Hamilelikte B12 Eksikliği

Yeterli düzeyde B12 vitamini almayan anne adaylarında bebeğin bir doğumsal bir soruna sahip olma riski artar. Araştırmalar, erken hamilelik döneminde B12 eksikliği bulunan kadınların çocuklarında sinir yolu rahatsızlığı riskinin 5 kat daha yüksek olduğunu belirtmektedir.

Uzmanlar B12 vitamininin sinir sisteminin işleyişi ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda temel bir faktör olduğunu vurgulamaktadır. Yürütülen çalışmalar, düşük B12 düzeyine sahip kadınların kendi sağlıkları üzerinde riskler oluşturduğunu ve bebeklerinin de doğum kusurları ile doğma ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

Doğuma hazırlanan kadınlarda, hamileliğin erken dönemindeki kadınlarda ve hamile kalmayı bekleyen kadınlarda B12 vitamini bakımından zengin bir beslenme planının önemine değinmektedirler. B12 vitamin düzeyinin kan testi ile belirlenip, bu konuda harekete geçilmesi önerilmektedir.

B12’yi nasıl sağlayabilirsiniz?

B12 vitamini kırmızı et, beyaz et ve yumurtada bol miktarda bulunmaktadır. B12 vitamin değerleri düşük aralıkta olan kadınların (250 ng/L altı) bebekleri beyni ve omuriliği etkileyen rahatsızlıklar açısından risk taşımaktadır. Bu risk diğer bebeklere oranla üç kat daha fazladır.

Araştırma görevlileri 1983 ve 1990 yılları arasında bir grup hamile kadını gözlem altında tutmuşlardır. Bu kadınlar sağlıklı bir hamilelik geçirenler ve bebekleri bir nöral tüp defekti ile dünyaya gelenlerin arasından seçilmiştir. Nöral tüp defekti beyne ve omuriliğe etki eden doğumsal kusurları içerir. Bunlar bebekte bölgesel felce ve beyin ve kafatasının yetersiz düzeyde geliştiği bir hastalığa yol açabilir. Gözlem ve çalışmalar, B12 vitamin düzeyinin 150 ng/L değerinin altında kalan anne adaylarının çocuklarında beyin ve omuriliği etkileyen rahatsızlık oluşma riskinin (400 ng/L’dan yüksek olanlara göre) beş kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Uzmanlar bu nedenlerle, hamilelik döneminde B12 eksikliğine dair gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizmektedirler.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın