Hamilelik, anne adaylarında bedensel ve ruhsal değişimlerin yaşandığı bir dönem olarak tarif edilebilir. Yeni bir döneme girdiğiniz bu aşamada bebeğinizi beklerken vücudunuzda fiziksel değişimlerle birlikte hormonal değişimlerden de söz etmek mümkündür.
Hamilelikte diş ağrısı ise en korkutucu durumlar arasında ilk sıralarda yer alır. Durumun korkutucu olmasının en önemli sebeplerinden biri ise elbette gebelik boyunca ağrı kesici ilaçların pek tavsiye edilmemesi gelir. Peki, gebelikte diş ağrısı neden olur? Diş ağrısına ne iyi gelir?
Hamilelikte Diş Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte diş ağrısının genellikle kalsiyum eksikliğinden kaynaklandığı düşünülür. Çünkü sizin bedeninizde büyüyen ve sizinle aynı kaynakları kullanan bebeğin kemik oluşumu ve diğer birçok yaşamsal fonksiyonu için vücudunuzdaki kalsiyumu tükettiği düşünülür.
Bu tam olarak kanıtlanmış bir teori olmamakla birlikte hormonal değişimlerin diş ağrısına neden olduğu yönünde birçok araştırma bulunur. Araştırmalara göre; gebelikle birlikte anne adayının vücudundaki östrojen ve progesteron seviyelerinin artmasına neden olan birtakım hormonal değişiklikler yaşanır.
Bu hormon seviyelerindeki değişim dişlerin üzerindeki bakteriyel plak birikiminin çoğalmasına sebep olur. Eğer bu plak doğru temizlenmezse diş ve diş etlerine bazı sorunların meydana gelmesine zemin hazırlar.
Gebelikte yaşanan bulantı, kusma gibi sorunlar da gebelikte diş ağrısı nedenleri arasında sayılabilir. Çünkü bulantıyla beraber görülen sık kusma sonucunda ağızdaki asit oranı artarak diş ve diş eti sağlığını olumsuz etkiler. Sürekli asidik ortama maruz kalan diş yüzeylerinde ise zamanla aşınma olur. Bu durum dişlerde hassasiyete sebep olurken bir yandan da çürük oluşumuna ortam yaratır.
Diğer bir gebelikte diş ağrısı nedeni ise hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yaşanan uyku sorunlarıdır. Uyku kalitesinde düşme yaşandıkça anne adayları istemsiz olarak uykularında dişlerini sıkmaya ve gıcırdatmaya başlar. Bu durum ise diş minesinin zedelenmesine, çene kulak, boyun ve omuzlarda gerginlik ve ağrıya sebep olur.
Hamilelikte Diş Ağrısının Belli Bir Zamanı Var mıdır?
Diş ağrısının ne zaman başlayacağını söylemek oldukça zordur. Hamileliğin herhangi bir döneminde diş ağrısı yaşayabilirsiniz ama özellikle gebeliğin 2. ve 8. ayları arasında diş etlerinde kızarıklık ve şişkinlik şikayetlerinde bir artış yaşanabilir.
Gebelikte Diş Sorunları Ne Zaman Tedavi Edilmelidir?
Öncelikle gebeliğin herhangi bir döneminde diş ve ağız sağlığı ile ilgili herhangi bir sorun olduğunda vakit geçirmeksizin konusunda uzman bir hekime görünmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü ağız ve diş sağlığı problemleri ilerlediği takdirde önce sizin sonrasında da bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Dişiniz ağrıyor ve tedaviye hemen mi yoksa doğumdan sonra mı başlamanız gerektiği konusunda emin olamıyorsanız önce durumu hamileliğinizi takip eden kadın doğum doktoru ile paylaşmalısınız. Ardından doktorun onayını alarak bir diş hekimiyle tedaviye başlayabilirsiniz. Tedavi için en uygun zaman 2.trimester dönemi yani 12-27. haftalar olarak kabul edilse de hamileliğin her döneminde tedavi yapılabilir.
Hamilelikte Hangi Diş Tedavisi Yöntemleri Uygulanır?
Hamilelik döneminde kadın doğum doktorunun ve diş hekiminin onayıyla her türlü tedavi yapılabilir. Buna diş çekimi, dolgu gibi yöntemler de dahildir. Önceleri kanal tedavisi pek tavsiye edilmese de gelişen teknoloji sayesinde bu tedavi de hamilelikte yapılabilir hale gelmiştir.
Burada dikkat edilmesi gereken ve yapılması önerilmeyen tek uygulama röntgen çekimidir. Bu hem anne hem de bebek için tavsiye edilmez. Eğer acil bir durum yoksa ve röntgen çekilmesi gereken bir durum varsa tedavi doğum sonrasına ertelenebilir.
Bazı diş tedavisi uygulamaları sırasında lokal anestezi kullanılması gerekebilir. Lokal anestezi yapıldığında bu anestezik maddelerin sisteme ve oradan bebeğe geçme ihtimali sıfır denebilecek kadar düşüktür. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız takdirde tedavi edilmeyen diş ve ağız sağlığı sorunlarının bebeği daha çok etkileyebileceğini unutmamalısınız.
Hamilelikte Diş Sorunları Yaşamamak için Gebe Kalmadan Önce Alınacak Önlemler
Diş ve ağız sağlığı hayatımızın her döneminde dikkat etmemiz gereken bir konudur. Ancak hamile kalmayı planlıyorsanız bu konu biraz daha öncelikli bir duruma gelir. Gebe kalmadan önce mutlaka bir diş hekimine görünmeli ve herhangi bir problem olup olmadığı hususunda emin olmalısınız. Bu aşamada yapabilecekleriniz şunlardır:
- Hamilelik öncesi tam bir ağız ve diş kontrolü yapılmalıdır. Çürük olup olmadığı, 20 yaş dişlerinin durumu, kötü yapılmış dolgu olup olmadığı kontrol edilmeli ve herhangi bir sorun varsa vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.
- Diş taşı varsa temizlenmeli ve sonrasında düzenli fırçalama ve ağız sağlığına dikkat edilmelidir.
- Beslenmeye dikkat etmek özellikle şekerli besinlerden sonra diş temizliğinize özen göstermek gebelik sırasında ve sonrasında yaşanabilecek sorunları en aza indirir.
Hamilelikte Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Anne adaylarının aklını kurcalayan bir diğer soru ise hamilelikte diş ağrısı nasıl geçer oluyor. Özellikle ilaç kullanımı yönünde endişe ve şüpheleri olan gebelerin farklı yöntemler ile diş ağrısına çözüm aradıklarını biliyoruz. Biz de bazı püf noktaları sizler için bir araya getirdik. İşte hamileyken diş ağrısı çekiyorsanız deneyebileceğiniz birkaç ufak tüyo:
- Eğer ağrı doktora gitmenizi gerektirecek kadar ağır değilse evde de çözümler arayabilirsin. Sirkeli ve tuzlu suyla gargara yapmak bunların başında gelir. Bu karışım ile diş ağrılarında kısmen bir uyuşma olur ve çürükler üzerinde dezenfektan görevi görür.
- Taze nane yapraklarını rondodan geçirdikten sonra hazırlayacağın gargara da diş ağrısı üzerinde etkilidir. Ayrıca toz karanfille hazırlanan gargara anestezi ve antiseptik özellikleri sebebiyle tercih edilen bitkisel yöntemler arasında yer alır.
- Diş ağrıları genellikle geceleri artar. Bu sebeple yatar pozisyon yerine yüksek yastıkta uyumak hem diş ağrısına hem de reflüye iyi gelecektir.
- Ağrıyan dişin olduğu bölgeye soğuk kompres yapmak kısa süreli bile olsa bir rahatlama yaşamanızı sağlar.
- Daha ağır durumlarda ağrı kesiciler size ihtiyacınız olan desteği verecektir. Ancak hatalı bir uygulama yapmamak adına bu ilaçları doktor kontrolünde kullanmanız gerekir.
- Diş ağrılarının sebebi genellikle iltihaptır. İltihap kaynaklı sorunlarda ise antibiyotik tedavisi gerekebilir. Böyle bir durumda da yine hem kadın doğum doktoru hem de diş hekiminizle görüşerek doğru ilacı, talimatlarına uygun şekilde kullanmanız gerekir. Ayrıca sarımsağın da doğal bir antibiyotik olması sebebiyle diş ağrılarında uygulayabileceğiniz etkili bir bitkisel tedavi yöntemi olduğunu hatırlatmak isteriz.
- Gebelikte diş ağrısı yaşadığınızda herkes size yardımcı olmaya çalışacaktır. Birilerinin size yardım etmek istemesi elbette çok güzel bir durum ancak verilen önerilere temkinli yaklaşmanız ve doktorunuza danışmanız gerektiğini kesinlikle unutmamalısınız.
- Ağrıyan dişi fırçalamak ve diş ipiyle temizlemek çürüğe sıkışmış besinlerin uzaklaşmasına yardımcı olur.
- Halk arasında yaygın olarak yapılan dişe alkol, kolonya ya da aspirin gibi maddeleri koymaktan kesinlikle sakının. Bunun yerine karanfil yağı ya da tozunu tercih edebilirsiniz.
- Diş ağrısı çeken hamilelerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise beslenmedir. Bu dönemde şekerli gıdalardan, asitli ve gazlı içeceklerden, çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmak en doğrusu olacaktır.
Eğer anne adayı hamilelikte diş ağrısı çekiyorsa vakit kaybetmeden ve durum daha ciddi bir hale gelmeden bir diş hekimiyle görüşmeli ve gereken tedaviye vakit kaybetmeden başlamalıdır.
“Hamile Kalmadan Önce Diş Sağlığı” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
Hamile Kalmadan Önce Diş Sağlığı: https://www.bebek.com/hamile-kalmadan-once-dis-sagligi/