Hamilelikte Hurma Yenir Mi?

Hamilelikte Hurma Yemek

Hurma, herkesin sevdiği tatlı bir meyve türüdür. Şeker içeriği yüksek olduğu için diyabet hastalarının kontrollü şekilde tüketmesi önerilir. Doğal bir şeker olduğu için, günlük beslenmede yer alması önerilen, sağlıklı bir besindir. Ara öğünlerde ya da meyve olarak akşam sohbetlerinde tüketilebilir.

Halk arasında hamilelikte hurma yemek erken doğuma neden olur gibi bilgiler dolaşmaktadır. Bu tarz bilgilerin ne derece doğru, ne derece yanlış olduğunu bu yazımızda öğreneceğiz. Hamilelikte hurma tüketmek zararlı mı? Hurmanın faydaları nelerdir? Hep birlikte bakalım.

Hamilelikte Hurma Yemenin Faydaları

Batı Anadolu ve Güney Anadolu taraflarında yetişen hurma, ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişiyor. Uzun zamandır ülkemizde de yetişen hurma meyvesi oldukça tatlı ve her yaştan insanın tüketebileceği bir meyvedir. Gebelikte hurma yemek anneye ve bebeğine büyük katkı sağlar. Hurmanın faydalarına bakacak olursak:

  • Bağışıklığı güçlendirir

İçerdiği antioksidan sayesinde, bizi ayakta tutan bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük bir rol oynar. Hamilelik döneminde olan kişilerin, iyi bir bağışıklık için mutlaka hurma tüketmesi gerekir.

  • Yüksek miktarda lif içerir

Lif kaynağı bulunan yiyecekleri yemeniz, hamilelikte yaşanan kabızlığa ve hazmetme sorununa yardımcı olur. Ayrıca hurma, içerdiği lif sayesinde sizi enfeksiyon ve kolesterol sorunlarına karşı korur.

  • Kansızlığa iyi gelir

Kandaki kırmızı kan hücrelerini arttırma etkisine sahip olan hurma, içerdiği demir ile birlikte kansızlık sorunu yaşayan kişiler için uygun bir meyvedir.

  • Enerji sağlar

Gebelikte enerjiye daha fazla ihtiyaç duyarsınız. Bu enerjinin giderilmesinde hurmanın etkisi büyüktür. Şeker oranı yüksek olduğu için, vücuda gerekli enerjiyi verir.

  • Bebekteki kusurları engeller

Hurmanın içinde bulunan folat, beyne oldukça iyi gelen bir maddedir. Bebekte oluşacak doğum kusurlarını büyük oranda etkilediği bilinmektedir. Doğumdan önce kusurları önlemek ve gerekli vitamini miniklerimize sağlamak için bol bol hurma yiyebilirsiniz.

  • K vitamini içerir

K vitamini kemiklerin güçlenmesi ve kanın sulanması için gerekli bir vitamindir. Hem doğumdan önce hem de doğumdan sonra hurma yemeniz, bebekteki K vitamin değerini arttırır.

  • Magnezyum kaynağı

Hamilelikte dişlerde ve kemiklerde sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunların en büyük nedeni vücuttaki magnezyumun azalmasıdır. Hurmada bulunan magnezyum kemikleri ve kasları güçlendirir. Hem kendinize hem de bebeğinize fayda sağlayacak olan hurmayı, doğumdan sonra da yiyerek sütünüze geçirebilirsiniz. Bu sayede bebeğinizde bolca magnezyum almış olur.

Hamilelikte Hurma Yemek Sakıncalı mı?

Gebelikte hurma yemek oldukça faydalıdır. Fakat her faydalı şeyin, yüksek miktarda tüketilmesi sonucu zararları da ortaya çıkabilir.

Yüksek oranda kalori ve şeker içerdiği için gebelik döneminde kan şekeri dengesizliği yaşayan kişilerin hurmayı süt, yoğurt gibi süt ürünleriyle birlikte tüketilmesi önerilir. Bu sayede hurmanın kan şekerini daha yavaş yükseltmesi sağlanır.

Doktorunuzdan bu konuda uyarı aldıysanız, hurma tüketimini doktorunuzun ve beslenme uzmanınızın önerdiği miktarda tüketmeniz gerekir.

Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkarabilir. Bu durumda dilde ve ağız çevresinde kabarma, deride kaşınma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda hurma yemeği bırakmanız gerekiyor.

Fazla abartmamak şartı ile bu durumlar dışında hamilelikte hurma yemenin bir sakıncası yoktur.

Hamilelikte çok fazla hurma yenildiği takdirde ortaya çıkabilecek durumlar:

  • Kan şekerinde yükselme
  • Diyabetin ortaya çıkması
  • Düşük ihtimali

Hamilelikte Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır mı?

Araştırmalara göre gebelikte hurma tüketen kişilerin, hurmada bulunan oksitosin sayesinde rahim ağzında daha fazla açıklık olacağı söylenir. Araştırmalara göre; hurma tüketen kadınların %96’sı kendiliğinden sancılanarak doğumu gerçekleştirmiş; hurma tüketmeyen kadınlar ise %79 oranında kendiliğinden sancılanmıştır. Sonuç olarak rahim açıklığı ve doğum sürelerinde de farklılık olduğunu belirten araştırmaya göre hurmanın doğumu kolaylaştırdığı düşünülüyor.

Hamilelikte Hurma Yemek Erken Doğuma Neden Olur mu?

Sorulan bir diğer soru ise hurma yemenin erken doğuma sebep olup olmayacağı sorusudur. Hurmanın içinde bulunan oksitosin maddesi, rahim kaslarını çalıştırıp gevşettiği için gebeliğin ilk haftalarında düşük riski sebebiyle kısıtlı olarak önerilir. Araştırmalar kesin sonuç vermemekle beraber, hurmanın hamileliğin son zamanları tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Hamilelikte Hurma Ne Zaman ve Ne Kadar Tüketilmeli?

Hurma gibi faydalı bir meyveden yararlanmanız için önce doktorunuza sorup, ne kadar tüketebileceğinizi öğrenmelisiniz. Eğer diyabet ve alerjik bir sorununuz yoksa günlük 2-3 hurma tüketebilirsiniz.

Hamileler için Hurma Tarifleri

Hurma tüketmeyi seviyorsanız, birbirinden güzel tariflerle hurmayı lezzetli hale getirebilirsiniz.

  • Smoothie kâseleri ile hurmanın tadına varın. Yulaflı ya da yoğurtlu tariflere hurma ekleyerek tüketmeyi deneyin. Ceviz, fıstık ezmesi, bal, yulaf, yaban mersini ve daha birçok çeşitte yiyeceklerle güzel kâseler hazırlayarak değişik tatlar elde edebilirsiniz.
  • Ceviz ya da fıstık dolgulu hurma tarifi hem enerjinizi toplamanıza yardımcı olacak, hem de çikolata tadında hurma yiyebileceksiniz. Çekirdeklerini çıkardığınız hurmaları oyarak içine; ceviz, fıstık ezmesi ve fındık gibi yiyeceklerle doldurabilirsiniz.
  • Hurma topları yaparak çayın yanında lezzetli ve aynı zamanda sağlıklı atıştırmalıklar yiyebilirsiniz. Hurma, ceviz, bal ve tahini blender kabına alarak macun kıvamına kadar çekin. Çektiğiniz hurma püresini toplar halinde yuvarlayarak ve dışını Hindistan cevizine bulayarak servis edin.
  • Salatalara katın. Hurma ile birlikte lezzetli, hem ekşi hem tatlı salatalar elde edebilirsiniz. Damak tadınıza göre salatalarınıza doğradığınız sert hurmalardan ve cevizlerden ekleyerek, ekşi tatlı uyumunu yakalayabilirsiniz. Aynı zamanda salatalarınıza doğrayacağınız hurma gibi kuru meyveler ile demir emilimini artırarak anemiyi önleyebilirsiniz.

Hamilelikte hurma yemek oldukça faydalıdır. Size ve bebeğinize hiçbir zararı yoktur. Aksine bebeğin büyümesine ve vitamin almasına katkı sağlar. Günlük olarak ara öğünlerde 2-3 adet hurma tüketiminde bulunabilirsiniz.

Daha fazla hamilelikte beslenme konulu makale okumak için tıklayın: https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/

Post navigation

Cinsiyet Partisi Nasıl Yapılır?

BEBEKLER ANNE KARNINDA UYUR MU?

Amniyosentez nedir?