Anne ile yavruları arasında içten bir bağ olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bağın bir de bilimsel, gözle görünen tarafı var. Göbek kordonu, bilimsel adı ile “umbilikal” kordon 55 cm uzunluğundadır ve anne ile bebeğin ilk iletişim hattıdır. Bebeğiniz ile plasenta arasında gerek oksijen gerekse besin alışverişini gerçekleştiren yapıdır.
Bebeğinizin vücudunda oluşan atıkları içinde bulunan damarlar sayesinde vücuttan dışarı atmaya yardımcı olur. Oksijen-karbondioksit, besin-atık alışverişi ile bebeğin hayatta kalmasını sağlarken bazen de göbek kordonu sorunları ile bebek için hayati tehlike oluşturabilir.
Göbek Bağı Ne İşe Yarar?
Göbek kordonunun anne ile bebek arasındaki hayat bağı olduğunu biliyoruz. Fakat bu kordonun hangi işlevleriyle hayati önem kazandığına dilerseniz birlikte göz atalım.
-
Bebeğe oksijen sağlar
Canlılar besini parçalayarak enerji elde etmek için oksijene ihtiyaç duyar. Bebekler ise yine annesinden aldığı besini hücrelerinde parçalamak için ihtiyaç duyduğu oksijeni göbek kordonu aracılığı ile alır. Kordon, yapısındaki damarlar yoluyla anne kanında bulunan oksijeni alarak yine damarlar yolu ile bebeğe aktarır.
Bu nedenle anne adayının kandaki oksijeni azaltacak hareketlerde bulunmaması, bol bol oksijen alması, sigara içmemesi ve sağlıklı beslenmesi önemlidir.
-
Beslenmeyi sağlar
Siz ne kadar iyi beslenirseniz, karnınızdaki minik de o kadar güçlenir. Kordon yardımı ile yediğiniz besinlerin içerikleri bebeğinize geçer. Bu nedenle hamilelik döneminde dengeli ve düzenli beslenmek, zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak önemlidir.
-
Atık maddeleri bebeğin vücudundan uzaklaştırır
Bebekler anne karnındayken farklı bir boşaltım sistemine sahiptirler. Bebeklerin besinlerden enerji elde ettikten sonra açığa çıkan besin atıklarını ve karbondioksiti vücuttan uzaklaştırması gerekir. Bu işlemi ise göbek bağında yer alan kılcal damarlarla gerçekleştirir. Aksi takdirde vücutta biriken atıklar bebeğin hayatını tehlikeye atacaktır.
Hamilelikte Yaşanan Bebek Kordonu Sorunları
Kordon; anneden bebeğe hayati önem taşıyan maddelerin taşınması ve atıkların uzaklaştırılmasını sağlaması bakımından hem bebek hem de anne sağlığı için çok önemlidir. Bu kadar önemli görevlere sahip olan bir yapının en ufak bir aksaklık karşısında ciddi problemleri de beraber getirmesi normal bir durumdur. Olası bebek kordon problemleri ve sonuçları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
-
Kordon Dolanması
Gebelik süresince konu komşudan duyup ilk karşılaşabileceğiniz felaket senaryosu kordon dolanması olacaktır. Kordon dolanması bebeği boğan bir olay olarak bilinse de durum öyle değildir. Kordon sıkıştığında içinden geçen kan akışı yavaşlar.
Kan akışının yavaşlaması ile birlikte bebeğe aktarılan besin ve oksijen miktarında azalma, atıkların uzaklaştırılmasında yavaşlama gerçekleşir. Bütün bunlar bebeğin yaşamsal fonksiyonlarını yavaşlatarak hayatını tehlikeye atabilir.
Kordon dolanması sık rastlanan bir durum olup genelde kendiliğinden düzelmesi beklenir. Nadiren de olsa oksijen alamayan bebeğin beyninde kalıcı hasarlara yol açabilir.
-
Kordon Düğümlenmesi
Kordon düğümü genellikle aşağıdaki durumlarda karşılaşılan bir sorundur;
- Kordonun uzun olması
- Fetüsün küçük olması
- Geçmişte ikiden fazla hamilelik geçirmiş olmak
- İkiz hamilelikler
Yukarıdaki durumların dışında pek rastlanılan bir problem değildir. Nadiren de olsa bebeğin anne rahminde çok fazla enerjik olması da göbek kordonu düğümlenmesi sorununa yol açar. Özellikle gebeliğin 2. trimesterinde enerjik bebeğin sürekli hareket halinde olması, göbek bağının düğümlenme olasılığını arttırır.
Sizler, güzel yavrularınız için endişelenmekte haklısınız. Bu nedenle dışarıdan duyduğunuz kötü hikayelere kulak vermeniz gayet normaldir. Ama bilmeniz gereken bir şey var. Yaşanan bu göbek kordonu sorunları genelde sorun yaratan bir durum değildir, zarar vermez.
Sorun yaratmamasının en büyük nedeni kordonun içinde bulunan atardamar ve toplardamarın korunmasını sağlayan kalın bir tabakanın olmasıdır. Bu tabaka “wharton jeli” adı verilen kalın bir jel tabakasıdır. Wharton jeli, dolanmalarda damarları koruyarak işlevini yapmaya devam etmesine olanak tanır.
-
Kordon Sarkması
Kordon sarkması, göbek kordonunun annenin vajinasına doğru sarkması durumudur. Genellikle hamileliğin son zamanları ya da doğum anına hazırlanırken görülen bir problem olarak karşımıza çıkar. 32. haftadan önce gerçekleşen bir durum ise uzman yardımı ile çözülebilir.
32. haftadan önce gerçekleşirse bebeğin oksijen alımını engelleyecek bir sıkışıklık yaşanabilir. Ters bebeğin ters gelmesi durumu da sorunu tetikleyen bir olaydır.
-
Kordon Kısalığı
Uzmanlar tarafından, normal bir göbek kordonunun 55 cm olduğu gözlemlenmiştir. Bebeklerde kordonun 35 cm veya 35 cm’ den daha az olması kısa kordonlu yapı olarak kabul edilir. Bebeğin doğum esnasında doğum kanalından aşağı inmesini engelleyen bu sorun bazen erken doğumlara da neden olabilir.
Kordon kısalığı çok sık görülen bir durum değildir. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda doktorunuz daha sık aralıklardan oluşan bir muayene takvimi oluşturabilir.
-
Kordonda Tek Damar Bulunması
Göbek bağının içinde besin-atık madde ve oksijen-karbondioksit alışverişini yapan atardamar ve toplardamarlar yer alır. Normal şartlarda iki atardamar bir toplardamar bulunması gereken kordonda bazen tek bir atardamar bulunabilir.
Bebeğinizde görülen bu sorunun genelde aile genetikleri ile alakalı olduğu söylenir ve bu durum aynı zamanda bebeğin down sendromu olma olasılığını hesaplayan ayrıntılı ultrason belirteçlerinden biridir.
-
Kordon Kisti
Vücudumuzda nasıl ki belli yerlerde iltihaplanmalar görülebiliyorsa, kordonda da aynı şekilde görülebilir. Kordonda iltihaplanma sonucu oluşan kistlere kordon kisti denir. Bu tip yapısal sorunlara kordon dolanmalarına oranla daha az rastlanır.
Hamilelikte Ortaya Çıkabilecek Kordon Sorunlarını Azaltmak için Yapılması Gerekenler
Hamilelikte kordon sorunları yaşamak istemiyorsanız aşağıdaki hususlarda dikkatli olmanız gerekir.
- Bebeğinize kordon yolu ile iletilen oksijen miktarını azaltacak etkenlerden uzak durun. Bunun için hamilelikte sigara, alkol ve bağımlılık yapan diğer zararlı maddelerden uzak durmalısınız.
- Bol bol açık hava yürüyüşleri yapın ve stresten uzak bir hamilelik geçirmeye özen gösterin.
- Sağlık beslenmeye özen gösterin. Besin değeri yüksek sebze meyveler tüketerek bebeğinizin anne karnındaki gelişimini destekleyin.
- hafta itibariyle anne karnındaki bebekler dışarıdan gelen ses titreşimlerini algılamaya başlar. Minik yavrunuz ile sık sık konuşun. Sesinizi duymak ona iyi gelecek ve stresi azaltacaktır.
Bu yöntemler basit gibi görünse de uzmanlarca açıklanmış etkili yöntemlerdir. Birçok hastalığın önüne geçebilecek, size ve bebeğinize sağlıklı bir hamilelik yaşatacaktır.
Bebeğiniz ile aranızdaki bağın kuvvetli olması içgüdüsel bir şeydir. Minik ellerini öpüp koklamayı dört gözle beklerken onunla daha rahminizde iken bile çok güçlü bir bağ kurmanız çok normal.
Bu bağ sadece duygusal değil göbek kordonu ile fiziksel bir boyut kazanır. Karnımızın tam ortasında bulunan göbek deliğimizde bir zamanlar bizi annemize bağlamıştı.
Anne adayı için duygusal açıdan; bebekte ise sağlıklı bir büyüme ve gelişme için çok şey ifade eden göbek kordonu ile ilgili çevrenizde çok sayıda felaket senaryosu duyabilirsiniz. Bu tarz konulara kulak asmamalı ve doktorunuzdan aldığınız bilgileri dikkate almalısınız.
“Bebeğin Boynuna Kordon Dolanması Ne Demektir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Bebeğin Boynuna Kordon Dolanması Ne Demektir? : https://www.bebek.com/bebegin-boynuna-kordon-dolanmasi-ne-demektir/