar güvenli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Tabii ayarlamasını doğru yapmak kaydıyla!

Dr. Mumcu şöyle diyor: “Sürücü ya da yolcu koltuğunda da olsanız koltuğunuzu ileri, geri ya da yukarı aşağı ayarlayarak güvenli ve rahat bir oturuş pozisyonu edinin. Eğer arabayı kendiniz kullanacaksanız ve aracınızın direksiyonu ayarlanabiliyorsa mutlaka karnınızdan olabilecek olan en uzak mesafeye ayarlayın.”

Kaza Olursa…

Kaza kelimesi bile hoş değil. Ancak olması halinde ne yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Dr. Mumcu şu uyarılarda bulunuyor:

“Eğer hamileyken otomobilinizle yolculuk ederken kaza geçirirseniz mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Kazanın hafif olması durumunda bile bunu ihmal etmemelisiniz. Eğer kasılmalarınız, ağrınız ya da kanamanız varsa mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.

Annenin vücudu genelde bebeği travmalara karşı korur ancak bununla birlikte bazen travma sonrası bebeğin plasentası kısmen ya da tamamen ayrılabilir ve hiçbir belirti görülmeyebilir. Özellikle hamileliğiniz 20 haftadan büyükse kazanın şiddeti ne olursa olsun zaman kaybetmemelisiniz.”

Uzun Seyahatlerde Dikkat Edilecek Noktalar

Bayram tatilinin de yaklaştığı şu günlerde işte size bazı öneriler:

  • Herhangi bir yerde uzun süre oturmak bacaklarınızdaki kan dolaşımını etkiler ve ayak ile bileklerde şişmelere neden olabilir. Bu nedenle her türlü yolculukta her 1.5-2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı canlandırmalısınız.
  • Bu kısa yürüyüşler sırasında bacaklarınıza germe egzersizleri de yaptırabilirsiniz. Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.
  •  Bunun için oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetlice çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.

”Bebek Ürünleri ve Alışveriş” ile ilgili içerikler için tıklayın!

Bebek Ürünleri ve Alışveriş: https://www.bebek.com/bebek-urunleri-ve-alisveris/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Balık Tüketimi: Gebelikte Balık Yenir mi?

Hamilelikte Amniosentez Nasıl Yapılır?

Bebek Anne Karnında Nasıl Hava Alır?