Hamilelik, duygusal ve fiziksel değişiklikleri içeren 9 ay 10 haftalık bir dönem. Bu zaman diliminde bazı sıkıntıların yaşanması son derece doğaldır. Aşırı kilo artışı, karnın gitgide büyümesi ve sürecin ilerlemesi ile başlayan, anne adaylarının rutin yaşamını ve hareket etme alanını sınırlayan bu sıkıntların başında ‘’bel ağrısı’’ gelmektedir. Lohusalık döneminde de yoğun olarak hissedilen bel ağrıları, doğum sonrasında bebek bakımının güç hâle gelmesine de yol açabilir.
Hamilelik döneminde bel ağrısı nedenleri nedir?
Hamilelik süreci her kadının bedeninde bazı değişimlere neden olur. Bu değişimlerin bir kısmı, bel ağrısının ortaya çıkmasının ana nedenidir. Karındaki büyüme ve genişleme vücuttaki ağırlık merkezinin değişmesine sebep olur. Omurga, vücudu dengeye sokabilmek için geriye doğru çekilir ve tüm ağırlığı topuklara vererek yürüyüşü daha kolay hâle getirmek için çalışır. Bu geriye doğru çekilme durumu, sırt arkasındaki kasların sürekli olarak gerilmesine ve bu bölgede laktik asidin birikmesine sebep olur. Progesteron, hamilelik döneminde vücutta salgılanan baskın hormonlardan biridir ve kas gevşetme özelliğine de sahiptir. Asıl görevi leğen kaslarını yumuşatarak vücudu doğuma hazır hâle getirmektir ancak bununla birlikte bel kaslarının gevşemesine de yardımcı olur. Kasların gevşemiş durumda olması, vücudun ağırlığını taşımak için daha fazla kasılmasını gerektirir.
Hamilelik döneminde her ay 1 kilo almak idealdir. Hamileliğin son aşamasında, başlangıç aşamasına oranla 9-10 kiloluk bir kilo artışı gözlenir. Bazı hamilelerde bu artış 20-30 kilograma kadar çıkabilir. Hamileliğine 50 kg. ağırlığında başlayan bir hamile, 9 ay 10 günlük sürecin sonunda 10 kilo almış olsa, aynı vücuda yüzde yirmi daha fazla ağırlık yüklemiş olur. Anne adaylarının bu dönem boyunca, fazladan aldığı her kilo bel bölgesi adına fazla bir yük ve ağrıların artma nedenidir.
Hamileliğin ilerlemesi ile birlikte ağrı belirtileri de giderek artar. Dördüncü aydan sonra, yakınmalar daha belirgin hâle gelir. Anne adayının yaşam düzeni, başlangıçtaki vücut ağırlığı, beslenme şekli ve daha birçok faktör ağrı tablosunu etkiler. Rahat bir hamilelik geçirmek isteyenler, uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmalıdır. Günlük rutin uğraşlarında bir azaltma yapmayan anne adaylarının ağrı şikâyetleri daha sık ve sürekli olabilir.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/