hamilelikte-ikili-test-nedir

Hamilelikte İkili Test Nedir?

Bebeğinizin kime benzeyeceğini, cinsiyetini, nasıl bir mizacı olacağını öğrenmek için sabırsızlanıyorsunuz. Yaşadığınız bu güzel gebelik serüveni boyunca merak edeceğiniz daha birçok soru olacaktır. Doktor kontrollerine büyük bir heyecanla gidecek, bebeğinizin kalp atışını dinleyecek ve sağlığı hakkında bilgi sahibi olacaksınız. “Aile genlerimizde taşınan… hastalık bebeğime geçecek mi?” ya da “DNA’sında genetik bir bozukluk var mıdır?” gibi endişe verici soruların da bu süreçte sık sık aklınıza gelmesi ve sizi endişelendirmesi çok normal. Gebelikte ikili tarama olarak bilinen test ise bir çok sorunuzun yanıtını olabilir…

Hamilelikte İkili Test Nedir?

Gebelikte ikili tarama testi, her anne adayının yaptırması gereken testler arasında yer alır. Ailede bulunan genetik hastalıkların bebeğe aktarılması, akraba evliliği sebebiyle ortaya çıkabilecek sorunların ve gebeliğin doğal sürecinde bebek büyürken ortaya çıkabilecek sorunların tespitine yardımcı olmak için ikili test yaptırmak şarttır. Herhangi bir sorun ihtimalinin düşük ya da yüksek olması fark etmeksizin çift marker olarak da adını duyabileceğiniz bu testi, sağlıklı her anne adayının yaptırması gerekir. 

Test sonucunda elde edilen veriler ile bebekte Down Sendromu, Edward Sendromu ve benzeri kromozomal bozuklukların olma ihtimali hesaplanır. Oranın yüksek çıkması durumunda çeşitli kan testleri ile beraber detaylı incelemelere başlanmalıdır.

Hamilelikte İkili Test Nasıl Yapılır? 

Gebelikte yapılan her test her kontrol, anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bunun yanında bebeklerin gelişimine daha yakından tanıklık etmek isteği de bu kontrolleri büyük bir heyecanla beklemek için geçerli bir sebeptir. Dilerseniz ikili test nasıl yapılır sorusuna karşın detayları birlikte inceleyelim:

  1. Öncelikle bir anket dolduracak ve sigara içip içmediğiniz, yaşınız, ailenin genetik geçmişi ile ilgili ve diğer kişisel sorulara cevap vereceksiniz.
  2. Anneden alınan kan örnekleri incelenir. 
  3. Alınan kan örneklerinin içerisinde bulunan hormonlar ve plazma proteini adı verilen PAPP-A seviyesi incelenir. 
  4. PAPP-A Hamilelik sürecinde plasenta tarafından üretilen bir hormondur. Bu nedenle bebekle ilgili birçok bilgiyi sunmaya aracılık eder.
  5. Kan tahlili ile birlikte belli yapıların gelişiminin detaylı olarak inceleneceği detaylı bir ultrason taraması yapılır.
  6. Ultrasonda yapılan incelemelerin büyük bir kısmı siyah beyaz yapılsa da kan damarları ile olan kısmı renkli yapılabilmektedir.
  7. Annenin yaşı ve hormon değerleri de sonuç oranını etkiler. 

İkili Test için Yapılan Ultrason Taramasında Bakılan Değerler:

ikili-test-icin-yapilan-ultrason-taramasinda-bakilan-degerler

  • Bebeğin ense kalınlığı 

Ense kalınlığı, anne karnındaki bebeğin ensesinde bulunan cilt altı sıvısının birikimi anlamına gelmektedir. Sıvının birikimine göre tanı konulmaktadır. Bebeğin gelişim sürecine bağlı olarak sıvı miktarı değişmektedir.

  • Baş- popo mesafesi

Anne karnındaki bebeğin başı ve poposu arasında bulunan uzunluğun ölçülmesi ile elde edilen değerdir. Minimum 45mm, maksimum 85 mm aralığı normal değer olarak kabul edilir.

  • Burun kemiği

Burun kemiği, her testte ölçülmeyebilir. Burun kemiğini ölçmek Down Sendromu tespitinde oldukça önemlidir.

  • Bebekteki kafa gövde bütünlüğü

Gelişimine bağlı olarak olması gereken ölçülere sahip olup olmadıkları saptanmaktadır.

  • Bebeğin kalp hareketleri

Ölçülen başlıca veriler arasında bebeğin kalp hareketleri de vardır. Kalbin atış ritmi, kalpten çıkan damar yollarının normal olup olmadığı gibi durumlar gözlemlenmektedir.

Yapılan incelemeler sonrası ikili test sonucunda riskli bir oran ortaya çıkmışsa, dileyen anne adayları plasentadan alınacak örnek hücrelerin laboratuvarda incelenmesi ile net bir sonuca ulaşabilir. 

Hamilelikte İkili Test Ne Zaman Yapılır?

İkili tarama testi yaptırmak zorunlu olmamakla beraber, her anne adayının yaptırması gereken testler arasında yer almaktadır. Bu nedenle testin yapılacağı zamanı kaçırmamak gerekir. 

Uzmanlar gebelikte ikili test için 11. ve 14. haftalar arasını uygun görmektedir. Bu dönem hamileliğin ilk üç ayını kapsayan 1. trimesterin sonlarına denk gelir. 

İkili Testte Cinsiyet Belli Olur mu?

Gebelikte ikili tarama testi bebeğin sağlık durumu ile ilgili önemli sonuçlar sunar. Ancak bu genetik bir tarama testi olmadığından sonuçlar olasılık değerler içerir kesin değildir. Fakat işlemler sırasında yapılan ayrıntılı ultrason taraması sonucu elde edilen görüntüler ile cinsiyet konusunda tahmin yürütmek mümkündür. Uzmanlara göre bu testte gözlemlenen cinsiyet belirleme doğruluk oranı yaklaşık %75’tir. 

İkili Test Ücreti Ne Kadardır?

Özel sağlık kuruluşlarının genelinde bu testi yaptırmanız mümkündür. Testin ücreti hastaneden hastaneye değişmektedir. Bu işlemi yaptırmadan önce çeşitli araştırmalarla birlikte, kendinize uyan bir hastaneyi belirleyebilirsiniz. Bunun yanında bazı devlet hastaneleri de ikili test yapabilmektedir. Ortalama bir ücret belirleyecek olursak 100-500 TL arasında değişim göstermektedir.

Kimler Kesin İkili Test Yaptırmalıdır?

Bu testi her anne adayının yaptırması gerektiğini unutmamalıyız. Bunun için öncelikle test için en uygun zaman aralığı olan gebeliğin 11-14. haftaları kaçırılmamalıdır. Bazı anne adayları için ise çok daha önemlidir. 

Aşağıdaki koşullardan bir ya da birden fazlasını taşıyan anne adaylarının özellikle ikili test yaptırmaları tavsiye edilir.  

  • Genetik hastalığı bulunan anne adayları
  • Akraba evliliği yapmış olan bireyler
  • Tüp bebek yardımı ile hamile kalanlar 
  • Daha önce düşük yapmış veya düşük tehlikesi olanlar
  • Anomali riski taşıyan ve doğum anomalisi ile bebek dünyaya getirmiş olanlar 
  • 35 yaş üstü anne adayları 

İkili Testim Riskli Oranda Çıktı. Ne Yapmalıyım?

Öncelikle her durumda sakin olmanız siz ve bebeğiniz için oldukça önemlidir. Yaptırdığınız ikili testin sonucunun kritik değerler aralığında çıkması, sonucun %100 doğru olduğu anlamına gelmez. 

İkili testte sınır değer 1/250 olarak bilinmektedir. Her 30 gebeden birinde oran 1/250’nin üzerinde görülür. Böyle bir durumda endişelenmeden doktorunuzun yapacağı yoruma kulak vermelisiniz. Oran yüksek çıksa bile bebeğin sağlıklı doğma olasılığı çok yüksektir. Yapmanız gereken tanı testlerini ilerleterek gerekli aşamalara geçmek.

İkili test devamında yaptıracağınız testlerden alacağınız sonuçlar durumu biraz daha netleştirecektir. Doktorunuza güvenmeli ve gerekli testleri düzenli şekilde yaptırmalısınız.

Gebelik boyunca yaptıracağınız en önemli testlerden biri ikili tarama testi olacaktır. Bu testi her anne adayı yaptırmalıdır. Özellikle 35 yaş üzerinde hamile kalan kadınlarda genetik anomali ve genlerden kaynaklanan hastalıklara karşı hazırlıklı olmak ve gerekli tedbirleri almak için çok daha önem kazanmaktadır. Alınan kan verileri ve ultrason incelemeleri sonuçlarına bakılarak yapılan doktor yorumunu dikkate almalı ve hem bebeğinizin hem de kendi sağlığınız için gerekenleri yapmanız sürecin sağlıklı işlemesi için önemlidir. 

“Gebelikte Mutlaka Yaptırılması Gereken Testler Nelerdir?” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Gebelikte Mutlaka Yaptırılması Gereken Testler Nelerdir? : https://www.bebek.com/gebelikte-mutlaka-yaptirilmasi-gereken-testler-nelerdir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kısırlığa Yol Açan Nedenler

Hamilelikte İlaç Kullanımına Dikkat!

Anneler Günü Hediye Önerileri