hamilelik-doneminde-kan

Hamilelikte Kanama Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte kan gelmesi durumu, vajinal akıntıdan kaynaklanan bir kanamadır. Kanın rengi kırmızı ya da kahverengi olabilir.

Nerdeyse tüm hamileliklerde; gebeliğin ilk haftalarında, küçük bir lekelenme veya kanamanın çok yaygın olduğundan emin olabilirsiniz. Her beş kişiden biri hamileliğin ilk evrelerinde bunu yaşamakta ve devamında da sürmektedir.

Her zaman doktorunuza başvurmak bu konuda en iyisini yapmış olmamımızı sağlayacaktır.

Peki gebelikte hafif kanamanın en olası nedeni nedir?

Erken gebelikte, lekelenme ve hafif kanama genellikle zararsızdır. Bu genellikle dönem nedeniyle olur, yaklaşık aynı zamanda olur ve bir veya iki gün sürebilir.

Hamilelikte Kan Gelmesi

Hamilelik döneminin ilk zamanlarında ve son aylarında kan gelmesi durumu daha sık yaşanır. Bu kanamaların çoğunlukla vajinal akıntılardan kaynaklandığını söylemiştik. Ancak bu dönemde yaşanan kan gelmesi durumu, hemen “düşük olabilir mi?” sorusunu yarattığından, kadınlarda endişe ve panik yaratır. Ancak her kan gelmesi durumunun kaynağı düşük değildir.

Hamilelik döneminde bildiğiniz gibi ilk 3 aylık evre, bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı açısından büyük önem taşır. Özellikle 2. ay ve 3. ay süreçlerinde anne adayında kan gelmesi durumunun daha sık yaşandığı görülür.

Ancak zamanla kan gelmesi durumu azalır. Kanamaların görüldüğü diğer dönem ise hamileliğin son aylarıdır. Bu dönemdeki kan gelmesi durumunun kaynağı ise nişan gelmesidir.

Nişan gelmesi, hamileliğin son döneminde rahim ağzındaki tıkaçın atılması durumudur.

Hamileyken Üstüne Görmek Ne Demektir? Konulu yazımıza aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilir uzman videomuzu izleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/hamileyken-ustune-gormek-ne-demektir/

YouTube video

Peki hamilelikte kan gelmesinin sebepleri nelerdir? Öncelikle hamilelik döneminde anne adayının kendini zorlamaması gerekir. Eğer anne adayı kendini fazla zorlar ve ağır işler yaparsa bu rahminde kasılmaya sebep olur. Anne adayının rahminde kasılmaların oluşması ise kan gelmesine sebep olur.

Bununla birlikte düşük olasılığının fazla olduğu bir durumdan bahsetmek gerekir. İlk aylarda kanamanın daha fazla olduğunu söylemiştik. Hamileiliğin ilk 3 ayında embriyo gelişir ve büyür.

O yüzden bu süreçte yaşanan kan gelmesi durumları risklidir. Böyle durumlarda düşük ihtimali düşünülebilir.

Bir diğer sebep ise anne adayının rahminde oluşan enfeksiyon olarak gösterilebilir. Aynı zamanda rahim bozukluğu da kan gelmesi durumuna sebep olabilir.

Kan gelmesi durumunun sıklıkla hamileliğin ilk ayları ve son aylarında yaşandığını söylemiştik. Hamileliğin son aylarında yaşanan kan gelmesi durumunun sebebi genellikle rahim ağzı tıkacının atılmasıdır.

Halk arasında “nişan gelmesi” denilen bu durum, anne adayının doğum için uygun olduğunu gösterir. Bu zaman zarfında yaşanan kan gelmesi durumları, genellikle erken doğuma işaret eder.

Sezaryen Doğum Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey! Konulu yazımıza aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hamilelikte kan gelmesinin hangi dönemlerde ve ne gibi durumlarda yaşandığına değindik. Genel olarak akıllara gelen soru şu oluyor; hamilelikte kan gelmesinin yaşanması normal mi? Daha önce belirttiğimiz gibi hamileliliğin ilk ve son evrelerinde kan gelmesi normaldir.

Burada anormal diyebileceğimiz durum şu olabilir; eğer kanamalar çok sık tekrarlanıyor ve çok miktarda gerçekleşiyorsa bu anormal bir duruma işarettir.

Böyle durumlar düşük ihtimali ve erken doğum belirtisi olabileceğinden doktourunuza başvurmak doğru olacaktır.

Hamilelikte kan gelmesini tedavi etmek istediğimizde neler yapılır? Doktorunuzun genel olarak başvurduğu yöntemler nelerdir? Genellikle hamileliğin ilk aylarında yaşanan kan gelmesi durumlarında anne adayına progesteron ilaçları verilir.

Bu ilaçlar sayesinde rahim gevşer ve rahimde yaşanan kasılmalar azalır. Progesteron özellikle daha önce düşük yapmış anne adaylarına verilir. Bunun sebebi ise düşük yapma ihtimallerinin yüksek olmasıdır.

Hamilelikte kan gelmesi durumu, çoğunlukla korkulan bir tehlikenin işareti olmamakla birlikte nedenleri konusunda doktorunuza başvurmanız gereken bir durumdur.

Progestan konusunda ayrıntılı bilgi için: https://www.bebek.com/progestan/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamileliğin İlk 3 Ayında Kanamalar Neden Olur?

Karın Kası Ayrılması (Diastasis Recti) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Anne Karnındaki Bebek Hangi Meyveye Benzer?