Gebelik döneminde anne adaylarının dikkat etmeye çalıştıkları ilk ve en önemli şey, yeme içme alışkanlıklarıdır. Sağlıklı bir gebelik geçirmek isteyen kadınlar, hem kendi sağlıkları hem de vücutlarında büyüttükleri minik yavruları için tükettikleri besinlere çok dikkat etmek zorundalar. Tabi hamileliği getirmiş olduğu aşerme durumu da göz önüne alındığında bunu başarmanın çok da kolay olmadığının farkındayız.
Peki hamilelikte asitli içecekler içilir mi, gebelik döneminde asitli içecekleri tüketmenin bebeğe bir zararı olur mu veya asitli ve şekerli gıdaları tüketmek hamilelik sürecinde kilo kontrolünü nasıl etkiler? Bu soruların cevapları ve gebelik döneminde tüketebileceğiniz daha sağlıklı içecek alternatiflerini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Hamilelikte Asitli İçecek Tüketimi
Gebelik döneminde kadınların vücutlarının su ihtiyacı, hamilelik öncesi dönemlere oranla daha fazladır. Özellikle hamilelik döneminiz yaz aylarına denk geliyorsa, sıcaktan bunalmış anne adayları buz gibi bir gazlı içecekle hararetlerinden kurtulmak isteyebilirler, bu çok doğaldır. Kendinizi bunu istediğiniz için asla suçlamayın. Ancak her ne kadar buz gibi bir kola içmek isteseniz bile bunu yapmamak için direnmelisiniz, çünkü tüketmek istediğiniz gıdaların içerisinde kafein bulunur ve sınırlandırılmamış kafein tüketimi bebeklerin gelişimini ciddi oranda olumsuz etkiler. Gebelikte asitli içecekler tüketmek demek vücudunuza yalnızca kafein değil, aynı zamanda karbondioksit ve sitrik asit de sokmanız anlamına gelir. Sizin tükettiğiniz her besini bebeğinizin de tükettiğinin bilincinde olmalı ve miniğinizin sağlığını riske atmamak için bu ürünlerin tüketimini kısıtlamalısınız.
Özellikle bebeğinizin sağlığı için hamilelik döneminde tüketmemeye dikkat etmeniz gereken gıdalar vardır. Kafein içeren yiyecek ve içecekler, hamileliğiniz boyunca uzak durmanız gereken gıdaların başında gelir. Peki bu besinler nelerdir?
Kafein İçeren Besinler
- Çay
- Sakız
- Kakao
- Kahve
- İce tea
- Acı sos
- Çikolata
- Dondurma
- Enerji içecekleri
- Asitli içecekler (kola, gazoz, fanta, vb.)
İçerisinde farklı miktarlarda kafein barındıran bu ürünlerin tüketimini, hamilelik döneminiz boyunca kısıtlamanız gerekir. Tabi ki canınızın çok çekmesi durumunda doktorunuza danışarak aşırıya kaçmayacak miktarda bu ürünleri tüketebilirsiniz. Ancak dediğimiz gibi kesinlikle doktorunuza danışmadan, sağlıksız besinleri tüketmeyin.
Gebelikte tükettiğiniz her besini, karnınızda büyüttüğünüz bebeğiniz de tüketir. Henüz bağışıklık sistemi oluşmamış, hayata tutunmaya çalışan minik canların bu sağlıksız ürünleri tüketmesi, ciddi zararlar görmelerine neden olabilir. Bu nedenle özellikle gebeliğiniz ilk 12 haftasında yediğiniz ve içtiğiniz her şeye çok dikkat etmeniz gerekir.
Gebelikte asitli içecekler tüketmek demek, yalnızca kendinize değil, sağlığı sizin sorumluluğunuzda olan minik yavrunuzun da bu içecekleri tüketmesi demektir. Bebeğinizin karnınıza düştüğü ilk andan itibaren hayatınızdaki en değerli şey olduğunu ve onu korumak için elinizden ne gelirse yapacağınızı biliyoruz. Ona bilinçli bir şekilde zarar vermeyeceğinize de eminiz. Tabi ki elinizde olmayan nedenlerden dolayı sağlıksız gıdaları aşermeniz çok normal. Ancak bu ürünlerin size ve bebeğinize verebileceği zararları öğrenmeli ve ona göre bir karar vermelisiniz.
Hamilelikte Asitli İçecek İçmenin Zararları
- Asitli içecekler içerilerinde, kafein ve sitrik asit başta olmak üzere ciddi oranda zararlı maddeler bulundurur. İçerisinde karbondioksit barındıran bu içecekler, kandaki karbondioksiti artmasına ve kanda bulunan oksijen oranının düşmesine neden olur. Anne ve bebeğin aynı kanı paylaştığı gebelik döneminde; annenin bu içecekleri çok fazla miktarda tüketmesi, bebeğin beynine giden oksijen oranının düşmesine neden olabilir. Bu durum da bebekte olumsuz gelişimlerin olması ihtimali arttıracak bir durumdur.
- Özellikle gebeliğin ilk 12 haftası çok dikkat edilmesi gerekilen, bebeğin tutunmaya çalıştığı ve düşük ihtimalinin olduğu haftalardır. Bebeğin gelişimini olumsuz etkileme ihtimali olan her besin, düşük ihtimalini arttırır.
- Yalnızca ilk 12 hafta değil, hamilelik dönemi boyunca tüketilen kafein miktarına dikkat etmek çok önemlidir. Çünkü aşırı kafein kullanımı bebeğin ölü doğmasına bile neden olabilecek bir durumdur.
- Asitli ve şekerli içecekler tüketen anne adaylarının bebeklerinde doğumdan sonra kalp hastalıklarına yatkınlık olduğunu belirten araştırma verilerinden de bahsetmemiz mümkün.
- Aynı zamanda bu tür içecekler içerisinde çok fazla şeker barındırdıkları için hamileliğini olması gereken bir vücutla tamamlamak isteyen anne adaylarının da tercihi olmamalıdır.
- Bunun yanı sıra bebeğin de aşırı kilolu doğmasına neden olabilir.
- Aynı şekilde asitli gıda tüketimi bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediği için, normal kabul edilen değerlerden daha düşük değerlerde doğmasına neden olabilir.
Erkeklerin ve hamile olmayan kadınların bile asitli içecek tüketmesinin sağlıksız olduğunu biliyoruz. Gebe olan anne adayları için maalesef bu tür ürünleri tüketmenin kendisine verdiği zararın yanı sıra, bebeklerine verdikleri zarar da ekleniyor. Hem kendinizi hem de bebeğinizi korumak için lütfen bu tarz besinlerin tüketimini olabildiğince kısıtlayın.
Hamilelik Döneminde Asitli Gıdalar Tüketmemek için Yapılabilecekler
Anne adaylarının gebelik döneminde aşerme durumundan dolayı yememelerini veya içmemeleri gerektiğini bildikleri besinleri canları çekebiliyor. Bu besinlerin doktor izniyle abartı olmayacak bir şekilde tüketilebilir. Günde bir parça çikolata yemek veya küçük bir bardak kola içmek bebeğinize zararı olabilecek bir durum değildir. Yalnızca bu ürünlerin aşırıya kaçılarak tüketilmesi durumunda sizi de bebeğinizi de çok üzecek durumlarla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir. Bu nedenle yediğiniz ve içtiğiniz her ürünün doktor onayından geçtiğine emin olmanızda fayda var.
Aynı zamanda bu sağlıksız besinleri hiçbir şekilde tüketmek istemeyen anne adayları için birkaç önerimiz var:
- Asitli içecekler yerine daha sağlıklı içecekler tüketebilirsiniz.
Asitli İçecekler Yerine Tüketilebilecek Alternatifler
Aslında yalnızca hamilelik döneminiz boyunca tüketmenizi tavsiye ettiğimiz içeceklerden bahsetmiyoruz. Genel olarak sağlıklı bir hayat sürmek için sağlıksız, şekerli ve yapay asitli içecekleri tüketmemeniz gerekir. Alternatif olarak şu ürünleri tüketebilirsiniz:
- Su
- Süt
- Kefir
- Salep
- Ayran
- Sıcak çikolata
- Doğal meyve suları
- Bitki çayları (hamilelik döneminde tüketmeniz veya tüketmemeniz gereken bitki çayları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.)
- Temiz havada yürüyüş yapmak hem aklınızın dağılmasına hem de sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlar.
- Doktorunuzun izni olduğu durumlarda gazlı içecek isteğinizi bastırmak için maden suyu tüketebilirsiniz. Tüketmeyi seçebileceğiniz en sağlıklı asitli gıda doğal maden sularıdır.
- Hamilelik döneminiz boyunca düzenli olarak bir diyetisyenle görüşmenizin, gebeliğinizi sağlıklı sürdürebilmeniz için güzel bir etken olacağını unutmayın.
- En önemlisi, bebeğinizin sağlığını riske attığınızın farkına varmanız. Çünkü hiçbir ebeveyn bilinçli bir şekilde bebeğine zarar vermek istemez. Kendinizi frenlemenizin en kolay yolu minik yavrunuzun sağlığını düşünmek olur.
Sonuç olarak;
Minik yavrunuzun vücudunuzda büyüdüğünü öğrendiğiniz andan itibaren her şeyi o ve onun sağlıklı gelişmesi için yapmaya çalıştığınızı biliyoruz. Ebeveyn olmanın ilk kuralı fedakarlık yapmaktır. Hamilelikte asitli içecekler içilir mi sorusunun cevabını ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalıştık.
Özetleyecek olursak, asitli gıdaları olabildiğince içmemenizi tavsiye ederiz ancak eğer gerçekten çok aşerdiyseniz doktorunuzla bu durumu paylaşmanızı ve doktorunuzun izni dahilinde olabildiğince minimum miktarlarda bu ürünleri tüketebileceğinizi söyleyebiliriz. Kafein, hamilelik dönemi boyunca günde maksimum 2 bardak tüketilebilir. Eğer kafein tüketme hakkınızı kullanmak istiyorsanız bunu asitli içecekler yerine kahve ve çay ile kullanmanızı tavsiye ederiz.
Gebelikte Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler: https://www.bebek.com/gebelikte-kesinlikle-tuketilmemesi-gereken-besinler/