Hamilelikte D Vitamini

D Vitamini, vücuttaki kemik ve kalsiyum metabolizmasına olumlu yönde etki eder. Gereksinime bağlı olarak, kalsiyum emilimini artırarak, kemiklerdeki mineralizasyonu artırmaktadır. Kalsiyum, kemik ve dişlerin oluşmasında yapı taşı rolünü üstlenir. Normal sınırlar içinde kalan kas kasılmaları, kanın pıhtılaşması, sinir iletimi için gereklidir. Birçok hormonun etki sürecinin başlatılmasında ve tansiyon dengesi üzerinde düzenleyici rol oynamaktadır. Son dönemlerde yapılan araştırmalarda , D vitaminin büyümhe ve gelişme dönemleri üzerine, hücresel farklılaşma, beynin gelişimi ve bağışıklık sistemi üzerinde pozitif etkisinin ortaya çıkarılmasından sonra, özellikle hamilelik sürecine olan etkisi ve bu dönemdeki önemi daha çok dikkat çekmeye başlamıştır.

D vitamin neden önemlidir?

Hamileliğin sağlıklı ilerleyebilmesi için anne adayının yeterli ve dengeli beslenmesi şarttır. Özellikle beslenme planındaki vitamin ve mineral kombinasyonu, anne adayının ve bebeğin sağlığına direkt olarak etki edecektir. Bunun için çoğu hamile kadın, ilaç formunda D vitamini takviyesi alıyor. Hamilelikte D vitamininden zengin beslenme; bebekte oluşacak kemik hastalıklarını ve bebeğin düşük doğum ağırlıklı olarak dünyaya gelmesi v.b hastalıkları önleyecektir. Anne adayında da yorgunluk, hâlsizlik, diş kırılması, sırt, bel, kas ve eklem ağrılarının yaşanmasınının önüne geçerek hamilelik süresinin rahat geçmesini sağlayacaktır.

Hamilelik döneminde güneşli bir ortamda 15-20 dakika kadar yürünmesi yeterli D vitamini alımı için önemlidir. Yaz tatiline giden anne adaylarının gölgede güneşlenmeleri gerekir. Dış ortamda çalışmakta olan anne adayları yeterli D vitamini alabilirler. Rutubetli ve ışıktan yoksun ortamlarda yaşayan veya çalışan hamilelerin her gün 30 dakika, açık giysiler ile dış ortamlarda olmaları gerekir. Özellikle peynir, süt ve süt ürünleri, doğal dondurma, yumurta sarısı ve somon vb. yiyecekler tüketmelilerdir. Yüzme, düşük tempolu yürüyüş vb. sporlara devam etmelidirler. Bunlara rağmen D vitamini preparatları, doktorunuzun elzem görmesi hâlinde alınabilir.

Uygulanan diyet programı neticesinde yetersiz D vitamini alımı ve güneşten uzak durma dışında; mevsimsel değişikliklerden de söz etmek gerekir. Hamilelikteki D vitamini düzeyi; mevsimsel durum, diğer evresel faktörler ve fiziksel durumdan etkilenmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda kış veya bahar aylarında doğum yapan hamilelerde, yaz aylarında doğum yapanlara göre daha düşük D vitamini düzeyleri gözlemlenmiştir.

D vitamini almanın en basit yolu güneş ışığına çıkmaktır ve günde 15 dakika el kol ve yüzümüzün güneşe maruz kalması yeterlidir ve bunun hafta 4-6 kez yapılması da önemlidir. Güneşin çok kuvvetli olduğu saatler hamileler için sıkıntı yaratabileceği için 12-15 saatleri dışında güneşe çıkmak en doğrusu olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki camın arkasından alınan güneş ışığının D vitamini metabolizması için insan vücuduna hiçbir yararı yoktur. Fazla güneşte kalma ile D vitamininin fazla alınması da söz konusu değildir, metabolizma bunu ayarlamaktadır.

Kış mevsiminde ise güneşin yeterli seviyede olması konusunda en önemli etken coğrafi bölge ve gün ışığına maruz kalma süresidir. Bu aşamada giysiler ve vücudun açık alanları alınan güneş ışığı miktarı ile birlikte etkilidir. D vitamini eksikliğinde, hamile annelerin kemiklerinde oluşan en büyük risk, yumuşaması ve kolay kırılabilir hale gelmedir. Kemiklerdeki yumuşamanın tedavisi çok uzun süre devam edebilir. Aynı zamanda bu hastalık bebeğin gelişiminde de olumsuz yönde etki eder. D vitamini eksikliği; bebeklerde kemik rahatsızlıkları, vücut şeklinin bozulması, doğum sonrası sık enfeksiyonlara yakalanma ve yeni doğan bebeklerde rasitizm hastalığına çabuk yakalanma gibi problemlere sebep olabilir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Radyasyona Maruz Kalmak

Bebeğinizle İletişim Kurmanın Yolları

Kegel Egzersizleri Nedir ve Nasıl Yapılır?