Hamilelikte Ayak Yanması

Hamilelikte Ayak Yanması

Hamilelik döneminde, kadınlar birçok değişim geçirirler ve geçirdikleri bu değişimler genellikle hormonlardan kaynaklı rahatsız edici değişimlerdir.

Gebelik döneminde ayak yanması da kadınların sıkça şikayet ettiği durumlardan biridir. Bu durumun temel sebebi, hamilelikte alınan kilolardan dolayı ayakların yapısında değişikler meydana gelmesidir. 

Annelik, hem çok zor hem de inanılmaz güzel bir duygudur. Çekilen tüm sıkıntılar minik yavrunuzu kucağınıza almanızla bitecektir. 

Çekilen çilelerin başında da hormonlardan kaynaklanan sıkıntılar gelir. Hamilelikte ayak yanması da bunlardan biridir. Belki de hayatınız boyunca ayaklarınızın sürekli üşüyen biri olabilirsiniz. Ama yine de hamilelik döneminde ayak yanması şikayetiniz olabilir.

Ayak tabanının ve hatta bazen avuç içlerinin yanması, genel olarak bütün anne adaylarının ortak şikayetlerinden biridir. Hadi hep birlikte bu şikayetin kaynağının ne olduğunu inceleyelim. 

Hamilelikte Ayak Yanmasının Nedenleri Nelerdir?

Gebelik döneminde ayak yanması şikayetinin birden fazla nedeni olabilir. Ancak ayak yanması şikayetinizin temel probleminin hamilelik olduğuna emin olmalısınız.

Gebelikten kaynaklı ayak yanması şikayeti çok büyük önem taşımayan, olağan bir durum olsa da eğer hamilelik öncesinde de bu şikayetleriniz mevcutsa mutlaka bir nöroloğa danışmayı ihmal etmeyin. 

Gebelik Kaynaklı Ayak Yanması Şikayetinin Nedenleri:

  • Hormonlardaki Artış

Hamilelik döneminde, kadın vücudundaki birçok hormon seviyesi değişir. Östrojen, HCG, progesteron, MSH, oksitosin gibi hormonlar, hamilelik döneminde değişikliğe uğrayan hormonların başında gelirler.

Gebelik döneminde anne adaylarının yaşadığı değişimlerin temel sebebi bu hormonların seviyelerinde gerçekleşen değişimlerdir.

Hamileliğinizin sonlanmasıyla birlikte, hormonlarınız da dengelenmeye başlayacak ve hormonlarınızdan kaynaklanan bütün şikayetleriniz azalarak yok olacaktır. 

Yaşadığınız sıkıntıların yalnızca bir dönem olduğunu unutmayıp bebeğinize kavuşmanın hayaliyle bu dönemi daha rahat atlatabilirsiniz. 

  • Gestasyonel Diyabeti

Yalnızca gebelik döneminde ortaya çıkan bir diyabet hastalığıdır. Bu rahatsızlığın belirtilerinden bir tanesi de ayak yanmasıdır.

Yani gestasyonel diyabetiniz varsa bu hastalık ayak tabanlarınızın yanmasına sebep olabilir. 

  • Vitamin ve Magnezyum Eksikliği

Anne adaylarının unutmaması gereken en önemli şey sağlıklı beslenmeleri gerektiğidir. Hem karnınızdaki bebeğiniz hem de kendiniz için, ihtiyaç duyduğunuz bütün vitamin ve mineralleri almalısınız.

Özellikle B12, B16 ve D vitaminlerinin eksikliğini yaşayan anne adayları ayak yanması şikayetinde bulunurlar. Aynı şekilde vitamin eksikliğinin yanı sıra vücudun ihtiyacı olan magnezyum miktarına da dikkat edilmelidir.

Magnezyum eksikliği de ayak yanmalarına sebep olan bir durumdur. Eğer bu rahatsızlığınızın temel sebebi vitamin eksikliği ise doktorunuza danışarak takviye vitamin alabilirsiniz.

  • Hipotiroidi

Bir tiroit bezi hastalığı olan hipotiroidi rahatsızlığına sahip anne adaylarının vücutlarında, tiroit bezinin üretmesi gereken hormonları üretmemesinden kaynaklı olarak avuç içlerinde ve ayak tabanlarında yanmalar meydana gelir.

Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız en etkili çözüm için doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. 

  • Böbrek Rahatsızlıkları

Gebelik döneminde yaşadığınız el ve ayak yanmaları, böbreklerinizdeki problemlerden de kaynaklanıyor olabilir. Kandaki toksik madde birikimi el ve ayak yanması problemini de beraberinde getirir. 

  • Kilo Artışına Bağlı Düz Taban Oluşumu

Gebelikle birlikte kilo artışına bağlı olarak anne adaylarının ayak yapılarında değişim meydana gelebilir.

Ayak tabanındaki kavisin çökme ve ayak tabanının düzleşmesi durumunda, anne adaylarının ayak yanması şikayetinde bulunduğu görülür. Bu durumun en etkin çözümü uzun süre ayakta kalmamak ve mümkün olduğunca ayaklarınızı dinlendirmektir. 

Hamilelikte Ayak Yanması

  • Ayak Mantarı

Ayaklarınızda son dönemlerde meydana gelen yanma, kaşıntı, döküntü gibi olumsuz değişikliklerden şikayetçiyseniz vakit kaybetmeden bir tedaviye başlamalısınız.

Ayak mantarı, standart yaşam kalitenizi düşüren ve ayaklarınızda yanma şikayetine sebep olan bir rahatsızlıktır.

Doktorunuzla birlikte size en uygun tedaviyi bulup bu şikayetinizden kurtulabilirsiniz. 

  • Ödem

Vücudunuzda ödem birikmesi sonucu da ayaklarınızda yanmalar oluşabilir.

Hamilelik döneminde kan akışınızı düzenleyen ve ödem oluşumunu engelleyen varis çoraplarını kullanmanızı öneririz. Bu dönemde özellikle dar kıyafetler tercih etmemelisiniz.

Kendinizi en rahat nasıl hissediyorsanız mümkün olduğunca o kıyafetlerinizi kullanmalısınız.

  • Kan Basıncının Yükselmesi

Hamilelik döneminde kan hacminizin artış göstermesi çok normal bir durumdur. Yaklaşık olarak kadınların kan hacmi yüzde 40 oranında artar. Bu durum da eller ve ayaklara kan akışının artmasına neden olur ve ayak yanması şikayetinin nedeni de bu olabilir.

Vücudumuzun uğradığı bu değişimler, bazı problemleri de beraberinde getirir. Kan hacminin artması da ayak yanması ve yorgunluk gibi sıkıntılara yol açabilir. 

  • Stres ve Depresyon

Özellikle bu dönemde kendinizi en çok korumanız gereken şey strestir. Gereksiz yere strese girmek hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için zararlıdır.

Stres ve depresyon da ayak yanması şikayetlerinin nedenlerinden biridir. Yaşadığınız duygu değişimlerine ayak uydurmanın çok zor olduğunu biliyoruz. Ama olabildiğince kendinizi üzücü ve stresli ortamlardan uzak tutmaya çalışmalısınız. 

Gebeliğin Hangi Döneminde Ayak Yanması Şikayeti Artar?

Ayak yanması şikayetinin hangi dönemde ortaya çıktığı aslında bu rahatsızlığın temel sebebinin ne olduğuna bağlıdır. Örneğin rahatsızlığınızın temel sebebi hormonal değişiklikler nedeniyle ise gebeliğinizin ilk 3 ayında bu rahatsızlığı yaşayabilirsiniz.

Ancak eğer kilo artışı nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlık söz konusuysa üçüncü trimester dönemde daha çok yanma hissedersiniz.

Ancak bilmeniz gereken en önemli şey, bu rahatsızlığın geçici olduğu ve hamileliğiniz sonlanmasından birkaç hafta sonra eski halinize geri döneceğinizdir.

Eğer doğum sonrası bu şikayetleriniz devam ederse vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız gerekir. Böyle bir durum yaşarsanız ihmal etmeden önlem alın. 

Hamilelikte Ayak Yanması İçin Uygulanabilecek Kolay Çözüm Önerileri

Gebelikte ayak yanmasına ne iyi gelir sorusunun cevabını sizler için derledik. İşte hamilelik döneminde ayak yanması rahatsızlığını geçirmek için evde yapabileceğiniz basit çözümler!

  • Ayak yanması şikayetiyle karşı karşıya kalan anne adaylarının yapması gereken ilk şey ayaklarını mümkün olduğunca dinlendirmektir. Topuklu ayakkabı veya rahatsız botlar kullanmak yerine ortopedik sandaletler veya terlikler kullanmaları rahatlamalarına yardımcı olabilir. 
  • Dondurulmuş kalıp jelleri ayak tabanınıza koymak, rahatlatıcı bir yöntem olabilir. 
  • Ayaklarınızın altına mentollü kremler sürmek de yanma hissini azaltacak bir yöntemdir. 
  • Buzdolabında soğuttuğunuz kolonya da rahatsızlığınızın giderilmesi için kullanabileceğiniz bir üründür. 
  • Ayak yanmalarından kurtulmanın etkili yöntemlerinden bir tanesi de sirkeli suda ayaklarınızı bekletmektir. Ilık su içerisine koyacağınız 2 kaşık sirkede ayaklarınızı bir süre bekletmek rahatlamanızı sağlar. Eğer koku hassasiyetiniz varsa ve sirkeden rahatsız oluyorsanız alternatif olarak deniz tuzu da kullanabilirsiniz.
  • Bu dönemde sentetik ürünlerden uzun durmanızı tavsiye ederiz. Pamuklu ve hava alan ürünler rahatsızlık hissinizin minimuma inmesine fayda sağlar. Özellikle çorap seçiminize çok dikkat etmelisiniz. Çoraplarınızın ince ve sizi rahatsız etmemesi konforunuz açısından önemlidir. Hatta çoraplarınızı giymeden önce bir süre buzdolabında beklettikten sonra giymeniz yanma hissinizi hafifletir. 
  • Bu dönemde bol bol su içmek vücudunuzu rahatlatır ve ağrılarınızı hafifletir. Günden en az 2,5 litre su içtiğinizden emin olun. 
  • Doktorunuza danışıp sizin için uygun olan egzersiz hareketlerini yapmanız da kan dolaşımınızı düzenlenmesine fayda sağlar. Bu da ayaklarınızda ve ellerinizde meydana gelen yanma hissini hafifletecek bir yöntemdir. 

Hamilelik döneminde yapılabilecek egzersiz hareketleri önerilerimiz için buraya tıklayarak sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Hamilelikte ayak yanması, genellikle bütün anne adaylarının yaşadığı, normal kabul edilen bir durumdur.

Evde kolayca ağrınızı hafifletecek yöntemler uygulamanız mümkündür. Bütün hayatını değiştiren bir döneme girmeniz belki sizi korkutuyor olabilir ama korkmayın.

Yaşadığınız bütün ağrılı süreç bebeğinize kavuşmanızla birlikte yerini mutluluk ve huzura bırakacak. 

”Hamilelik”  Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelik: https://www.bebek.com/?s=hamilelik

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte İshal Neden Olur? Nasıl Geçer?

İkiz Gebelik Hakkında Her Şey!

Ramzi Teorisi