Normal zamanda geçirilen hastalıklar, elbette hamilelikte de yaşanabilir. Bunlardan biri de enfeksiyondur. Enfeksiyon hastalıkları oldukça çeşitlidir. Bunlara bakteriyel vakalar, virüs, parazit gibi mikroorganizmalar sebep olabilir. Hamilelikte ise, bunlardan kimisi risk oluşturmazken kimisi de bebeğe ciddi tehdit unsurları oluşturabilir niteliktedir. Örneğin, sistit ya da bilinen adıyla idrar yolu enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonları, grip, öksürük, nezle, ishal, mantar gibi hastalıklar eğer şiddetli boyutlarda değilse anne karnındaki bebekte etkili olmaz. Bunlar, yan etki olmaksızın doktorların tavsiye ettiği ilaçlarla vücuttan atılabilir.
Ancak bazı enfeksiyon çeşitleri vardır ki normalde ciddi bir sorun oluşturmamasına rağmen, hamileler ve bebekleri için birer tehdit unsuru oluşturabilirler. Bu hastalık türlerinin başında vajinozis adlı vajinal enfeksiyon, piyelonefrit denilen ve idrar yolundan böbrekleri etkileyen enfeksiyon, kızamıkçık, suçiçeği ve toksoplazma gelir. Bu enfeksiyonlar, gebelikte fetüs tarafını etkileyebileceği gibi doğumsal anomalilere de yol açabilir.
Yüksek ateş, halsizlik veya bunlara benzer rahatsızlıklar sezildiğinde anne adayı derhal bir uzman doktora başvurmalıdır. Yapılan tetkik sonucuna göre uygulanması gereken tedavi titizlikle sürdürülmelidir. Bu aşamalara gelinmeden ise, annenin kendisini bulunduğu ortamlarda hijyen açısından oldukça sık bir biçimde sakınması gerekir. Buna yediği yiyeceklerin, soluduğu havanın temiz ve güvenilir olmasından genital bölge temizliğine kadar her şey dâhildir. Ancak yine de enfeksiyonun önlenemediği durumlarda derhal rahatsızlığın ağırlığını anlamak için uzmana başvurmak, bazı hastalıkları önleyici aşı yaptırmak,tedavisi için harekete geçmek, annenin ve bebeğin sağlığını tehlikeye atmamak açısından hayati önem taşır.