Gebelikte İshal Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
İshal, hepimizin bildiği gibi sulu dışkı yapmak demektir.
İshal genellikle aniden başlar ve dışkı sayısında artma (günde 3 kezden fazla) ile kendini gösterir.
Kusma ve ishal, Akut Gastroenterit adı verilen aynı hastalığın bulgularıdır.
İshal, dışkılama sayısının artarak dışkı niteliğinin değişmesi olarak tanımlanır. İnce bağırsak hastalığı tarzında ishallerde dışkının miktarı ve sıvı içeriği de fazla olur. Kalın bağırsak hastalığında ise az olur. Sıvı içeriği fazla olanlarda parazitlerden sıklıkla giardia etken olabilir.
Kalın bağırsak hastalığıyla giden ishallerde dışkı iltihaplı, sümüksü görünümde ve kanlı olur. Bu tabloya dizanteri denir. Bakterilerden Shigella bakteriyel dizanteri, protezoonlardan amip buna yol açar. Üst solunum yolu infeksiyonu ve beraberinde ishal yapabilen virüsler de sıklıkla görülür.Tüm bunlar gebelikte ishal nedenleri arasında sayılabilmektedirler.
Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamülleri, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer almaktadır.
Akdeniz diyetinin vazgeçilmez unsurları olan meyve ve sebze ağırlıklı beslenmenin en sağlıklı beslenme biçimi olduğu kesindir. Türkiye sebze ve meyve açısından bolluk ve çeşitliliğe sahip bir ülke evet ama besinlerin tüketilmesi kadar saklanması, pişirilmesi de büyük önem taşımaktadır.
Besin zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerle oluşmaktadır. Besinler ve içecekler infeksiyona yol açan mikroorganizmalarla veya toksit maddelerle bulaştıklarında zehirlenmeye neden olurlar.
Bunların yanı sıra nadiren yenilmemesi gereken bir bitki veya hayvanın yenmesi de besin zehirlenmesi tablosunu ortaya çıkarabilmektedir.
Besin zehirlenmeleri az gelişmiş ülkelerde daha sık gözlenmektedir. Bunda yetersiz çevre koşulları, toplumun düşük eğitim düzeyi de önemli rol oynamaktadır.
Gebelikte İshal ve Kusma Nasıl Tedavi Edilebilir?
Gebelikte ishal tedavisi çok önemlidir, ilk yapılması gereken hemen bir hastaneye başvurup bir dahiliye ve kadın doğum uzmanına muayene olmaktır.
İshal tedavisinde üç önemli ilke vardır:
- İshalle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin mümkünse ağız yoluyla geri konması,
- Beslenmenin sürdürülmesi,
- Zamanında hekime götürülmesidir.
Hamilelikte besin zehirlenmelerinin tedavisinde sıvı ve elektrolit kayıplarının yerine konması temel prensip olarak kabul edilmektedir. Ağızdan dehidratasyon tedavisi ile kaybedilen sıvının yerine konulmaya çalışılmaktadır. Şayet bulantı, kusma, şiddetli ise sıvı kaybı bulguları mevcut ise parenteral sıvı tedavi
uygulanır.
İshal tablosunda ağızdan beslenme kesilmemelidir.
Spazmotik ağrı giderici ilaçların ishal tedavisinde yeri yoktur. Özellikle invaziv bakterilerin neden olduğu tablolarda bağırsak hareketlerini azaltarak infeksiyonun yayılmasına yol açabilir. Klinik bulgular ile düşünülen bakteriyel enfeksiyona eğer dashiliye ve kadın doğum uzmanı uygun görürü ise bebeğe zararı olmayacak uygun antibiyotik tedavisine başlanır.
Hamilelikte ishalden korunmak için hamileler ne gibi önlemler alabilir?
Hamilelikte ishal ve gıda zehirlenmesi nedenlerinin içinde en önemlisi Listeria’dır.
Listeria, ishale sebebiyet veren bir bakteri türüdür. Uygun olmayan koşullarda hazırlanan sağlıksız gıda maddelerinden bulaşan bir enfeksiyon olduğunu düşünürsek bu hastalığa yakalanmamak için gebelikte gıda alımında bazı kurallara uymak gerekmektedir.
“Gebelikte ishal bebeğe zarar verir mi?” sorusu mutlaka aklınıza geliyordur…
Listeria enfeksiyonu hamilelikte ishal gaz bulantı kusma yanında düşüklere de sebep olabilmektedir.
- Sebze ve meyveler yenmeden önce mutlaka bol su ile yıkanmalıdır.
- Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinin tüketiminden kaçınılmalıdır. Taze, pastörize olmayan peynirlerden özellikle kaçınılmalıdır.
- Hazır satılan tüm gıda maddeleri mümkün olduğunca güvenilir ve bilinen markalardan tüketilmeli, etiketleri iyi okunarak son kullanım tarihleri kontrol edilmelidir.
- Çiğ yumurta, çiğ et, iyi pişmemiş tavuk,çiğ balık ve sushi yenmemelidir.
- Sosis , salam, sucuk ,füme ve dil gibi gıdalar, uzmana danışarak tüketilmeli ve eğer anne adayımız bu gıdaları tüketebiliyorsa mutlaka ısıtma işleminden sonra yenmelidir.
-
Temizliğine inanmadığınız ve az da olsa bir şüphenizin olduğu hiçbir lokanta, büfe ve hazır meze satan dükkandan yemek yememelisiniz.
Sizler de hamilelikte ishal hakkındaki düşüncelerinizi makalemizin altına yorum olarak bırakabilirsiniz…
Her şeyden önemlisi sağlık ve huzurunuz…
Sağlığınızın ve huzurunuzun bol olduğu mutlu günlere.