hamilelikte-goz-sagligi

Hamilelikte Göz Sağlığı

Hamilelik sürecinde anne adaylarının vücutlarında sayısız değişim gerçekleşir. Gözle görülür değişimlerin yanı sıra vücudumuzun işleyişinde etkili olan organ ve sistemlerde, hormonlardan kaynaklanan farklılaşmalar meydana gelir. Gözler; gebelik sürecinden etkilenen ve işleyişinde değişiklik gösterebilen organlardan biridir.

Değişen hormonlarla birlikte gözlerde kalıcı veya geçici etkileri olan birçok rahatsızlık kendini gösterebilir. İlerde görme bozukluğu yaşamamak ve ciddi sağlık sorunlarına imkan vermemek için hamilelikte göz sağlığı önem vermeniz gereken bir konudur. Minik yavrunuzu kucağınıza almak için gün sayarken gözlerinizi nasıl koruyabileceğinizi birlikte inceleyelim.

Gebelikte Göz Sağlığı Neden Önemli?

Hamilelikte göz sağlığı için anne adayları, göstermesi gereken özeni genellikle göstermemekte ve bu konuyu ihmal etmektedir. Çünkü hamilelikte gözlerde gerçekleşen değişimler vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen değişimler kadar ön planda değildir. Bu nedenle göz sağlığı ile ilgili yapılması gerekenler hiç yapılmamakta ya da ertelenmektedir. Ancak hamilelik sürecinde hormonlarda gerçekleşen değişim gözleri oldukça fazla etkiler.

Gebelik; her anne adayında gözlenebilecek kalıcı hasar bırakmayan şikayetlere neden olabilir. Ancak bunların yanı sıra hamilelik öncesinde var olan problemleri ilerletebilir, tedavisini zorlaştırabilir ya da imkansız hale getirebilir. Gebelik sürecinde gözlerde meydana gelen problemleri sizler için derledik. 

Bulanık Görme

Hamilelik, anne adaylarında gözün ışığı kırmasına bağlı bir kusuru ortaya çıkarabilir. Bu durum progesteron adı verilen gebelik sürecinde etkili bir hormon nedeniyle gerçekleşir. Korneanın suyu tutabilme özelliği değişir ve böylece anne adayı bulanık görmeye başlar. Bulanık görmenin yanında gözlerde kontakt lenslere karşı aşırı hassasiyet gözlenir. Eğer böyle bir hassasiyet yaşanırsa kontakt lens kullanımına ara verilmelidir. Bu şikayeti ortadan kaldırmak için ise gebelik sürecinde kontakt lens kullanan anne adaylarının doğuma kadar gözlük kullanmaları önerilir. Aynı zamanda kontakt lense hassasiyetin yanında gözlük numarasının değişimi de gözlenebilir.

Bu şikayetler doğum sonrasında kendiliğinden geçebilse de mutlaka bir uzmana başvurarak rutin kontrollerinizi yaptırmalısınız.

Göz Kuruluğu

Gebelikle birlikte gelen değişimler sonucunda ortaya çıkan bir diğer problem de göz kuruluğudur. Hamilelik sürecinde anne adaylarının yaşadığı göz problemleri arasında en sık rastlananı göz kuruluğudur. Bu problem de yine hormonlardan kaynaklanmaktadır. Androjen hormonunda gerçekleşen düşüş nedeniyle ortaya çıkan göz kuruluğunu ortadan kaldırmak için suni göz damlalarını kullanabilirsiniz. Ancak bu göz damlalarını kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı, onayını aldıktan sonra kullanmaya başlamalısınız.

Göz kuruluğu yaşayan ve kontakt lens kullanan anne adaylarının bulanık görme şikayetinde olduğu gibi yine kontakt lens kullanımına ara vermesini ve gözlüğü tercih etmesini öneririz. 

Göz kuruluğu şikayetini yaşamamak veya bundan kurtulmak içi;

  • Yeterli miktarda su tüketin.
  • Ekranlara uygun mesafeden bakın ve uzun süre ekran karşısında kaldığınızda gözlerinizi dinlendirmeyi ihmal etmeyin.
  • Yaşadığınız ortamda nem oranı düşükse bir hava nemlendirici kullanın.
  • Klima ve ısıtıcıların sürekli çalıştığı ortamlarda uzun süre durmayın.
  • Tozlu ve dumanlı ortamlardan uzak durun.
  • Beslenme rutininize dikkat edin. Gebelikte omega-3 açısından zengin gıdalarla beslenmeniz göz kuruluğu şikayetinizi ortadan kaldırmak için size yardımcı olur. Bu gıdalara örnek olarak keten tohumu, fındık ve somon verilebilir. Bu besinler göz kuruluğunuzu gidermeye yardımcı olurken minik yavrunuzun beyin gelişimine katkıda bulunur. 

Göz kuruluğu yanma, batma hissi ve ışık hassasiyeti gibi şikayetlere neden olmaktadır.

  • Gözlerde Yanma ve Batma Hissi

Anne adaylarının birçoğu hamilelik süreçlerinde gözlerinde yanma ve batma hissi olduğunu söyler. Bu durum basit gibi görünse de günlük hayatınızı olumsuz etkileyebilir. Gebelikle birlikte gözyaşı salınımı azaldığı için gözlerde yanma ve batma hissedilir. Gözlerde oluşan kuruluğu gidermek bu şikayetlerinizi azaltır. Göz kuruluğu için yapılması ve dikkat edilmesi gerekenleri dikkate alarak yanma ve batma şikayetinizden kolayca kurtulabilirsiniz.

  • Işık Hassasiyeti

Gözyaşı salınımının azalmasıyla ışığa aşırı duyarlılık şikayeti ortaya çıkabilir. Tedavi sürecinde ışık hassasiyetinden duyulan rahatsızlığı en aza indirmek ve gözleri korumak için dışarı çıkarken UV ışınlarına karşı koruyucu olan, polarize camdan yapılmış güneş gözlüklerini kullanmayı ihmal etmeyin. Kapalı ortamlarda da ışığın gereğinden fazla ve rahatsız edici olduğu ortamlardan uzak durmaya özen gösterin. 

  • Damar Tıkanıklığı

Hamilelik sürecinde vücudun tamamında meydana gelebilecek olan damar tıkanıklığı gözlerde de oluşabilir. Gözün ağ tabakasında gerçekleşen damar tıkanıklığı anne adaylarında beklenmedik görme kayıplarını beraberinde getirir. 

Yukarıda belirttiğimiz şikayetlerin anne adaylarında görülme ihtimalleri oldukça yüksektir. Bu göz şikayetlerinin oluşması halihazırda bir rahatsızlık olması gerekmez, her gebe kadında oluşabilir. Ancak hamilelik süreci var olan bazı hastalıkları tetikleyebilir, ilerletebilir ve başka hastalıklara zemin hazırlayabilir. Gebelik öncesi anne adaylarının hipertansiyon, diyabet ve yüksek dereceli miyop gibi şikayetleri varsa ciddi göz sorunlarının oluşma ihtimali artabilir.  

  • Hipertansiyon

Hipertansiyon; vücudun her noktasını etkilediği gibi gözleri de etkiler. Kan basıncı yükseldikçe retinanın damarlarında daralmalar oluşur ve damarların duvarları süreç içinde kalınlaşır. Kan basıncının uzun süre yüksek olmasıyla da kanamalar başlar. Bu durumlar kalıcı görme kaybına kadar ulaşan sonuçlar doğurabilir. Anne adaylarının hem göz sağlığını hem de genel sağlığını etkileyen hipertansiyona karşı çok dikkatli olmaları gerekir.  Yüksek tansiyonu olan kişilerin gebe olduğunu öğrendiği andan itibaren hem bebeği hem de kendisi için düzenli doktor kontrolüne gitmeli, doktorunun uyarı ve önerilerine çok dikkat etmelidir.

  • Diyabet

Gebelik öncesinde şeker hastası olan kişilerde hamilelik esnasında diyabetik retinopati görülme ihtimali yüksektir çünkü gebelik, diyabetik retinopatiyi artıran bir etmendir. Diyabetik retinopati;  gözün arkasında bulunan ışığa duyarlı dokuda yer alan kan damarlarının zarar görmesinden kaynaklanmaktadır. Kan şekerinin artışıyla gelişir ve retinadaki damarların tıkanmasına ve kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bu nedenle diyabet şikayeti olan kişilerin göz muayenelerini aksatmaması oldukça önemlidir.

  • Miyop

Anne adaylarının yüksek dereceli miyop kusuru, retina ayrılması sorununu meydana getirebilir. Normal doğum esnasındaki ıkınmalar sonucunda yüksek dereceli miyop kusuru olan anneler retina dekolmanı adı verilen retina ayrılması sorunuyla karşı karşıya kalabilirler. Kalıcı görme kaybı oluşturabilecek retina dekolmanı önemsenmesi gereken bir hastalıktır.

Doğum sırasında retina dekolmanı hastalığının oluşmaması için anne adaylarının hamilelikleri boyunca göz muayenelerini aksatmamaları miyop derecelerini düzenli takip etmeleri gerekmektedir. Çünkü gebelik sürecinde miyop derecesi kolaylıkla değişebilir. Uzağı görmeniz ile ilgili normalden farklı bir durum fark ettiğinizde hemen doktorunuza danışmanız gerekir. 

Hamilelikte hormonların değişmesiyle birlikte gözlerde anne adayını rahatsız eden durumlar gözlenebilir. Var olan göz problemlerinde artış görülebilir ve bu problemler kalıcı hasarlar meydana getirebilecek düzeyde olabilir. Özellikle yüksek dereceli miyop, diyabet ve hipertansiyon şikayetleri olan anne adaylarının göz sağlığına daha çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü bu hastalıklar kalıcı görme kaybına kadar giden sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Bu nedenle hamilelikte göz sağlığı önemsenmesi gereken bir durumdur. Bu problemlerin önüne geçmek ve göz sağlığınızı korumak için gebelik sürecinde genellikle ihmal edilen göz muayenelerinizi aksatmamanızı öneririz çünkü oluşabilecek göz problemlerinin önceden fark edilmesi tedavisi mümkün olmayan durumların gerçekleşmesinin önüne geçer. Tavsiyelerimizi göz önünde bulundurarak rahat ve sorunsuz bir gebelik süreci geçirmenizi, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanızı dileriz. 

Aşağıdaki yazımız da dikkatinizi çekebilir.

Bebeklerde Göz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi: https://www.bebek.com/bebeklerde-goz-hastaliklari-belirtileri-ve-tedavisi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Annenin Düzenli Olarak Yaptırması Gereken Sağlık Kontrolleri Nelerdir?

Gebelikte Uzak Durulması Gereken 10 Şey!

Bebek Anne Karnında Nasıl Hava Alır?