Hamilelikte Bebeklerde Zeka Gelişimi

Bebeğinizin zeka gelişimi için nasıl beslenmelisiniz?

Gebelik döneminde sağlıklı beslenme hem anne hem de bebek için çok önemlidir. Anne adayının doğru şekilde beslenmesi ve bazı özel besinleri tüketmesi, bebeğin fiziksel gelişimini olumlu etkiler. Bununla beraber sağlıklı beslenme bebeğin zeka düzeyinin yüksek olması için de gereklidir.

Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlar. Bu nedenle özellikle 1 ile 3. aylar arası dönemde beslenme çok önemlidir. Bebeğin hem fizyolojik hem zeka gelişimi için ihtiyacı olan besin kaynakları; demir, folik asit, iyot, çinko, vitamin B, omega 3 ve 6 yağ asitleri gibi vitamin ve minerallerdir.

Hamilelikte normal şartlarda alınması gereken toplam kilo ortalama 12 ile 15 kilo civarındadır. İlk aylarda bulantı ve kusma sık olduğu için kilo verilebilir. 16. hafta itibariyle bu belirtiler yok olmakta ve anne adayları bu zor geçen üç ayın acısını çıkarmak için yiyemedikleri yiyeceklere saldırıya geçmektedir. Bu yüzden de hızlı kilo alım süreci başlar. En çok kilo alınan dönem zannedilenin aksine son aylar değil 16 ile 24. haftalar arasında gerçekleşmektedir. İdeal kilo alımı şöyledir; ilk 12 hafta gebelik öncesi kiloda sabit kalmak, takip eden aylarda ise ortalama 1.5 -2 kilo almaktır.

Hamilelik boyunca öğünleriniz 3 ana, 3 ara öğün olmalı ve atlanmamalıdır. Eğer sabah kahvaltı saatiniz geç olursa diğer tüm öğünler de sarkacaktır. Dolayısıyla da akşam yemekleri geç saatlerde yenmek zorunda kalınacaktır. Geç saatte yenen akşam yemekleri sindirim sorunlarına ve aşırı kilo alımına neden olur. Akşam 18:00’dan sonra ana öğün tüketilmesi tavsiye edilmezken, ara öğün tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

Çay içmeyi seviyorsanız, çok demli olmayan en fazla iki bardak çayı kahvaltıda tüketebilirsiniz. Çay yerine bir bardak süt, yanında peynir, bir yumurta, bir çay kaşığı bal ya da reçel, 2-3 dili kepekli ya da tam tahıllı ekmek, bol miktarda domates, salatalık, taze nane veya maydanoz bir de yeşil biber tüketilmelidir. Taze sıkılmış meyve suları fazla kalorili oldukları ve kan şekerini çok hızlı yükselttikleri için önerilmemektedir. Meyvenin suyunu içmek yerine olduğu gibi tüketmek bağırsak hareketlerini artıracağından kabızlığı önlemede son derece faydalı olur. Meyve, yemeklerden 2 saat sonra ara öğün olarak tüketilmelidir.

Öğle yemeklerinde kesinlikle sebze tüketilmeli, makarna veya pilav yanında asla ekmek tüketilmemelidir. Tüketmeniz gereken et veya balık kesinlikle yağda kızartılmamalıdır. Haftada en az bir kez balık tüketilmeli, eğer yiyemiyorsanız onun yerine omega 3 içeren fındık, fıstık, ceviz kuruyemişler ara öğünlerde bir avuç tüketilmelidir. Bu besinler gebelik döneminde bebeğin zeka gelişimine büyük faydalar sağlamaktadır. Balık tercihinizi konserve ton balığından yana kullanmanız önerilmez. Çünkü konserve ton balığı derin deniz balığı oldğu ve civa içeriği yüksek olduğundan bu dönemde faydalı olmayacaktır.

Gebelik döneminde tüketeceğiniz katı ve sıvı gıdalar konusunda dikkatli olmanızda fayda vardır. İçeriğinde gaz bulunmayan ya da minimum düzeyde olan, hafif olan ve sebze ağırlıklı gıdalar tüketmeyi tercih etmelisiniz. Tercih edeceğiniz tatlıların az şekerli ve sütlü olmasına ve yemeklerden en az 1 saat sonra tüketmenizde fayda olacaktır.

Hamileliğiniz boyunca yapacağınız en faydalı eylem, bol miktarda su içmeniz olacaktır. Günlük olarak 10 bardak içeceğiniz su, idrar yolu enfeksiyon risklerini azaltacaktır. Kilo alımı da buna bağlı olarak azalacaktır. İçinde boya olan, asit içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Katkısız maden suları ve ıhlamur, nane, kuşburnu, papatya, nane-limon gibi çaylarını belli bir miktar içmekte sakınca yoktur.

Son olarak anne adaylarına, hijyenik olması açısından, olabildiğince evlerinde günlük sütten yaptıkları yoğurtları, sirkeli suda bekletip iyi yıkanan sebzeleri, yine hijyenik koşullarda yapılan yemekleri tüketmesi tavsiye edilmektedir.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek gelişimi ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın