hamilelikte-kahve-tuketimi

Hamilelikte Kahve Tüketimi

Hamilelikte Kahve Tüketimi

Sevdiklerimizle birlikteyken veya tek başımızayken bizim için vazgeçilmez olan içeceklerin başında kahve gelir. Bazılarımız için kahve saatleri inanılmaz bir keyif, bazılarımız içinse bir ihtiyaç durumundadır.

Sohbetlerimize eşlik ettiğinden, yoğun tempomuzun içinde bir nefes aldırdığından ve çeşitli aromaları ile damak tadımıza uyduğundan kahveyi severek tüketiriz. Peki bu kadar severken ve hayatımızda bu kadar yer etmişken kahve tüketimine hamilelik döneminde ara vermek gerekir mi?

Hamilelikte kahve içmek sakıncalıdır görüşleri eskilerden beri söylenir. Bu süreçte ne gibi zararları olur sorusu anne adaylarının aklını kurcalayan sorulardandır. Hamilelik sürecinde hangi besinleri ne sıklıkla tüketmek gerektiğini iyi bilmek gerekir.

Hamilelikte Türk Kahvesi İçenler

Hamilelikte Kahve Tüketmek Zararlı mı?

Anne adayları henüz hamile kalmadan, hamilelik sürecinde ve doğumdan sonra yiyecekleri ve içecekleri her şeye dikkat ederler.

Bebeğine zarar verebilecek her türlü şeyden uzak durmaya çalışırlar. Kahve tüketimi de dikkat ettikleri durumlardan biri olur. Kimi anne adayları hamilelik sürecinde hiç kahve içmez. Ancak siz, bu davranış gerekli midir diye düşünebilirsiniz. Hamilelikte kahve tüketimi nasıl olmalıdır sorusu da burada önemlidir.

  • Azaltmanın veya tamamen kesmenin nedeni kahvenin içine bulunan kafeinden kaynaklanır.
Kafein; uyarıcı ve keyif verici madde olarak bilinir ve kahvenin içinde bol miktarda bulunur. Tabii ki kafein maddesinin yalnızca kahvede bulunmadığını göz ardı etmemek gerekir.
  • Tükettiğimiz her şeyin aşırısından kaçınmak önemlidir. Hamilelik sürecinde de her şeyi dozunda tüketmek sağlıklı olan davranışlardan olacaktır.

Yapılan araştırmalara göre günde 200 mg’a kadar kafein tüketmenin anne ve bebek üzerinde bir zararı yoktur.

Bu nedenle de kahve keyiflerinize ara vermek zorunda kalmanıza gerek yoktur. Sadece ölçülü tüketmek ve abartıya kaçmamak gerekir.

Kafein içeren besinlerin tüketimini en aza indirerek bu dönemi sağlıkla atlatabilirsiniz.

Kahve Tüketiminin Bebeğe Ne Gibi Zararları Vardır?

Aşırı kahve tüketimi, yani vücuda alınan aşırı kafein gebelikte bebeğe değişik zararlar verebilir, hamilelik sürecini olumsuz etkileyebilir. Bebeğin gelişimini olumsuz etkilemesinin yanı sıra, ilk aylarda düşük vakalarına sebebiyet verebilir.

Dikkat etmeniz gereken nokta, eğer seviyorsanız ve vazgeçmek istemiyorsanız kafeini tamamen kesmek değil, vücuda alınan kafein miktarını azaltmak olmalıdır!
  • Uzun süre ve gereğinden fazla tüketilen kafein sebebi ile bebek, anne karnında gelişimsel gerilik yaşayabilir.

Yapılan araştırmalar sonucunda anne günde 200 mg kafein tükettiğinde bebeğin kilosunda 60-70 gram azalma görülmüştür.

Buradan da anlaşıldığı üzere kafein nedeni ile anne karnındaki bebeğin kilosunda azalma, düşük doğum ağırlığı riskinde artış görülebilir.

  • Bebeğin vücut gelişiminde olduğu gibi beyin gelişimini de olumsuz etkileyebilir.
  • Aşırı kafein tüketimi düşük doğum olmasına sebep olabilir.
  • Anne karnındaki bebeğin kafeini etkisiz hale getirebilmesi imkansızdır. Yüksek dozda vücuda giren kafein, bebekte uzuv bozukluklarına da neden olabilir.
  • Kansızlık sıkıntısı yaşayan anne adayının hamilelikte yorgunluk ve halsizlik hissiyatı artabilir. Demir emilimini de etkilediğinden, anne adayı her ne kadar içeriğinde demir olan besinler tüketse de kafein sağlayacağı faydayı en aza indirebilmektedir.
  • Kalsiyum eksikliği olanların, uyku problemi yaşayanların ve hipertroid hastalarının aşırı kahve tüketimi olumsuz durumların yaşanmasını beraberinde getirebilir.

Kısacası gebelikte kahve tüketimi aşırıya kaçıldığında nikotin etkisi, alkol etkisi gibi anne karnındaki bebeğe zarar verici olabilir. Aşırıya kaçtığınız her durum için sıkıntı yaşayabileceğinizi hiçbir zaman unutmamanız ve ona uygun davranmanız gerekmektedir.

Bebeğinizin henüz doğmadan, anne karnındayken her türlü uyarandan olumlu veya olumsuz etkilenebileceğini göz ardı etmemelisiniz.

Sağlıklı, huzurlu, mutlu gebelik dönemi ve sonrası için bunlar önemli detaylardandır  

Günlük Tükettiğimiz İçeceklerin Kafein Oranları Nasıldır?

Vücudunuza ne kadar oranda kafein aldığınızı ve gün içinde tükettiğiniz içeceklerin kafein oranlarını biliyor olmak, size tükettiğiniz içecekleri ayarlamanızda yol gösterici olabilir. Günlük aldığınız kafein miktarlarını tahmin etmek zor değildir.

Bu bilgileri biliyor olmanız işinize yarayacaktır:

  • 1 fincan filtre kahvede 135-200 mg kafein bulunur.
  • 1 fincan türk kahvesinde 67 mg kafein bulunur.
  • 1 fincan espresso içerisinde 212 mg kafein vardır.
  • 1 fincan cappuccino içerisinde 100 mg kafein vardır.
  • 150 cc lik hazır kahvede yaklaşık 70 mg kafein bulunur.

Kafein yalnızca kahvede bulunmaz.

  • 1 kutu kolada 30-56 mg kafein vardır.
  • 1 kutu diyet kolada 38-45 mg kafein vardır.
  • 200 cc hazır çayda 30 mg kafein vardır.
  • 1 fincan yeşil çayda 20 mg kafein vardır.
  • 100 gram çikolatada 20 mg kafein bulunur.

Sonuç olarak besinlerin kafein oranlarını bilmeniz tüketeceğiniz besinlerin oranında düzenleme yapmanızı sağlayacaktır.

Kafein miktarı kahvenin sertliği ile doğru orantılıdır!

Türk kahvesi de tıpkı çay gibi hayatımızda büyük yer edinmiştir. Bazılarımız için kahve saatleri alışkanlık haline gelmiştir. Gebelik sürecinde mümkün olduğunca bu alışkanlıklarınızı azaltmanızda ve kontrol altına almanızda fayda vardır.

Gebelikte türk kahvesi zamanlarınızın keyfine devam edebilirsiniz.

Tabii belirtttiğimiz gibi aşırıya kaçmadan…

Hamilelikte Kahve Sınırlamasını Nasıl Olmalıdır?

  • Kahvenizi büyük bir fincanda içmek yerine daha küçük fincanda içebilirsiniz.
  • Dolu bir kaşık kahve ile kahve hazırlamak yerine kaşıktaki kahve miktarını azaltabilirsiniz.
  • Hamilelikte türk kahvesi içtiğiniz zaman tükettiğiniz çay, asitli içecekler, çikolata gibi besinleri fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz. Vücudunuza alacağınız kafein miktarını günlük tükettiğiniz yiyecek ve içecek durumuna göre ayarlamaya çalışabilirsiniz.
  • Kafeinsiz kahve içmeniz de bir başka çözüm yolu olabilir. Kafeinsiz türk kahvesi tüketebilirsiniz.
  • Rahatsız hissettiğinizde kahve tüketimini gün aşırı hale getirebilirsiniz.
  • Gebe kalmadan önce günlük kahve tüketimi oranınız fazlaysa artık büyük oranda kahve tüketmek yerine hoşunuza gidebilecek sağlıklı alternatif içecekler bulabilirsiniz.

Severek tükettiğiniz içecekleri hayatınızdan çıkarmanız gerekmez. Keyifli anlarımıza eşlik eden, bizi rahatlatan, molalarımızın vazgeçilmezlerinden olan türk kahvesini tüketmeye devam edebilirsiniz.

Görüyorsunuz ki hamilelikte kahve sanıldığı kadar zarar verici değildir. Yapılan araştırmalarda ve kontrollü deneylerde günde bir bardak türk kahvesinin olumsuz etkisine rastlanmamıştır.

Araştırmacılar yüksek miktarda alınan kafeinin zararı konusunda hemfikirdir. Burada önemli olan kahve tüketiminden ziyade kafein tüketimidir. Tüketimin sınırı metabolizmaya göre değişir.

Yapmanız gereken şey; günlük kahve tüketiminde aşırıya kaçmamak ve kontrollü tüketmektir. Bu süreçte seçeceğiniz çözüm yolları tamamen size bağlıdır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Zatürre Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte Zararlı Olan Balıklar

Hamilelik Nezlesi