Hamilelikte Fizyolojik Değişimler

Kalp boyutları %12 oranında büyür, kalp sola ve yukarıya doğru yer değiştirir. Kan hacmi özellikle 30 hafta içerisinde önemli ölçüde artar . Kalp atım hızı yaklaşık olarak dakikada 15 fazlalaşır. Hamilelik döneminin sonlarına doğru sırt üstü yatan anne adaylarında rahim aort üzerinde baskı uygular. Bu durumda supne hipotansif sendromu oluşabilir. Sendromda annede bayılacak gibi olma hissi, nefes almakta zorlanma, kalp atımında ciddi düşüşler görülür.

Kan basıncı 24 ila 28. haftalar arasında minimum düzeydedir. 36. haftada ise yeniden eski hâline döner. Bacak ve ayaklarda damarlardaki yüksek basınca bağlı olarak ödem oluşabilir. Rahmin kanlanması hamilelik öncesi döneme oranla dört kat artar.

Rahmin genişlemesi sonucunda diyafram 4 santimetre kadar yukarı itilmiş olur. Bu durum akciğerin mevcut kapasitesini düşürür. Solunum dakika başına %50 civarında artar.

Böbrek uzunluğu artar. Özellikle sağ tarafta üreter çapı genişler. Salgılanan hormonlar ve anotomik değişimlerden ötürü idrar staza uğrar , bu da idrar yolu enfeksiyonları riskini yükseltir. Hamilelik döneminin başından itibaren böbreğin kan akımı %60 ila %85 oranında fazlalaşır. Erken dönemde hormon kökenli, geç dönemde ise baskı kökenli olarak idrara çıkma aralığı daralır.

Rahim mideyi yukarı iter, apendiks sağda yukarı doğru yer değiştirir. Tükürük miktarı fazlalaşır ve diş etlerinde östrojen hormonun miktarındaki değişimden dolayı şişlikler ve kırmızılıklar oluşur. Yaygın kanaatin aksine, hamilelik kemik erimesi ve diş çürümesine yol açmaz.

Anne adaylarının % 30-80’inde reflü rahatsızlığı gözlenir. Katı gıdaların midedeki sindirimi, eskiye oranla daha uzun zaman alır. Kabızlığa olan eğilim artar. Safra kesesinin çalışması önemli ölçüde yavaşlar. Safra taşlarının oluşma riski ortaya çıkar.

Alyuvarlar da yüzde 35 oranında artar. Kan hacmi artışı daha fazla olduğundan rölatif anemi yani ‘’kansızlık’’ oluşabilir. Bu sebeple bütün hamilelere demir ilaçları tavsiye edilir. Anemi bebeği hiçbir şekilde etkilemez. Bebek anne karnında kendini koruyan bir yapı içinde yer alır. Akyuvarlar özellikle hamilelik döneminin son 3 ayında 2-3 katına kadar artar. Kan pıhtılaşmasında rol oynayan trombosit seviyesi ise hamileliğin 6. ayından itibaren bir miktar düşer.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklere Ne Zaman Kitap Okumaya Başlamalı?

Gebelikte İyot Eksikliği

Gebelik Döneminde Gaz