Bebek sahibi olmak denilince kadınların aklına ilk gelen şeylerden biri de kendi vücutlarındaki değişimler olacaktır. Hamileliğin her hali sevimlidir, fakat bazen alınan kilolar ve değişen vücut yapısı anne adaylarını zorlayabiliyor. Bu değişimlerin en göz önünde olanı ise çatlaklardır. Birçok kadın vücutlarında çatlak olmaması için çeşitli yöntemlere başvururlar. Kimisinin hiçbir önlem almadığı halde vücudunda çatlağı oluşmaz, kimisi en pahalı kremleri kullandığı halde önleyemediğini söyler. Bazı anneler bu güzellik işaretlerini gururla taşırken, bazıları görünümlerinden pek hoşlanmazlar. Peki, hamilelikte çatlaklar neden oluşurlar? Çatlak oluşmaması için ne yapmalı?
Hamilelik Çatlakları Neden Oluşur?
Çatlakların sebeplerini anlayabilmemiz için öncelikle vücudumunuz yapısı hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. Vücudumuz hücre, deri ve bağ dokumuzu bir arada tutmaya yarayan kolajen ve esnekliği sağlayan elastin gibi proteinleri üretir.
● Ani kilo alıp verme,
● Hamilelik,
● Doğum kontrol haplarının kullanımı,
● Ergenlikte hormonların düzensizliği,
● Vücuttaki kortizon miktarının hormonsal veya uzun süre kullanılan kortizonlu kremler sebebiyle artması sonucu, kolajen ve elastin yapılar tedavi edilemezler. Zarara uğrarlar ve çatlak oluşumuna sebep olurlar.
Çatlak, temelinde hormonsal değişimlerin sonucunda ortaya çıkar. Tabii ki derinin aşırı veya ani genişlemesi, incelmesi de çatlakların oluşmasına bir sebeptir. Bu sebeptendir ki, hamilelikte çatlak oluşumu kadınlar arasında çok yaygındır. Cildin orta tabakası, ani kilo alınıp verildiğinde elastik yapısının ötesinde genişlemeye veya büzülmeye uğrar. Bu da deride çatlaklar oluşmasına sebep olur. Eğer cilt yavaşça genişlerse deri buna uyum sağlar.
Hamilelikte çatlakların sebepleri tam olarak bilinmese de çoğu araştırmalar bunun genetik yapıyla alakalı olduğunu söyler. Ayrıca zaten kilolu olan kadınların hamilelikle birlikte cildinin daha da gerilmesi gebelikte çatlağın bir başka sebebidir. Sigara kullanımı, aşırı şeker tüketimi ve güneş ışığı da kolajen yapının zarar görmesinde etkendirler.
Hamilelik Çatlakları Tamamen Önlenir mi?
Çatlakların oluşma sebebini öğrendikten sonra unutmamamız gereken en önemli şeyin de genetik yapıyla da alakalı olduğunu belirtmiştik. Her insanın vücut yapısı farklıdır. Bu sebeptendir ki, vücudunuz çatlamaya meyilli ise aldığınız önlemler ancak çatlakları hafifletmeye yarayacaktır. Fakat bu demek değildir ki hiçbir önlem almayalım.
Peki, hamilelikte çatlak ne zaman başlar? Her kadın için farklı olmakla birlikte hamilelikte çatlaklar genelde son aylarda ortaya çıkar; fakat bazı kadınların 6. ayda, bazılarının son haftada , bazılarının ise doğum sonrası çatlakları oluşur. Bunlar genellikle göbek, göğüs ve kalça bölgesinde görünür.
Çatlaklar genelde kırmızı, kahverengi ve morumsu şekilde ortaya çıkan, daha sonra beyaza ya da gümüşümsü bir renge dönüşen hafif yarıklar şeklinde görünür. Önemli olan hiç çatlamadan ya da beyaza dönüşmeden müdahale edebilmektir.
Çatlak Oluşmaması İçin veya Çatlağı Azaltmak İçin Ne Yapmalı?
Eğer vücut yapınız çatlamaya müsait ise tamamen önleyemeseniz de birkaç müdahale ile çatlak görünümünü azaltabilirsiniz. Bazı vücutlarda bu önlemler hamilelikte çatlak oluşumunu engelleyebilir.
- Vücudu nemli tutarak cildin gerginleşmesini önleyebilirsiniz. Bunun için yeterli sıvı tüketimi yapılmalıdır. Her 25 kilonuz için 1 litre içmeniz gerekir.
- Vitamini içeren yiyecekleri tüketmenizde fayda vardır, fakat aşırıya kaçmamanız gerekir. Zira portakal, mandalina gibi C Vitamininden zengin meyvelerin şekeri bazı hamileler için yarardan çok zararlı olabilir.
- Hamilelik çatlağını fark ettiğiniz anda önlemini alınız. Kırmızımsı rengini kaybetmeden yapılan lokal müdahaleler çatlakların küçülmesine yardımcı olur. Hatta mümkünse çatlakların oluşmasına hiç izin vermeden hamileliğiniz başından itibaren önlem alınız.
- Hamile kaldığınız günden itibaren en sık duyacağınız cümle “İki canlısın bol bol ye.” olacaktır, fakat bunun hiçbir bilimsel temeli yoktur. Bebeğiniz, sizin tek porsiyonluk yediğiniz yiyeceklerden alması gereken tüm besini alır. Bu yüzden aşırı kilo alımından kaçınmak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Ani kilo alımı vücudun çok fazla esnemesine sebebiyet verir. Aynı şekilde hızlı kilo verişler de çatlaklara sebep olur. Bu sebepten bazı kadınların hamilelik sürecinde değil de doğum sonrası çatlakları oluşur.
- Hamileliğin başından itibaren doğal yağlardan (hindistan cevizi yağı, kakao yağı, badem yağı, shea yağı, zeytinyağı gibi) yararlanılabilir, fakat sürmeden önce mutlaka kolunuzun iç kısmına bir miktar sürüp, birgün bekleyerek alerji testi yapın. Birkaç yağ ile karışım yaptığınız bir kaba E Vitamini koyarak, hamileliğinizin ilk haftasından itibaren düzenli olarak kullanırsanız hem cildiniz nemlenir hem de çatlak oluşumunu ya önler ya da aza indirgersiniz.
- Çatlak önleyici kremler de cildinizin hem nemini artırır hem de çatlakları belli bir oranda önler. Bu tarz kremler cildin kolajen miktarını artırmaya yöneliktir. Bazı kremlerin 20. haftadan itibaren kullanılması önerilir, fakat siz hamileliğin başından itibaren de vücudunuzun nemini korumak için kullanabilirsiniz.
- Hamilelik sırasında göbeğinizi kaşımamaya özen gösterin. Kaşınma, çatlak oluşumunun göstergelerinden bir tanesidir.
- Vücuttaki çoğu problemin temeli aslında yanlış beslenmedir. Eğer dengeli ve vitamin değeri yüksek gıdalar ile beslenirseniz çoğu rahatsızlığınızın iyileşme sürecine girdiğini göreceksiniz. Çatlaklar için de aynısı geçerlidir. Cildin kolajen ve elastin yapısını besleyecek gıdalar tüketmelisiniz. Vitamin değeri yüksek gıdalar, hücrelerinizi beslerken vücudunuzu hastalıklardan ve deformasyonsan korurlar.
- Egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin. Hamilelikte yürüyüş ve yoga gibi hafif sporlar hem vücudunuzun esnekliğini destekler hem de zihnen daha dinç olmanızı sağlar.
Oluşan Çatlaklar Daha Sonradan Yok Edilebilir mi?
Çatlaklar, sadece ciltte görünümü bozan deformasyonlardır. Tıbbi olarak hiçbir zararı yoktur, fakat bu görüntüler çoğu kadını rahatsız edebilir. Özellikle göbek kısmındaki doğum çatlakları, bazı kadınlarda fazla olduğundan hamilelik biter bitmez tedavi yöntemlerini araştırmaya başlarlar. Üzülerek söylüyoruz ki bu çatlaklar tam olarak tedavi edilemez, fakat bir kısmının görünümü azaltılabilir. Bunun için günümüzde yaygın olarak kullanılan lazer tedavisi vardır. Çoğu çatlağın görünümü gümüş renge döndükten sonra azalır bu da sizin daha iyi hissetmenizi sağlar.
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tedaviyi hamilelik ve hatta emzirme sonlandıktan sonra düşünmektir. Bazı tedavilerin emzirme döneminde yapıldığı söyleniyor, fakat doktorunuza başvurmayı yine de ihmal etmeyin.
Hayatınızın belki de en heyecanlı, en mutlu anlarını yaşarken karşınıza tecrübe etmediğiniz bir sürü maceralar çıkacak. Bebeğinizin ilk tekmesiyle, ilk kelimesiyle ve size o mutlu yüzüyle bakışıyla vücudunuzda olan bütün değişimleri unutacak, o anın tadını çıkaracaksınız. Hamilelikte çatlak, geriye dönüp baktığınızda sizin için ufacık bir pürüz olarak kalacak.
Hamilelik çatlakları için bitkisel çözümler makalemizi de okumak ister misiniz?