hamilelikte-istah-artisi

Hamilelikte İştah Artışı

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk günden itibaren heyecanla minik bebeğinizin dünyaya gelmesini beklersiniz. Tabi bu sırada vücudunuzda hormonal ve fiziksel hatta ruhsal birçok değişim yaşanır. Her anne adayı farklı dönemlerde farklı sıkıntılar yaşayabilir. Bazı sorunlar ilk aylarda yaşanıp biterken bazıları ise doğuma kadar devam edebilir.

Sabah bulantıları bazı hamileliklerde çok erken başlayıp zorlayıcı olabilirken bazı anne adayları bu sorunu hiç yaşamaz. Durum böyle olunca beslenme de hamilelikte dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Yeterli ve dengeli şekilde beslenmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Bu şekilde kilo alımını da kontrol altında tutabilirsiniz. Hamilelikte iştah artışı birçok anne adayında farklı zamanlarda görülebilir. Bu sebeple bizde sizler için hamilelikte iştah artar mı, bu durum ne zaman başlar ve neler yapabileceğiniz konusunda bir yazı hazırladık. Şimdi hep birlikte detaylarını inceleyelim. 

Gebelikte İştah Artışı Ne Zaman Başlar?

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde farklı durumlar yaşanır. Bu durumlardan biri de yeme alışkanlığınızda diğer bir deyişle iştahınızda yaşanan değişimlerdir. İştah artışı hangi dönemlerde olur diye merak ediyorsanız işte cevabı. Hamilelikle birlikte salgılanmaya başlayan hormonların kadınlar üzerinde büyük etkileri vardır. Bu hormonlar ilk 3 aylık zaman dilimi olan 1. Trimester döneminde mide bulantılarına sebep olur.

Genellikle sabah yaşanan bu sorun bazen kısa sürede son bulurken bazen gün boyu devam edebilir. Anne adaylarında bu bulantılardan sebep bir iştahsızlık olabilir. Zaten genel olarak ilk 3 ay kilo alınan dönem değildir. Bebeğinizin büyümeye başlamasıyla sizinde kilo alma hızınız artar. Bu bulantıların yaşandığı dönem bittikten sonra, genel olarak 4 ya da 5. aylarda bu durum son bulur, iştah artışı kendini gösterir. Gebelikte iştahın artması 2.Trimester yani ikinci 3 aylık dönemde başlar. 

Hamilelikte İştah Artışı Neden Olur?

Gebelikle beraber vücudunuzda salgılanan hamilelik hormonları birçok değişimi beraberinde getirir. Bu hormonal değişimin neden olduğu durumlardan biri de iştah artışıdır. 1. trimester dönemde yaşanan bulantıların sebebi de bu değişimlerdir. Bu duruma uyum sağladığınızda ve bebeğiniz büyüyüp gelişmeye başladığında bu sefer ani bir iştah artışı gelebilir. Bir diğer nedeni de bu hormonların bu dönemde vücutta daha fazla salgılanmasıdır. Hormonların artmasıyla tat ve koku duyularında bir artış eğilimi olur ve sonucunda da bazı gıdaları daha fazla yeme isteği ortaya çıkabilir.

Bilimsel olarak bu şekilde açıklanıyor olsa da hamilelikte iştah artışının farklı sebepleri de vardır. Bunlardan ilki, zor geçen 1. trimester sonrası daha fazla yeme isteğidir. Yaklaşık 3 ay boyunca bulantılarla uğraştıktan sonra anne adayları farklı ve değişik yiyecekleri yemek isteyebilir. Halk arasında “aşerme” dediğimiz bu durum aslında psikolojik bir durumdur. Buna bağlı olarak hamilelik öncesi belkide kilo almamak adına kendinize koyduğunuz kuralları unutup hamilelikle yeme konusunda bir özgürleşme hissediyor olabilirsiniz. Bu neredeyse her kadının hamilelikle birlikte hissettiği bir durumdur. Ancak önemli olan bu istekleri kontrol altına alarak sağlıksız besinler yerine vücudunuz ve bebeğinizin gelişimine faydası olacak gıdaları beslenme rutininize eklemektir. 

Hamilelikte iştah artışının nedenlerin bir diğeri de, vücudun bazı besinlerden yoksun olması ve bu sebeple daha fazla yeme isteğinin oluşmasıdır. Yeme isteği temelde vücudunuzda bir şeylerin eksik olduğu sinyalini verebilir ancak bu noktada dikkatli olunmalıdır. Doğru besini bulmak zor olabileceği için doktorunuzla görüşebilir gerekirse tahlil yaptırabilirsiniz. 

Bebeğinizin gelişmeye ve büyümeye başladığı bu dönem aslında en hızlı kilo aldığınız dönemdir. İlk trimester sonunda durum tersine döner ve iştah açılır. Eğer “artık iki kişiyim ve iki kişilik beslenebilirim” düşüncesiyle hareket edilirse kontrolsüz bir kilo artışı meydana gelecektir. Bu, hem sizin sağlığınız için hem de doğum anında yaşanabilecek komplikasyonlar açısından riskli bir durumdur. Bu sebeple doğru oranda kilo almak için iştah artışının kontrol altında tutulması gerekir.  

hamilelikte-istah-artisi-neden-olur

Hamilelikte Kilo Kontrolü ve Beslenme 

Gebelikle birlikte anne adaylarının hayatlarında birçok alışkanlığın değişmesi gerekebiliyor. Bunların başında da beslenme alışkanlığı yer alıyor. Hamilelikle birlikte bulantılar ya da iştah artışı sebebiyle beslenme rutininizde değişiklik yapmanızı gerektiren durumlar olabilir. Buna bir de kilo kontrolü eklendiğinde durum biraz daha zor bir hale dönüşebilir. Kilo kontrolü için ortalama 11-13 kilo aralığında bir kilo artışı olması yönünde bilgiler olsa da hamile kaldığınızdaki kilonuz da oldukça önemlidir. Vücut kitle endeksine göre hesaplanan ve bu bilgi doğrultusunda almanız gereken kiloyu şu şekilde açıklayabiliriz: 

Öncelikle vücut kitle endeksinizini hesaplamalısınız. Kilonuzun metre cinsinden boyunuzun karesine bölünmesi ile bu endeksi bulabilirsiniz. Örnek hesaplamak gerekirse boyunuz 160 cm hamile kaldığınızda kilonuzda 60 ise vücut kitle endeksiniz 23’tür. Buna göre ;

  • Eğer vücut kitle endeksiniz 18,5’un altındaysa zayıfken hamile kalmışsınız ve 13-18 kg arası kilo alabilirsiniz. 
  • Vücut kitle endeksiniz 18,5-24,9 aralığında ise normal kilo da hamile kalmışsınız ve 11-16 kilo aralığında kilo alabilirsiniz. 
  • Vücut kitle endeksiniz 25-29,9 aralığında ise kilolu hamile kalmışsınız demektir ve 7-11 kg arası kilo alabilirsiniz. 
  • Vücut kitle endeksiniz 30’un üzerinde ise kilonuz fazla olduğu için almanız gereken kilo miktarı 5-6 arası olması tavsiye edilir. 

Bunlar referans olabilecek bilgilerdir. Bu sebep ne kadar kilo almanız gerektiği konusunda doktorunuzla görüşmeniz gerekiyorsa bir diyetisyenle bu süreci tamamlamanız tavsiye edilir. 

Beslenme şekliniz ve beslenme rutini oluşturmak, yeterli ve dengeli beslenmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Bu sebeple sağlıklı yiyecekler tüketmeniz gerekir. Haftada 1-2 gün kırmızı et, balık ve tavuk tüketiminin yanı sıra öğünlerinize bakliyat ve tahılları mutlaka eklemelisiniz. Yeşil yapraklı gıdalar yine sık sık tüketmeniz gereken besinlerdir. Ayrıca süt ve süt ürünlerine bir alerjiniz yoksa kalsiyum ihtiyacı için bu ürünleri de beslenme rutininize ekleyebilirsiniz. 

İştah Artışı İle Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?

Hamilelikte ani gelen yeme atakları ya da iştah artışı yaşamanız oldukça doğaldır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sağlıksız yiyecekler yerine daha faydalı besinlerin tüketilmesidir. Hamilelikte iştah artışı yaşadığınız dönemlerde yapabileceklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Hamileyken zayıflama diyeti yapmanız bebeğiniz ya da sizin için zararlı olabilir. Bu sebeple doktorunuz önermedikçe ya da hamileliğiniz açısından bir risk olmadığı sürece diyet yapmamalısınız. 
  2. Hamilelik öncesinden bir bağımlılığınız varsa, alkol ya da nikotin gibi, bunlar bırakıldığında iştah artışı olabilir. Böyle bir durumda kuruyemiş ya da kuru meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar yiyebilir ya da oyalanmak için farklı hobi ve aktiviteler edinebilirsiniz. 
  3. Aşırı iştahlı olduğunuzda genel olarak sağlıksız gıdalara yönelebilirsiniz. Bunun yerine ana öğünleriniz dışında süt, yoğurt, meyve gibi besinler ya da asitli içecekler yerine kendi hazırladığınız meyve suyu ve kompostolarını tüketmelisiniz. 
  4. Beslenmenizi sık sık ama az miktarlar olacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Böylece çok fazla acıkmadan yediğiniz için iştahınızı kolaylıkla bastırabilirsiniz. 
  5.  Hamilelikte ruhsal iniş çıkışların yaşanması doğaldır. Eğer böyle durumlarda yemek yemenin size iyi geldiğini düşünüyorsanız hemen bu fikirden uzaklaşmalısınız. Belki çikolata sizi mutlu ediyor olabilir böyle bir durumda tüketiminizi kontrol altına alıp daha az yemeli ve çikolatanın moralinizi düzeltmediğini aksine ilerde zorlanmanıza sebep olabilecek kilo alımını hızlandırdığını hatırlamalısınız. 
  6. Gebelik sürecinde evde hareketsiz olmak daha fazla yemenize yol açar. Ayrıca bu durum sağlıklı da değildir. Bu sebeple hem kafanızı dağıtmak hem de hareketi hayatınıza katmak için bol bol yürüyüş yapabilir ya da hamile yogası veya pilatesine başlayabilirsiniz. 

Gebelikte yediğiniz tüm besinlerin bebeğinizin sağlığı üzerinde etkisi vardır. Siz sağlıksız yiyecekler yiyorsanız, bir başka deyişle yeterli ve dengeli beslenmiyorsanız bu durum hem sizin sağlığınızı hem de bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyecektir. Eğer hamilelikte iştah artışı yaşıyorsanız beslenme rutininize sağlıklı besinleri ekleyebilir, yürüyüş ve egzersiz yapabilirsiniz.

Gebelikte Bebeğin Kilo Alması ve Gelişmesi için Ne Yemeli? : https://www.bebek.com/gebelikte-bebegin-kilo-almasi-ve-gelismesi-icin-ne-yemeli/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte İkinci 10 Hafta

Hamilelik Döneminde Bebeği Hissetmek

Hamilelikte Antibiyotikler Nasıl Kullanılmalı?