Gebelik döneminde, kadınlar için, fiziksel, duygusal ve hormonel olarak birçok değişiklik yaşanır. Özellikle hissedilen bu hormonel değişiklikler, ilk aylarda bulantı, kusma ve kilo kaybına neden olurken bir yandan da gebelik ilerledikçe, ödem, şişkinlik ve kilo alımı olarak da kendini gösterebilmektedir. Özellikle hamileliğin 3.
Ayından itibaren vücut şeklinin değişmeye başlaması ve değişen kilolar, kadınlardaki giysi seçiminin de değişmesine sebep olur. Çünkü 3. Aydan sonra kilo artışı, karnın büyümesi, ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülebilen şişmelerden dolayı, eski giysiler yerine, gebeliğe daha uygun olabilecek tarzda kıyafetler seçmek gerekir.
Gebelikte Ne Çeşit Kıyafetler Giyilmemelidir?
- Ayak bileğini ve bacağı sıkabilecek çoraplar
- Beli ve bacağı rahatsız edebilecek dar pantolon ve kotlar
- Karın ve göbek bölgesini sıkabilecek dar giysiler
- Kumaşı sentetik veya naylon olan iç çamaşırları
- Göğüsleri rahatsız edebilecek dar ve sert yapılı sütyenler
- Dantelli külot ve sütyenler
Gebelikte Ne Tür Kıyafetler Tercih Edilmelidir?
- Rahat ve geniş eşofmanlar
- Dar olmayan ve beli sıkmayan pantolonlar
- Bol ve rahat bluzlar
- Kumaşı pamuklu olan iç çamaşırları
- Rahat ve yumuşak kalıplı sütyenler
Gebelikte İç Giyim Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamilelik döneminde, anne ve bebeğin sağlığını ve rahatlığını koruyabilmek için, iç giyim tercihlerindeki bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde kullanılabilecek iç çamaşırları hakkında bilinmesi gerekenler şunlardır:
- Bedeni sıkabilecek, dar ve sert lastikli iç çamaşırları tercih edilmemelidir.
- Cildi tahriş ederek zarar verebilen ve terleten iç çamaşırları kullanılmamalıdır.
- Kumaşı %100 pamuklu olan iç giyim kıyafetleri alınmalıdır.
- İç çamaşırı seçerken, renkli almak yerine, beyaz, ten ya da siyah renkte olanlar tercih edilmelidir.
- Kıyafet içine giyilecek sütyenler, balensiz ve dikişsiz olmalıdır. Kalın askılı ve yumuşak sütyenler tercih edilmelidir.
- Külot kullanırken, yüksek belli ve cildin hava almasını sağlayabilen kumaşlı yapıda olması çok önemlidir.
Gebelikte Doğru Sütyen Seçimi
Hamilelikle beraber, değişen hormonlar göğüslere de etki eder. Göğüsler şişmeye, irileşmeye, ağırlaşmaya ve süt dolmaya başlar. Zaman zaman oluşan bu değişiklikler, ağrılara da sebep olabilmektedir. Bu durumda kullanılabilecek sütyenin özellikleri aşağıdaki gibidir:
- Cildi tahriş edebilecek ya da göğsü rahatsız edebilecek ince askılı sütyen yerine, kalın askılı olanlar tercih edilmelidir. Askısız (straplez) iç çamaşırı kullanımından kaçınılmalıdır.
- Balensiz, desteksiz ve yumuşak modeller alınmalıdır.
- Sentetik, naylon ya da dantelli yerine pamuklu olanlar tercih edilmelidir.
- Göğsü ve sırtı sıkmayacak uygun bedenli ürünler kullanılmalıdır.
- Gebeliğin 3. Ayından sonra, hamile sütyenlerine kullanılmaya başlanabilir.
- Hamilelikte, gece uykularında, uyku sutyeni kullanılabilir. Uyku sütyenleri, çok amaçlı kullanılabilecek bir üründür. Hafif bir dokusu olduğu için, gece uykularında göğsü rahatsız etmez. Aynı zamanda, askıları çıkarılabilir olduğundan, doğum sonrası emzirme sütyeni olarak da tercih edilebilir.
Hamileler Emzirme Sütyeni Kullanabilir mi?
Emzirme sütyenleri genellikle, doğum sonrasında kullanılan iç çamaşırlarından biridir. Ancak, Gebelik döneminde de kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bu ürünler, desteksiz, telsiz ve kalın askılı olarak pamuklu kumaştan üretilmiştir. Tabi emzirme sütyenleri genelde hamileliğin son zamanlarında alınır. Çünkü önceki beden ölçümü ile doğum sonrasındaki beden ölçümü arasında sıkıntı olabilmektedir.
Sütyen Formunda Atletler Kullanışlı mıdır?
Bu ürünler, hamile kadınlar için oldukça kullanışlı bir iç giyim kıyafetidir. Üst kısmı sutyen görünümünde olup, sırtı ve beli tamamıyla örten atlet kısmıyla, rahatlıkla tercih edilebilecek iç giyim ürünleri arasında yer almaktadır. Yalnız bu formdaki atletleri alırken, kumaşının pamuklu olup olmadığına dikkat etmeniz de fayda vardır. Bazı sütyenli atletler, emzirme döneminde de rahatlıkla kullanılabilsin diye, askısı çıkabilenleri de bulunmaktadır.
Gebelikte Külot Seçimi
Hamilelik döneminde külot seçimi, oldukça önemli bir konudur. Bu tarz iç çamaşırları seçilirken mutlaka pamuklu kumaştan üretilmiş olanlar tercih edilmelidir. Bunun yanında diğer dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:
- Sentetik ve naylon kumaşlı dar külotlardan uzak durulmalıdır.
- Vücudu sıkmayan bol ve rahat külotlar alınmalıdır.
- Renkli olanlar yerine, beyaz ya da ten renginde göbek altı ya da göbek kısmını da içeren pamuklu külotlar tercih edilmelidir.
- Pamuklu kumaştan ve dar olmayan string modeller giyilebilir.
- Doğal iplikten üretilmiş ve karnı destekleyen toparlayıcı külotlar da hem hamilelik döneminde hem de doğumdan sonra kullanılabilen iç çamaşırları arasındadır.
- Anne adaylarında, uyku sırasında, gebelik sebebiyle oluşabilen akıntılar görülebilir. Bu yüzden, gece uyku sırasında, pamuklu kumaştan külot kullanmak, bakteri oluşumunu önleyecektir. Bununla beraber, yine uyku evresinde, göbeği kapatan külotlar yerine göbek altı külotlar tercih edilmelidir.
Gebelikte Korse Kullanılabilir mi?
Bu dönemde, vücudu sıkan şekillendirici iç giyim ürünlerinden kaçınmak gerekir. Çünkü hamilelik esnasında vücut tamamıyla rahat ve esnek olmalıdır. İç giyimde kullanılan korseler, bedeni sıktığından, kan dolaşımını olumsuz etkilemektedir. Bununla beraber, özellikle göbek bölgesini saran bu giysiler, bebeğin sağlığını da olumsuz yönden etkileyebilir.
Hamilelikte Gecelik Kullanımı
Hamile kadınların, gecelik giymesi ya da bu giysiyle uyuması, onun rahat edip etmemesine bağlıdır. Bir iç giyim ürünü olarak da biline gecelik, özellikle hamileliğin son dönemlerinde daha çok tercih edilen giysiler arasındadır. Tabi anne adaylarının, gecelik kullanırken dikkat edeceği nokta, kumaşının pamuklu ve ince olması olacaktır. Bu tarz ürünler, doğum sonrasında da kullanılabilmektedir.
Hamile Geceliklerini İncelemek için Tıklayın: https://www.e-bebek.com/hamile-gecelikleri-c3911/
İç Giyim Alışverişi Yapılmadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar
Anne adaylarının, hamile olduğunu öğrendikten sonra, iç giyim alışverişine çıkmadan önce bazı detayları düşünmesi gereklidir. Gelin bunları sıralayalım:
- Sutyen almadan öncesinde, mutlaka kendi beden ölçünüzü not edin. Bunun yanında, gebelik süresinde, göğüslerinizin büyüyeceğini de baz alarak, alacağınız ürünleri ona göre tercih edin.
- Doğumdan sonra emzirme döneminde kullanacağınız emzirme sütyenlerini 1 beden büyük seçebilirsiniz.
- Eğer sütyenli atlet kullanmak istiyorsanız, sütyen ölçünüzü almanız yine faydalı olacaktır. Bu ürünü de alışveriş listenize dahil edecekseniz, yine 1 beden büyük almanız önerilir.
- Normal külot ya da toparlayıcı külot seçerken de 1 beden almanız tavsiye edilenler arasındadır.
Gebelik süresince, anne adaylarının hem kendisinin hem de bebeğinin rahatlığı ve sağlığı için, geniş ve vücudu sıkmayan iç giyim ürünleri kullanmalıdır. Bu dönemde, dar giyilmesi, kan dolaşımını zayıflatarak anne ve bebeği olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, hamilelikte, iç giyim ürünleri seçerken sizi ve bebeğinizi rahat ettirecek, cildinize zarar vermeyecek ve sağlığınızı etkilemeyecek giysiler kullanmanız gereklidir.
Buradaki makalemiz de dikkatinizi çekebilir: https://www.bebek.com/hamilelikte-giyime-dair-ipuclari/