Hamilelik dönemi, anne adaylarının kendilerini tüm dış etkenlerden ve olası hastalıklardan korumaya daha fazla özen gösterdiği bir süreçtir. Özellikle domuz gribinin salgın olduğu dönemlerde anne adayları bu mikrobun adını bile anmak istemezler.
Grip, her sene yaygın salgınlara neden olan ciddi bir hastalıktır. Her sene nüfusun yüzde 20’sinin gribe yakalandığı göz önünde bulundurulursa, anne adayları hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağıkları için özellikle bu dönemde tedbiri elden bırakmamalılar.
Damlacık enfeksiyonun neden olduğu ve solunum yollarından geçen virüslerden türeyen grip, aniden yükselen ateşle, burun akıntısı, kuru öksürük ve tıkanıklıkla geldiğini belli ediyor. Ateş 3 gün devam ederken çok nadir 5 güne kadar uzayabiliyor. Daha sonra da tüm vücudunuzu sarıp yakınmalarınıza neden oluyor.
Gribin panik yapılabilecek boyutu; zatürredir. Bu yüzden hamilelik sürecinde anne adayının, bağışıklık sistemiyle beraber dolaşım ve solunum sisteminde de değişkliklere yol açan komplikasyonlar açısından daha risk altında olduğunu unutmayın.
Gribin, gebe kadınlar üzerine etkisi araştırıldığında, hamileliğin 6. ayını bitirmiş olan annelerin kalp ve akciğer problemleri nedeniyle hastaneye yatma oranı, gebe olmayan fakat ciddi hasta olan kadınlarla eş durumda… Gebeliğin ilerleyen döneminde malesef bu risk biraz daha artıyor. Astım problem yaşayan gebe kadınların, grip sezonunda hastaneye yatma oranları biraz daha fazla.
Grip aşısı canlı virus içermediği için hamilelik sürecinde kullanıma uygundur. Fakat ilaç kullanımında nasıl doktorunuza başvuruyorsanız aşı içinde aynı şekilde doktorunuzla görüşmelisiniz. Çünkü sizin durumunuzda neyin en iyi sonuç vereceğini kendi doktorunuz bilecektir. İlk üç ay düşük riski olduğu için ve 3.aydan itibaren bebeğiniz gelişimini tamamladığı için yapılacak olan aşı da bu dönemden sonra yapılıyor.
Eğer hiçbir şekiled ilaç kullanmak istemiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey, bol bol istirahat etmektir. Bunun dışında, burnunuz tıkalı ve ilaç kullanmak istemiyorsanız tuzlu su yapıp pipet yardımıyla burnunuza çekebilirsiniz. Hazırladğınız ballı süt ise öksürüğünüze iyi gelecektir.
Yüksek risk grubundaysanız, ateşiniz 38.5’in üzerine çıkarsa, göğüs ağrısıyla beraber nefes alıp vermekte zorlanıyorsanız, döküntü ve kızarıklık problem yaşıyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurmalısınız.
Grip Belirtileri
- Kurus öksürük
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Burun akıntısı
- Titreme
- Ateş
- Burun tıkanıklığı
- İleri derecede baş ağrısı
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/