hamilelikte-bitki-caylari

Hamilelikte Bitki Çayları

Hamilelik sürecinde tüketilen gıda ve içecekler hem annenin hem de bebeğin sağlığını ciddi şekillerde etkileyebilir. Gün içerisinde belirli bir alışkanlıkla üzerine çok düşünmeden tükettiğimiz gıda ve içeceklerin gebelik sürecinde olumsuz etkilerini görmek mümkündür. Bitki çayları bu içeceklere iyi bir örnektir. Çünkü gün içerisinde kimi zaman rahatlamak kimi zaman ise sindirimimizi kolaylaştırmak için tükettiğimiz bitki çaylarının bebeğimizde sebep olabileceği hasarları çoğunlukla düşünmeyiz. Oysa bitki çaylarının içerdiği otlar, çoğunlukla alternatif tıpta kullanılan kuvvetli ilaçlardır. Bu sebeple vücudumuza etkisi düşündüğümüzden daha fazla olabilir.

Peki hamilelikte bitki çayları içilebilir mi? Doktorlar içerdikleri kafein sebebiyle kahveye kıyasla belli başlı bitki çaylarını içmenin gebelikte daha doğru bir tercih olduğunun altını çiziyorlar. Fakat bilinçli şekilde tüketmek için de bitki çaylarının içeriğindeki otların etkilerini bilmek, vücudumuzun ihtiyaçları doğrultusunda ve sınırlı şekilde içmek gerekiyor. Bu yüzden gebelikte kahve mi bitki çayları mı, gebelikte bitki çayları zararlı mıdır, hamilelikte rahatlıkla içilebilecek bitki çayları neler, gebelikte bitki çayları tüketimi nasıl olmalıdır gibi önemli soruların cevaplarını sizler için derledik.

Gebelikte Kahve mi Bitki Çayları mı?

Gebelikte özel bir risk durumu olmadığı takdirde kahve de çay da tüketilebilir. Fakat doktorlar kafeinli içeceklerden uzak durmak konusunda anne adaylarını uyarıyorlar.

Kafeinin Olumsuz Etkileri:

  • İdrar yoluyla su kaybını artırır.
  • Yararlı besinlerin emilimini azaltır.
  • Demir emilimini azaltır.
  • Düşüğe sebep olabilir.

Gebelik döneminde günlük kafein alımınızın 200 mg’ı geçmemesi gerekir. 200 mg kafeini günde 2 fincan Türk kahvesi veya 1 kupa çay ya da filtre kahve ile doldurabilirsiniz. Bu sebeple doktorlar gebelik sürecinde kahvaltıda içilen çayın ya da günde 1 fincan keyif kahvesi içmenin gebelik açısından bir sakıncası olmadığını belirtir. 

Fakat hamilelik sürecinde demir açısından vücut bir kayıp yaşar. Bu kaybın etkilerini azaltmak için demir açısından zengin gıdalar tüketmek gerekir. Bu sebeple de kafein tüketmemek gebelik süreci için daha iyi bir tercih olacaktır.

Bitki Çaylarının Başlıca Faydaları:

  • Vücudumuzun su ihtiyacını sağlar ve besinlerle bir etkileşimde bulunmazlar.
  • Stres ve anksiyete durumlarını içeriklerindeki antioksidan maddelerin yardımıyla azaltmamıza katkı sağlarlar.
  • Özellikle hamilelikte sıklıkla görülen sabah yorgunluğunun etkilerinin azaltmasına yardımcı olurlar.

Gebelikte Bitki Çayları Zararlı mıdır?

Bazı bitki çayları en az reçeteli ilaçlar kadar zararlı olabilir. Doktorlar bitki çaylarında bulunan otların sadece çok az bir kısmının hamilelikte test edildiğini belirtir. Bu nedenle anne adaylarımızın bitki çaylarını tüketirken dikkatli olmasını öneriyoruz.

Her şeyin fazlası zarar olduğunu düşünürsek çok miktarda tüketildiğinde birçok bitki çayının da gebelikte zararlı olabileceğini söyleyebiliriz. Hatta uzmanlar, bazı bitki çaylarının düşük yapmaya ya da erken doğuma sebep olma ihtimali olduğu söyler. Bu sebeple özellikle rahimde kasılma yaratabilecek bitki çaylarının yoğun tüketimi ilk 3 ayda düşük riski ve erken doğuma sebep olabilir. 

Bazı bitki çaylarının gebelik döneminde tüketilmemesi önerilir. Yeşil çay folik asit emilimini azalttığı, adaçayı ve ısırgan otu çayı ise rahim kasılmalarını tetiklediği için hamilelik döneminde tüketmemelisiniz. Yine sinameki ve meyan kökü de gebelik döneminde uzak durmanız gereken bitki çayları arasında yer almakta.

Gebelikte Bitki Çaylarına Dikkat! : https://www.bebek.com/gebelikte-bitki-caylarina-dikkat/

İşte gebelikte sınırlı kullanmaya özen göstermeniz gereken o çayları sizin için derledik.

  • Siyah Çay 
  • Beyaz Çay
  • Ahududu Çayı
  • Yabanmersini
  • Biberiye
  • Melisa  
  • Yonca Çayı
  • Karayılan Otu
  • Limon Kökü
  • Ebegümeci
  • Biberiye
  • Civanperçemi

Hamilelikte Bitki Çayları

Hamilelikte Rahatlıkla İçilebilecek Bitki Çayları Neler?

Gebelikte yukarıda sıraladığımız olumsuz etkileri olmadan güvenle tüketebileceğiniz bitki çayları da elbette mevcut. Vücudunuzu rahatlatıp gebelik dönemindeki kasılmalara iyi gelecek ve iyi bir uykuya dalmanızı kolaylaştırabilecek bitki çaylarından bazılarını listeledik. İşte doktorların önerdiği günde 2 bardak sınırını aşmadan keyifle içebileceğiniz bitki çayları:

  • Ihlamur

En sık tüketilen bitki çaylarından biri olan ıhlamur antioksidan özelliği içerir. Böylece hamilelikte sıkça görülen şişkinlik, mide bulantısı gibi rahatsızlıklara iyi gelir. 

Bunun yanında soğuk algınlığı, grip, nezle, baş ağrısı, öksürük, yorgunluk, uykusuzluk gibi rahatsızlıkların etkilerini hafifletir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. 

Özellikle uyumadan yarım saat kadar tüketilen ıhlamur çayı hem uykuya dalmanızı kolaylaştırır hem de iyi bir uyku uyumanızı sağlar.

  • Rezene    

Özellikle hazımsızlık, kabızlık problemine mide ve sindirim rahatsızlıklarına şifa olur. 

  • Papatya Çayı

Rahatlatıcı etkisiyle bilinen papatya çayı uykuya dalmanıza yardımcı olmasının yanında stres, kaygı, cilt problemleri, bağırsak rahatsızlıkları, eklem ağrıları ve regl dönemi sancılarına iyi gelmektedir. 

Karaciğerin çalışmasını kolaylaştırırken bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Fakat dikkat doktorlar saman nezlesi olanları uzak durması konusunda uyarmaktadır.

  • Nane çayı

Antioksidan özelliği olan nane çayı rahat nefes almanıza, zararlı bakterileri vücudunuzdan atmanıza  ve rahatlamanıza yardımcı olur. Direnç sağlar. Mide kaslarını rahatlatma etkisi olduğundan özellikle hamilelik dönemindeki mide bulantılarına iyi gelir.

  • Zencefil

Özellikle gebelik süresinde sıklıkla görülen mide bulantısı ve sindirim rahatsızlıklarının azaltılmasına yardımcı olur. 

Gebelikte Bitki Çayları Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Gebelikte bitki çaylarının ne sıklıkla tüketilmesi gerektiği, en az hangi bitki çayları tüketilmeli sorusu kadar önemlidir. Doktorlar ideal faydayı sağlayabilmek için günlük bitki çayı tüketiminin günde iki bardak ile sınırlandırılması gerektiğini belirtir.

Bunun yanında bitki çaylarının içeriğindeki otların vücudumuza faydalarını kaybetmemek için kaynamış suda üç dakikayı geçmeyecek şekilde demlemenin en ideal hazırlama şekli olduğunu ifade ederler. 

Her ne kadar aktardan açık şekilde alınan bitki çayları birçoğumuza daha doğal ve sağlıklıymış gibi gözükse de doktorlar güvendiğiniz markaların paketli ürünleri olarak almanın daha güvenli olduğunu belirtiyor. 

Ayrıca yine daha sağlıklı olması açısından aromalı bitki çayları içmeyi sevenler için doktorlar dışarıdan hazır şekilde aromalı olarak almayı önermezler. Onun yerine tercihinize göre limon, zencefil gibi aromalarla evde kendiniz tatlandırabilirsiniz.

Bitki çaylarının vücudumuza etkileri gebelikte hem anne adayları hem bebek için daha önemli bir hal alır. Bu sebeple herhangi bir olumsuz etki ile karşılaşmamak için içtiğiniz bitki çaylarını özenle araştırmak gerek. Bunun yanında bitki çayını nereden aldığımızdan tutun da nasıl ve ne sıklıkla tükettiğimiz bu etkileri önemli şekilde etkiliyor.

Sizler de eğer halihazırda tükettiğiniz bir bitki çayı varsa etkilerini araştırabilir ayrıca doktorunuza danışabilirsiniz. Bu yazıda bahsettiğimiz etkilerin yanında vücudunuzun kişisel hassasiyetleri ya da varsa özel durumlarınız da bitki çaylarının etkilerini değiştirebilir. Ayrıca bitki çaylarının birçoğunun gebeliğe etkisi hala bilinmez. Yani hamilelikte bitki çayları tüketilebilir fakat herhangi bir olumsuz etkisiyle karşılaşmamak için doğru çayları, uygun sıklıkta ve şekillerde tüketmek gerektiğini unutmamalısınız. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için yediğiniz besinlerde de içtiğiniz içeceklerde de abartıya kaçmamalısınız. 

Gebelikte Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler: https://www.bebek.com/gebelikte-kesinlikle-tuketilmemesi-gereken-besinler/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğurganlığı Engelleyen 13 Faktör!

Hamile Kalmadan Önce Alınması Gereken Vitaminler

Taşıyıcı Annelik İle İlgili Tüm Detaylar!