hamilelikte akinti

Hamilelikte (Gebelikte) Akıntı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey!

Hamilelik dönemi, hormon seviyelerinin yükselmesi ile birlikte vücutta birçok değişimin ve farklılığın gözlemlendiği bir dönemdir.

Vücudun gebeliğe adapte olmaya çalışması nedeniyle anne adayları bu dönemde bazı farklı durumlar yaşayabilmektedir.

Hamilelikte akıntı da bu olası durumlardan biridir. Kimi zaman normal karşılanabilen, ancak bazen rahatsız edici şikayetlere sebep olabilen ve tedavi edilmeyi gerektiren bu sorun, birçok hamilenin yaşayabileceği bir olaydır.

Hamilelikte vajinal kanama oluştuğunda korkuya kapılan anne adayları, aynı şekilde vajinal bir akıntı söz konusu olduğunda da bebeklerinin sağlığı için merak ve endişe içerisinde olurlar.

Fakat korkuya kapılmak yerine, doktorunuzu bu konuyla ilgili en kısa sürede bilgilendirmeniz, aklınızdaki tüm soruların cevaplanmasına yardımcı olacaktır.

Hamilelikle Akıntı Olması Normal Mi? Bebeğe Zararı Olur Mu?

Hamileliği sırasında birçok kadının başına gelebilen vajinal akıntı durumu, “hamilelikte akıntı olur mu?” ve “gebelikte akıntı gelmesi normal mi?” gibi soruları da beraberinde getirmektedir. Bu sorunun oluşumuna birçok farklı neden sebep olabilmektedir.

Ancak kadınların sık sık karşılaştığı akıntı, genellikle hamilelik döneminde artış göstermektedir. Akıntının rengi ve kokusu size akıntınızın normal bir akıntı mı veya herhangi bir enfeksiyondan mı kaynaklı olduğu konusunda fikir verebilmektedir.

Kısacası, hamileyken akıntı gelmesi normal karşılanmakla birlikte, enfeksiyon kaynaklı olması durumunda normal bir durum olarak görülmemektedir ve tedavi edilmelidir.

Bir diğer konu ise, akıntının bebeğinize bir zararı olup olmayacağıdır ki, bu da akıntınızın nedenine bağlı olarak değişebilmektedir. Normal bir akıntının zararı yerine yararı bile olabilmektedir.

Vajinanın pH dengesini düzenleyen akıntı, asidik oranının yüksek olması sayesinde zararlı bakterilerin üremesine engel olarak doğum kanalını korur.

Fakat akıntınız, bir enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa, bu durumda bebeğiniz direkt olarak etkilenmese bile doğum esnasında bu enfeksiyondan olumsuz etkilenebilir. Bu sebeple akıntının nedeni ve türü tespit edilip tedaviye başlanmalıdır.

Gebelikte Görülen Akıntı Çeşitleri

Gebelik süresince farklı zamanlarda farklı tip vajinal akıntılar oluşabilmektedir. Gebelikte akıntılar rengine, kokusuna ve kıvamına göre farklı türlerde sınıflandırılmaktadır:

  1. Fizyolojik Akıntılar

    Koyu kıvamlı, renksiz veya çok açık renkli, kokulu olmayan ve ağrı, kaşıntı gibi şikayetlere neden olmayan türler fizyolojik akıntılar olarak adlandırılmaktadır. Gebelikte en sık karşılaşılan akıntı çeşididir ve endişe gerektirmeyen, normal bir akıntıdır. Gebeliğin seyri boyunca, hormonal değişimlerin de etkisiyle meydana gelmesi olağan karşılanır. Bebeğe herhangi bir zarar vermez.

  2. Vajinal Enfeksiyondan Kaynaklı Akıntılar

Enfeksiyonun kaynağına göre ikiye ayrılır:

  • Mantar Enfeksiyonu

Candida mantarının neden olduğu bir mantar enfeksiyonu sonucu meydana gelen akıntılarda, kızarıklık ve kaşıntı başlıca belirtilerdir.

Akıntı, süt kesiği gibi bir kıvamda ve beyaz renklidir. Çok hafif kokulu veya kokusuz olabilir.

Vajinal ortamın asidik oranı değişim gösterdiğinde ortaya çıkabilmektedir. Vajinayı koruyan iyi bakterilerin azalması nedeniyle oluşur.

Tedavi edildikten sonra tekrarlama olasılığı vardır. Mantar enfeksiyonu, bebeğe ulaşabilen bir enfeksiyon değildir; ancak doğum kesilerinin geç iyileşmesine ve bebekte pamukçuk görülmesine yol açabilmektedir.

Bu nedenle, doğumdan önce mutlaka tedavi edilmelidir.

  • Bakteri Enfeksiyonu

Zararlı bazı bakterilerin neden olduğu enfeksiyon sonucu oluşan akıntı; yeşilimsi, sarı veya gri renkli, yoğun miktarda, kötü kokulu, vajinal bölgede kızarıklık ve kaşıntıya neden olur.

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur, doğumda bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir veya erken doğumun habercisi olabilir. Bu sebeple tedavi edilmesi gerekir.

Fakat cinsel yolla bulaştığı için tedavi her iki eşe de uygulanmalıdır.

 

Hamilelikte akıntının rengi, kokusu ve yoğunluğu akıntının türü hakkında fikir verebilir; ancak ne çeşit bir akıntınız olduğu ile ilgili kesin kararı doktorunuz vermelidir.

bakteri enfeksiyonu

Hamilelik Döneminde Akıntının Nedenleri Nelerdir?

Anne adaylarının, hamileyken akıntı yaşamasının sebepleri çeşitlilik göstermektedir. Başlıca nedenler şu şekilde sıralanabilir;

  1. Ana sebep, hamilelik dolayısıyla vajinal bölgenin genişlemesi ve kan akışının artmasına bağlı olarak akıntı miktarının artmasıdır.
  2. Vajinal bölgenin sık sık su ve sabunla yıkanması, vajinanın pH’ını olumsuz etkileyip enfeksiyon oluşma olasılığını arttırmaktadır.
  3. Islak mayo ile uzun süre oturulması, nemli bir ortam oluşumuna ve bakterilerin üremesine zemin hazırlar.
  4. Uzun süreli doğum kontrol hapları, ilaç veya antibiyotik kullanımı sonrası, yararlı bakterilerin miktarı azalarak enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.
  5. Çok dar kıyafetler giyilmesi terlemeye neden olarak vajinanın nemli kalmasına ve akıntı oluşumuna yol açar.
  6. Pamuklu olmayan ve sentetik kumaştan iç çamaşırı tercih etmek de terlemeye neden olarak akıntıya neden olabilir.
  7. Genital bölge temizliğine dikkat edilmemesi, zararlı bakterilerin üremesine neden olur.
  8. Klor oranı yüksek havuzlara girilmesi veya çok temiz olmayan bir havuza girilmesi enfeksiyona neden olabilir.
  9. Şeker hastalığı bulunan anne adaylarının, hamileyken akıntı yaşama olasılığı çok daha yüksektir.
  10. Genital bölgeye parfüm içerikli tuvalet kağıdı kullanılması veya çeşitli kimyasallarla genital temizlik yapılması enfeksiyonlara sebep olabilmektedir.
  11. Başkasına ait bir iç çamaşırı kullanılması enfeksiyon kapma riskini meydana getirir.
  12. Soğuk zeminlere yalın ayakla basılması akıntıyı tetikler.
  13. Çeşitli hormonal tedaviler sonucu akıntıda artış görülebilir.
  14. Tampon kullanımı vajinada enfeksiyon oluşumuna neden olabilmektedir.

Gebelikte Akıntıdan Korunma Yolları

Basit önlemlerle gebelikte akıntı sorununu en aza düşürerek, daha rahat geçirebileceğiniz ve tadını çıkarabileceğiniz bir döneme dönüştürebilirsiniz. Bu sorunla baş etmenin başlıca yolları ise şöyledir;

  • Genital temizliğe özen gösterilmeli, eller iyice yıkanıp mikroplardan arındırılmadan bu bölgeye dokunulmamalıdır.
  • İç çamaşırları sık sık değiştirilmeli ve temiz iç çamaşırları kullanılmalıdır.
  • Sentetik kumaştan üretilmiş, nefes almayı engelleyen ve terleten iç çamaşırları kullanılmamalıdır.
  • Genital bölge sabun ve kimyasal içerikli genital temizlik malzemeleri ile değil, ılık su ile temizlenmelidir.

Vajina içi tazyikli su ile yıkanmamalıdır.

  • İç çamaşırları ütülenerek mikroplardan tamamen arınması sağlanmalıdır.
  • Ayaklar sıcak tutulmalı, soğuk yerlere çorapsız basılmamalıdır.
  • Temizliğinden şüphe edilen tuvalet ve havuzlar, mümkünse kullanılmamalıdır.
  • Uzun süre terli kalmaktan kaçınılmalıdır.
  • Mecbur kalınmadıkça tampon kullanımı tercih edilmemelidir.
  • Uzun süreli ilaç ve antibiyotik kullanmamaya dikkat edilmelidir.
  • Gebelikte vajinal akıntı sorunu yaşanıyorsa günlük ped kullanılmalı, ancak pedler sık sık değiştirilmelidir.

Hamilelikte akıntı sorunu yaşayan kadınlar, akıntıları olduğunda doktorlarına danışarak durumu bildirmeli, doktorun yönlendirmesi olmadan herhangi bir ilaç, fitil, krem vb. kullanmamalıdır. Enfeksiyon durumlarında çeşitli vajinal fitiller ve kremler kullanılabilmektedir; ancak bunları mutlaka doktorunuz önermeli ve uygunluğunu belirttikten sonra kullanılmalıdır.

https://www.bebek.com/gebelik-doneminde-beslenme/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Ayva Tüketilir mi?

Online Emzirme Şenliği 3!

Hamilelik Nezlesi