Anne adayları hamilelik sürecinde pek çok cilt problemi yaşayabilir. Kaşıntılar, bu problemler arasında en sık görülenidir. Anne adayının vücudunda, hamilelikten önce bulunan egzama, sedef gibi cilt hastalıkları hamilelik ile birlikte kötüleşebilir. Hatta bazı durumlarda hamileliği sonlandırmak dahi gerekebilir. Bir de hamilelikte ortaya çıkan cilt hastalıkları mevcuttur. Bunlar her hamilelikte tekrarlanabilir. Ayrıca çatlak oluşumunun da görülmesi çok muhtemeldir.
Ciltteki Değişiklikler
Hamilelik esnasında cilt değişimi ne kadar sık görülür?
Oldukça sık görülür. Neredeyse her anne adayının bölgesel veya cildinin genelinde değişikliklere rastlanır. Genellikle hafif durumlardır. Fakat bazı kadınlarda önceden, kronik cilt sorunları mevcuttur ve hamilelik ile daha da belirginleşir. Bazı kadınlarda ise, cilt sorunları ilk defa hamilelikleri esnasında görülür.
Sedef
Hamilelikte sedef nasıl olur?
Sedef hastalığında kızaran, şişen ciltte kabarcıklar görülür. Cilt, genellikle gümüş rengi parlak pullar ile kaplıdır. Yeni cilt hücreleri, normalin on katı daha hızlı üretilir. Fakat hamilelikte durum kötüleşebilir, iyileşebilir veya aynı kalır. Bazı sedef hastalığı türleri, ilk olarak hamilelik esnasında ortaya çıkabilir. Bu hastalığa hamilelik öncesinde sahip olan kişinin kontrollerinde, bir dermatoloğun da bulunması faydalı olacaktır. Çünkü sedef, kötüleşebilir. Duruma, annenin ve bebeğin hayatını tehlikeye atmadan, acil ve derin müdahale edilmesi gerekebilir.
SLE
Sistemik lupus (deri veremi) durumunda ne olur?
Bu hastalık, doku bağlarında iltihaba neden olur. Bu durum çoğunlukla hamilelik esnasında oluşur. Bu hastalığın görüldüğü kişinin cildi haricinde, diğer organları da etki altındadır. Ayrıca bebekte de doğumda ya da doğum sonrasında cilt lezyonları oluşabilir. SLE ile olarak hamilelikte tespit edilebilir. Az görülse de şiddetlenme durumunda hem cilt, hem eklemler etki altında kalır.
Herpes (Uçuk)
Herpes ile ne olur?
Cinsel ilişki ile bulaşan hastalık, genital bölgede ağrılı tahriş yaratır. Buna sebep olan; herpes simplex virüsüdür. Hastalık bir kez edinildiğinde ömür boyu yerleşir. Bazı kişiler sıkça ağrılı genital lezyonlar yaşarken, bazılarında durgunluk dönemleri yaşanır. Hamilelik, bu durumu değiştirmez ya da etkilemez. Hastalıkla ilk kez tanışan kişiye, hemen hamile kalmaması önerilir. Hastalığın tekrar görüldüğü anne adayları için ise herhangi bir tavsiyede bulunmak faydalı olmamaktadır. Semptomlar belirdiği anda zaten kendilerini gösterirler.
Kaşıntı
Hamilelikte kaşıntıya neden olan sebepler nelerdir?
Kaşıntı, hamile kadınlarda en fazla görülen cilt problemidir. Bunun birden fazla nedeni olabilir. Tüm vakalar, doktor tarafından dikkatle incelenmelidir. Sebep; anne adayının önceden sahip olduğu bir cilt bozukluğu olabilir. Eğer önceden böyle bir cilt bozukluğu yoksa, hamilelik ile meydana gelen karaciğeri, tiroid bezlerini veya diğer vücut sistemlerini etkileyen bir durumdan kaynaklanabilir. Ayrıca kaşıntı, hamilelikle ilişkili cilt durumlarından da kaynaklanabilir. Bu nedenle de her durumda bir tahriş söz konusudur. Bunun yanı sıra hamilelik döneminde sebebi bulunamayan kaşıntı türleri de mevcuttur.
Karaciğer ne tür bir durumda kaşıntıya sebep olur?
Karaciğer ile ilgili pek çok durum hem hamilelikte hem hamilelik dışında kaşıntıya neden olabilir. Doktorunuz kolestazı kontrol etmelidir. Fark edilmediği takdirde bebeğin kaybına ya da ölü doğumuna dahi neden olabilir. Ayrıca anne adayını düşüğe meyilli yapar. Anne ve bebeğin sağlık kontrollerini takip etmek için kan testi ve yakından inceleme yapılmalıdır. Eğer hastalığın hızlı bir şekilde ilerlediği tespit edilirse, doğum çabuklaştırılabilir. Doğum kolestazı, doğum bitiminde yok olur. Doğum kolestazı yaygın değildir. Neredeyse 1000 hamile kadından 2’sinde görülür.
Kaşıntı etkisi altındaki kadının kaşınan cildinde kızarıklık meydana gelir mi?
Bu sıkça görülen bir durumdur. Hamileliğin her döneminde görülebilir. Kadınların bazılarında doğum sonrasında ortaya çıkabilir. Tahriş, ilk önce kanda başlar. Ardından yüz ve sonrasında da vücudun diğer bölgelerine yayılır. Kaşıntı oldukça şiddetli ve huzursuz edici olabilir. Kaşıntının verdiği bu rahatsızlık dışında, anne adayı ve bebek için bir zararı bulunmamaktadır. Kaşıntıyı azaltmanın, krem , ilaç, losyon gibi yöntemleri vardır. Ayrıca bu kaşıntı, doğum sonrasında da kaybolur.
Kaşıntı, sonraki hamileliklerde de tekrarlanır mı?
Kesin bir şey söylemek doğru olmaz çünkü bu durum anneden anneye değişir. İlk hamilelikteki kaşıntıya göre daha hafif de geçebilir.
Diğer Cilt Sorunları
Hamilelikle ilgili bunlar dışında cilt sorunları var mıdır?
Evet. “Pemfigoid gebelik” adı ile bilinen bir cilt sorunu. Pemfigoid gebelikte ciltte sıvı dolu lezyon oluşumları görülür. Ciltte tabakalaşır ve sıvı yanığı görünüşüne benzer. Ayrıca kaşıntıya da sebep olur. Yayılmaya başlamadan önce, göbek deliği çevresinde ortaya çıkar. Avuç içlerinde ve tabanlarda görülür. Bazen ağız içinde de oluşabilir. Anne adayı için bir tehlike teşkil etmese de ileriki hamileliklerde daha şiddetli hale gelebilir. Diğer yandan bazı durumlarda bebeğin gelişimini kısıtladığına dair zayıf da olsa göstergeler vardır.
Hamilelikte oluşabilecek bütün cilt problemleri bunlardan mı ibarettir?
Ne yazık ki hayır. Kimi zaman anne adaylarında nedeni bulunamayan cilt problemleri görülür. Böyle bir durumda doktorunuzun bir dermatoloğa danışarak sorunun kaynağını araştırması ve gerekli tedaviyi uygulaması önemli olacaktır.
Peki belirli bir bulgu olmasa da anne adayları endişelenmeli midir?
Genellikle hayır. Burada önemli olan hamilelikte istenmeyen durumların ortadan kaldırılmasıdır.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/