Hamilelikte dikkat edilmesi gereken

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hamilelik, yeni bir bireyin dünyaya geldiği mucizevi bir süreçtir. Bebek beklediğini öğrenen her kadın için bu haberle birlikte yeni bir dönem başlar. Fiziksel ve duygusal yönden birçok değişimin yaşandığı bu süreçte anne adaylarının yaşam tarzlarını değiştirmeleri, daha dikkatli ve özenli davranmaları gerekecektir. Çünkü gebelikte, ilk aylar başta olmak üzere doğum anına kadar bebeğin gereksinimleri farklılık gösterir ve normalde gerçekleştirdiğiniz bir rutin bu süreç için çok da uygun olmayabilir.

Farkında olmadan yaptığınız herhangi bir şey, sizin veya bebeğinizin hayatında ciddi etkiler yaratabilir, gebeliğin ve doğumun seyrini değiştirebilir. Bu sebeple hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler mutlaka bilinmeli ve buna göre hareket edilmelidir.

Peki gebelik sürecinde anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Hangi konularda daha özenli davranmak gerekir?

Dengeli Beslenme ve Kilo Alımı

İki canlı birinin şüphesiz en çok özen göstermesi gereken konu beslenme şekli olacaktır. Miniğinizin karnınızda her geçen gün biraz daha büyümesi ile günlük ihtiyaç duyduğunuz kalori miktarı artış gösterir. Bazı kadınların iştahları normalden daha fazla açılabilir. Aylık muayenelerinizde doktorunuz beslenme ve kilo konusunda size gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Ancak bu noktada her anne adayının sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında bilgili ve özenli olması gerekir.

  • Hamile olmanız her şeyi yemeniz anlamına gelmez. Gebelik haftalarına göre almanız gereken kilo aralığı bellidir. Dengeli bir beslenme rutini oluşturmanız yeterlidir.
  • Protein, vitamin ve mineralce zengin gıdalarla beslenilmeli, besin değeri düşük yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Yağlı, yüksek karbonhidratlı ve işlenmiş ürünler tüketilmemelidir.
  • Et, süt, tahıl ve meyve- sebze grubundan besinler mutlaka öğünlere eklenmeli, 3 ana ve 3 ara öğün oluşturularak sağlıklı bir beslenme şekli oluşturulmalıdır.
  • Doktorunuzun beslenme konusundaki uyarılarına mutlaka kulak verilmelidir.

Doktorunuzun Bilgisi Dışında İlaç Kullanımı

Gebelikte mutlaka dikkatli olunması gereken konuların en başında ilaç kullanımı gelmektedir.

Hamileyken baş ağrısı, diş ağrısı gibi sıkıntılar veya grip, nezle gibi solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere hafif hastalıklar yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışmadan kendi kendinize ilaç kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Birçok ilacın içeriği, anne karnındaki bebeğin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratma olasılığına sahiptir. Özellikle ilk 3 ay, bebeğin organ gelişiminin başladığı dönem olması nedeniyle çok daha özenli davranılmalıdır. Antibiyotikler ve ağrı kesiciler başta olmak üzere ilaçların çoğu gebelik için uygun değildir. Bu gibi rahatsızlıkların varlığında doktorunuz gebelerin kullanımına uygun ilaç tercihinde bulunarak size reçete edecektir.

Yoğun Spor ve Egzersiz

Hayatın her döneminde olduğu gibi hamilelikte de spor ve egzersiz önemli bir faktördür. Vücudun esnekliğini ve dayanıklılığını artırmak amacıyla gebelere günlük basit egzersizler yapmaları uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak her konuda olduğu gibi sporda da aşırıya kaçılmaması gerekir. Hamilelik öncesi dönemde spor yapan anne adayları, bebek beklediklerini öğrendikten sonra egzersiz programlarında bazı değişikliklere gitmek durumunda kalabilir. Ağırlık kaldırmak, koşu yapmak gibi ani hareketler içeren aktiviteler, hamilelere tavsiye edilmez.

  • Günlük 40-45 dakikalık tempolu yürüyüşler,
  • Hamile yogası,
  • Dans,
  • Yüzme,
  • Vücudu zorlamayacak esneme hareketleri,
  • Kasları güçlendirecek hafif egzersizler, hamilelikte yapılabilecekler arasında sayılabilir.

Egzersiz yapmadan önce hareketin sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza danışmanız gerekir. Her hareket her gebe için uygun olmayabilir. Zorlandığınızı ve yorulduğunuzu hissettiğinizde spora mutlaka ara verilmeli ve dinlenilmelidir.

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey!

Uyku Pozisyonu Tercihi

Hamilelik döneminde uyku kalitesinin önemi büyüktür. Fakat ilk aylar mide bulantıları, son aylar ise vücudun ağırlaşması ve hareket kısıtlılığı sebebiyle rahat bir uyku çekmek anne adayları için zorlaşabilir. Bu noktada uyku pozisyonu da oldukça önemlidir. Hamileler en rahat ettikleri uyku pozisyonunu tercih ederken özellikle gebeliğin son döneminde daha dikkatli olmalıdır. Sırt üstü uyumamaya dikkat edilmelidir. Bu pozisyonda vücudun tüm ağırlığı, sırt kaslarına ve bel kemiğine yoğunlaşarak kan damarlarının sıkışmasına neden olabilir. Hamileler için en uygun ve en rahat pozisyon yan yatıştır.

Hamilelikte Kullanılan Bakım Ürünlerinin İçeriği

Bakım ürünleri kadınların hayatında büyük bir yer tutar. Gebelik boyunca her kadının bakım rutinine devam etmek istemesi çok doğaldır. Ancak hamilelikte kullanılacak her türlü kozmetik ve bakım ürününün doğal içeriğe sahip olması ve zararlı kimyasallar içermemesi gerekir.

Özellikle,

  • Bakım kremlerinin içerisinde A vitamini ve türevleri ile retinoidler varsa,
  • Bebek üzerinde toksik etki yaratabilecek maddeler bulunuyorsa, bu ürünleri kullanmamalısınız.

Cinsel Birliktelikte Tercih Edilen Seks Pozisyonu

Uzmanlar, anne adayları için tehlikeli bir durum bulunmadığı müddetçe gebeliğin son ayına kadar cinsel birlikteliği onaylamaktadır. Fakat karnın büyümesi ve kısıtlı hareket kabiliyeti, cinsel birlikteliğin pozisyonunu belirlemede etkili faktörlerdir. Bu sebeple gebenin altta ve sırt üstü kalarak ağırlığı bel bölgesine verdiği pozisyonlar yerine yan yatış şeklinde kaşık pozisyonu ve el-diz pozisyonu tercih edilebilir.

Pastörize Olmayan ve Çiğ Besin Tüketimi

Gebelikte tehdit olabilecek durumlar arasında pastörize olmamış süt ve süt ürünleri ile çiğ et, tavuk tüketimi yer almaktadır.

Pastörize olmayan ürünlerin tüketimi ile vücuda geçen ‘listeria’ mikroorganizması erken doğum ve düşük riskini artırırken çiğ et, salam, sucuk, sosis, tavuk gibi ürünlerin tüketimi ile toksoplazma parazitinin vücuda geçmesi, yine bebeğin sağlığı ve gebeliğin seyri için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Uzun Süreli Yolculuklar

Hamilelikte dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da uzun yolculuklardır. Doktorunuzun aksi yönde bir uyarısı bulunmadığı müddetçe anne adayları araç kullanımı ve uçak yolculuğuna devam edebilirler. Fakat doğum yaklaştıkça ve erken doğum veya düşük riski varsa uzun süre hareketsiz kalmanıza neden olacak, bel altı bölgesinde kan dolaşımını yavaşlatacak seyahatlere çıkmanız tavsiye edilmemektedir.

Bitki Çayları Başta Olmak Üzere İçecek Seçimi

Bebek bekleyen kadınların yedikleri yiyecekler kadar içecek seçimleri de önem taşımaktadır.

Çoğu zaman besin seçimine özen gösterilmesine rağmen yemeklerin yanında tercih edilen içeceklere çok fazla dikkat edilmemektedir. Ayrıca gün içerisinde tüketilen diğer içecekler de hamileler için uygun olmalıdır.

  • Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günlük kafein miktarının aşılması, demir eksikliği ve erken doğum riski başta olmak üzere bazı sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir.
  • Aşırı şeker içeren içecekler tüketilmemelidir. Tatlandırıcılı ve asitli ürünlerden uzak durulmalıdır.
  • Taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
  • Maydonoz, adaçayı, sinameki, ahududu çayı gibi ürünler başta olmak üzere bitki çayı tüketiminde dikkatli davranılmalıdır. Bu tarz bitki çayları bir uzmana danışılmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Bazı bitkilerin kanama riski artırarak düşüğe neden olabildiğinin unutulmaması gerekir.

Balık Seçimi

Gebelikte balık tüketmek ve vücudun omega-3 ihtiyacını karşılamak gerekir. Bu nedenle uzmanlar haftada en az 2 kere balık tüketilmesini belirtmektedir. Ancak anne adaylarının her balığı tüketmesi uygun değildir.  Bazı balıklar yoğun miktarda cıva içermeleri nedeniyle bebeğin beyin gelişimi ve sinir sistemi üzerinde olumsuz etki oluşturabilir. Toksik madde oluşmasına yol açabilir.

  • Ağır metal içerme olasılığı yüksek olan dip balıkları (mezgit, lüfer, barbun, kefal gibi) bu dönemde tercih edilmemelidir.
  • Karides, istiridye, midye gibi deniz kabuklularının ağır toksik maddeler içerebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Somon, uskumru, sardalya gibi yüzey balıkları tercih edilmelidir.

Tüm bunların yanı sıra hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler başlığı altında başka önemli durumlar da vardır. Örneğin; alkol ve sigara kullanımı, bebek bekleyen anne adaylarında mutlaka kısıtlanmalıdır. Bu ürünlerin içerisindeki zararlı kimyasallar bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Aşırı şeker tüketimi de dikkatli davranılması gereken bir diğer konudur. Gebelik diyabeti ve hamilelik kilolarının kontrolü açısından önem taşır.

GEBELİKTE UZAK DURULMASI GEREKEN 10 ŞEY! Konulu makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

GEBELİKTE UZAK DURULMASI GEREKEN 10 ŞEY! https://www.bebek.com/gebelikte-uzak-durulmasi-gereken-10-sey/

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

  • Geri bildirim: Hamilelikte Tiroid Tembelliği (Hipotiroidi) - Bebek.com

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Havuza ve Denize Girilir mi?

Hamilelikte Kahve Tüketimi

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?