Hamilelikte Guatr

Tiroid yetmezliği veya tiroid bezinin fazla çalışması gibi nedenlerden dolayı anne adayında ve çocukta yan etkiler oluşabilir. Bu nedenle hamilelik öncesinde tiroid hastalığınız varsa, bir endokrin uzmanı ile iletişime geçmelisiniz. Önceden hiç tiroid bezi ile ilgili bir sıkıntınız yoksa, hamileliğinizin ilk ayında mutlaka tiroid hormon düzeyinizi ölçtürmeniz gerekmektedir. Önceden tiroid yetmezliğiniz varsa kullandığınız ilacın dozunu artırmanız gerekebilir. Hekiminize müracaat ederek takibe girmelisiniz. Her ay tiroid hormonlarınızı ölçtürün ve ilacınızı düzenli olarak kullanın. Hamilelik döneminde de tiroid ilaçlarına devam edilecektir. Çocuğa yönelik olumsuz bir etkisi yoktur. Tiroid ilacı almazsanız düşük riskiniz yükselir. Doğum sonrası da kontrollere devam ediniz. Hipertiroidiniz varsa, buna yönelik ilaçlar minimum dozda alınacaktır. Hamilelikte ilaç tedavisi uygulanmaya devam edilir. Eğer tiroid nodülünüz varsa, hamileliğiniz süresince tiroid nodülü çapının büyümesi ve yeni nodül oluşumu söz konusu olabilir.

Hangi durumlar risk teşkil eder?

Hamilelik sürecinde tiroid hormonlarının normal aralıkta olduğu, yalnızca anti-TPO antikor yüksekliğinin saptandığı durumlar da risklidir. Anti-TPO antikoru yüksek olan anne adaylarında erken doğum, düşük riski, doğum sonrası depresyon ve tiroid yetmezliği riski artmıştır. Bu sebeple sık periyotlarla TSH hormon ölçümü yapılmalıdır ve bu kontrollerin doğum sonrasında da sürmesi gerekmektedir.

Tiroid nodülü olan anne adayları, hamile olmayan nodüler guatrlı bir hasta ile aynı tedaviyi görür. Tiroid nodülleri hamilelikte de biyopsi yöntemi ile incelenmelidir, gereği hâlinde doktor tarafından ameliyat kararı alınabilir. Aile geçmişinde tiroid hastalığı veya diyabet hastalığı bulunan hamile kadınlarda tiroid hastalığı riski daha yüksektir. Hamilelik döneminde guatr oluşumuna daha sık rastlanır ve hamilelik öncesinde guatrı olan kadınlarda guatr çapının büyüdüğü gözlenir. İyot eksikliği olan kadınlarda bu durum daha sık gözlenir. Hamilelik döneminde iyot kaybının artması ve bebeğin iyotu kullanması sebebiyle iyota olan gereksinimi artar. Bu sebeplerden dolayı, hamilelik döneminde alınan iyot oranı artırılmalı ve guatr var ise doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanmalıdır.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın