Hamilelikte Hemoroid Sorunu

Hamilelikte Hemoroid Sorunu

Kadınların yüzde 40’ı hemeroidle hamilelikte tanışıyor. Dünyada tüm insanların yüzde 50’si ise ya geçmişte ya şimdi ya da gelecekte hemoroidden muzdaripler. Bu öldürmeyen ama süründüren hastalığın tedavisi artık 10 dakikalık bir operasyonla ömür boyu çözüme kavuşturuluyor. İtalyan Cerrah Dr. Antonio Longo konuyla ilgili merak edilenleri anlatıyor.

Hemoroid tedavisinde bir devrim olarak nitelenen PPH tekniğinin (Longo tekniği) mucidi olan İtalyan cerrah Dr. Antonio Longo hemoroid rahatsızlığını, hamilelikte hemoroide yakalanma riskini ve alınması gereken önlemleri anlattı. Hamilelikte karın bölgesinde artan kan basıncının özellikle tam doğumdan önce hemoroide yol açtığını belirten Dr. Longo, hamilelik esnasında cerrahi müdahale yapılmaması gerektiğini söylüyor. Türkiye’de yaklaşık 60.000 hemoroid hastası olduğu tahmin ediliyor ve PPH (Longo tekniği), Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde, Bakırköy Acıbadem Hastanesi’nde Prof. Dr. Cihan Uras tarafından birçok hastaya uygulanıyor.

Hemoroid nedir ve nasıl oluşur?


Dr. Antonio Longo: Hemoroid olarak bilinen çok ağrılı ve sancılı bu hastalık aslında hemoroid denilen memelerin makat dışına sarkması ile oluşan bir hastalıktır. Bu memelerin asıl görevi anal kanala gelen dışkının gaz mı, sıvı mı, katı mı olduğunu belirler. Hemoroid tedavi edilmediği sürece hasta ileri derecelerde oturamayacak duruma gelebilir, çok fazla ağrı ve sancı çeker, ayrıca anüs ıslaklığı dediğimiz olayla da karşılaşır.

Hemoroid Kadınlarda En Çok Hangi Evrelerde Görülür?


Dr. Antonio Longo İstatistikler her üç kişiden birinin hemoroid hastalığına yakalandığını gösteriyor. Dünyada hemoroid hastalığı oransal olarak iki erkekte ve bir kadında görülüyor. Kadınların yüzde 40’ı hayatlarında en az bir kez hemoroid hastalığına yakalanıyorlar. Hayatlarında en az bir kez bu hastalığa yakalanan kadınlar da ilk olarak hamilelik döneminde hemoroid rahatsızlığı ile tanışıyorlar. Bu nedenle hamile kadınlarda hemoroid çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda ise hemoroid hemen doğumdan önce oluşabilir.

En Çok Hamilelik Döneminde Ortaya Çıkmasının Sebebi Nedir ve Bu Dönemde Neler Yapılmalı?


Dr. Antonio Longo: Hamilelikte hemoroid rahatsızlığına yakalanma riskinin artmasının en büyük sebebi karın bölgesinde artan kan basıncıdır. Bu nedenle kadınlar hamilelik dönemlerinde duruşlarına, beslenmelerine ve egzersizlerine çok dikkat etmeliler. Özellikle hemoroid riski taşıyan hamile bayanlara çok fazla ayakta durmamalarını ve yatarak vakit geçirmelerini öneririm.

Bir de kan basıncını düzenlemek ve anal bölgedeki kan dolaşımını rahatlatmak üzere tavsiye ettiğim bir duruş var. Yüzü koyun yatar pozisyonda, dizler ve dirsekleri karna doğru çekip, popoyu dışarı doğru çıkararak uzanma hareketi. Bu egzersizi yaparak kan dolaşımlarını düzenleyebilirler ve hemoroid için rahatlatıcı bir egzersizdir. Hamilelik sırasında ilaç kullanılmaması gerekir.

Hamile Kalmadan Önce Hemoroid Konusunda Alınabilecek Tedbirler Var mı?


Dr. Antonio Longo: Özellikle hamilelik önceki dönemlerinde hemoroidal problemler yaşamış genç kadınların hamile kalmadan önce mutlaka bir proktolojiste görünmeleri gerekmektedir. Hemoroid rahatsızlığına yol açan sarkmaları önleyici tedbirler alınabilir.

Hamilelik Sırasında Yapılacak Bir Tedavi Var mı?


Dr. Antonio Longo Hamilelik esnasında kesinlikle operasyon veya müdahale yapılmamalıdır. Ancak doğumdan 2-3 ay sonra şayet gerekliyse cerrahi müdahale yapılmalıdır. Hamilelik sırasında kadınların dikkat etmeleri gereken bazı noktalar var. En önemlisi beslenmelerine ve diyetlerine çok dikkat etmeliler. Bol bol su ve sıvı tüketmeliler ve bol egzersiz yapmalılar.

Bir de hamileliklerinde hemoroid sıkıntısı yaşayan kadınlar için tavsiye edeceğim bir şey de günde 10 dakika ılık suda oturmaları veya ılık banyo yapmalarıdır. Hemoroidin birinci sebeplerinden biri strestir ve stres nedeniyle anal kanaldaki kaslar da kasılır ve hemoroid bu nedenle oluşur. Bu kasları rahatlatmak ve gevşetmek çok önemlidir, bu açıdan hamile kadınlara ılık suda oturmalarını veya ılık banyoyu özellikle tavsiye ediyorum.

PPH (Longo Tekniği) Hamilelikte Oluşan Hemoroidler İçin de Kullanılabilir mi?


Dr. Antonio Longo Dediğim gibi hemoroidlere doğumdan 2-3 ay sonra müdahale edilebilir ve eğer cerrah müdahaleyi gerekli görürse PPH bunun için en iyi çözümdür.

Hamilelikte Hemoroid Rahatsızlığı Olan Kadınlar İçin Normal Doğum mu Yoksa Sezeryan mı Önerirsiniz?


Dr. Antonio Longo Eğer hamilelikte ciddi boyutlarda bir hemoroid rahatsızlığı yaşanmışsa, sezeryanla doğumu öneririm. Özellikle hamileliklerinde hemoroid sıkıntısı yaşayan kadınlara suda doğum yapmalarını öneririm. Suda doğum kasları ve vücudu rahatlattığı için hemoroidli kadınlar için daha kolay ve faydalı olacaktır.

Çocuklarda Bu Tip Rahatsızlıklar Oluşur mu?


Dr. Antonio Longo Çocuklarda hemoroid rahatsızlıklarına değil de rektal rahatsızlıklara rastlamak mümkün. Çocuklarda cerrahi müdahalelere gerek yoktur. Rahatsızlıklarının birçoğu muhtemelen psikolojiktir.

PPH (Longo Tekniği) Nedir?


Dr. Antonio Longo PPH (Longo tekniği) makattan dışarı sarkmış hemoroid memelerinin anüsün hissiz (sinir uçlarının bulunmayan) bölgesinde yapılan bir işlemle yukarı çekilerek, bölgenin eski anatomik yapısına geri döndürülmesidir. Klasik (konvansiyonel) yöntemle yapılan ameliyatlarda hemoroid memeleri keserek alınır ve burada açık yaralar oluşur. Asıl ağrı ve sancıya sebep olan bu açık yaralardır.

PPH ile gerçekleştirdiğimiz operasyonla birlikte bu memeler yukarıya doğru çekilip, eski işlevlerine geri döndürülüyor. Klasik yöntemlerle yapılan operasyonlar 50 dakika sürerken, PPH tekniği ile bu süre 10 dakikaya iniyor ve aynı şekilde normal hayata 5 gün sonrasında dönebiliyorsunuz.

PPH Tekniğinin Avantajları Nelerdir?


Dr. Antonio Longo: 

PPH tekniğinin avantajları için şunları söyleyebilirim;

  • Hastanede sadece bir gün kalma süreniz oluyor.
  •  Ameliyat sonrası ağrılar çok az olmaktadır. Günlük yaşantınıza hızlı bir şekilde devam edebilirsiniz.
  • Ameliyat sonrası bakımı daha az olmaktadır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Zatürre Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte İshal Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Varis Oluşumuna Dikkat!