gelisim-bebek

Hamilelikte Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkileyen Faktörler

Sigara Kullanımı

Günümüzde sigaranın içiciler ve pasif içiciler üzerindeki zararlarını hepimiz biliyoruz. Hamilelik öncesinde sigara kullanımının bebek üzerinde olumsuz bir etkisi kesin olarak gösterilmemiştir. Fakat kullanıma, hamilik sürecinde devam edecek olursanız, bebeğinizin gelişimine olumsuz yönde etki edeceğinizi unutmayın.

Sigara içen hamile kadınların düşük yapması, gebelikte yüksek tansiyon, ölü doğum yapması, bebeğin akciğer fonksiyonlarında bozukluk görülmesi ve erken doğum yapması diğer kadınlara oranla daha fazladır.

Sigaranın zararları sadece bununla da kalmıyor. Sigara içen anne adaylarının bebeklerinde, uyku sorunu, hiperaktive ve konsantrasyon sorunları da meydana geliyor.

Gebelik döneminizden önce sigara kullanıyorsanız, bu dönemde sigarayı bırakarak kendiniz içinde yepyeni bir başlangıç yapabilirsiniz.

Saç Boyatmak

Gebeliğiniz boyunca saç boyatmanın olumsuz etkileri kesin olarak kanıtlanamasa da, güvenilir olduğu da kanıtlanmış değildir. Hamile kadınlara bu dönemde önerilen ise, ilk üç ayda saçlarını boyatmaktan kaçınmaları, daha sonrasında da eğer kullanılacaksa bitkisel boyalar kullanmalarıdır.

Yüzmek

Anne adayları için spor, doğum öncesi ve sonrası için büyük önem taşır. Özellikle yüzmek, tüm kas gruplarını çalıştırdığı için hamile kadınlar tarafından tercih edilir. Fakat su oyunları, kaydıraklar ve atlamalardan uzak durmalısınız. Unutmayın, artık tek başınıza değilsiniz. Bebeğiniz büyüdüğünde, su oyunları ve atlamaları onunla birlikte yapabilirsiniz.

Güneş

Özellikle yaz aylarında, güneş konusunda oldukça tedbirli olmalısınız.  Gebelik olmasa da ögle saatlerinde güneşin kalmak oldukça zararlıyken, anne adaylarının bu konuda daha hassas olması gerekiyor. İlla ögle saatlerinde çıkılıyorsa, gölge yerler tercih etmelisiniz.

Alkol

Kimisine göre hamileyken bir kadehten bir şey olmaz. Fakat gebelik döneminde fetus için güvenli olabilecek bir alkol miktarı saptanmamıştır. Bu nedenle gebelik döneminde alkol tüketmemek en doğrusu olacaktır.

Seyahat Etmek

Özellikle uzun süren yolculuklar hareketsiz kaldıklarından dolayı, hamile kadınlar için risktir. Özel araçla yapılan yolculuklar da sık sık mola vermek bu riski azaltacaktır. Verilen molalarda yapılan küçük yürüyüşler, baldır ve uyluk kaslarını çalıştıracaktır.

Uçak yolculuğu da bilinenin aksine oldukça güvenlidir. Kabin basıncında bir değişiklik olmadığı sürece, yolculuk bebeğiniz için bir risk taşımayacaktır.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek gelişimi ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kaygı ile Baş Etmek: Kaygı Kontrolü Nasıl Yapılır?

17. Hafta Gebelik

Hamilelikte Adaçayı İçmek Neden Zararlıdır?