Hamilelikte Kanama Nedenleri

Hamilelikte Kanama Nedenleri

Yaşayıp görebileceğiniz en güzel duygularından biri olan hamilelik, vücutta bazı tepkiler gösterebilir. Bunlardan biri de yersiz kanamalardır.

Yersiz Kanamalar nedir?

Çoğu zaman kadınların en çok şikayet ettiği durumların başında yersiz kanamalar, adet düzensizliği problemi yer alır.

Adet kanamaları kadınlarda ilk olarak 12-13 yaşlarında görülmeye başlar ve menopoz dönemine kadar düzenli olarak devam etmesi bir sağlık göstergesidir.

Hamilelikte bu durum istisnaidir. Hamileliğin ilk 5-6 haftası, bu kanamalar olağan karşılansa da devamlılığı durumunda mutlaka doktorunuza danışmanız gereklidir. Gelin yaşanabilecek kanama türlerine beraber bakalım.

Hamilelikte Kanama Çeşitleri nelerdir?

Yerleşme Kanaması

Hamilelikte kanama nedenlerinden biri yerleşme kanamasıdır. Bu durum,  yumurtaların döllenip rahim duvarına geçmesinden kaynaklıdır. Görülen bu kanamalar genellikle kısa sürelidir ve çok şiddetli değildir.

İlerleme Kanaması

Hamilelik döneminizde olması muhtemel bir başka kanama türü ise ilerleme kanamasıdır. İlerleme kanaması hamilelikte en fazla görülen, en zararsız kanama türüdür. Bu şekildeki kanamalar, gecikmiş regl döngüsünden kaynaklanır.

Düşük İhtimali Olan Kanamalar

Bu dönemde başınıza gelebilecek bir başka kanama şekli ise düşük ihtimali olan kanamalar. Hamilelik zarfında bir kanama uzun süre devamlılık gösteriyor ise bunun sonucunda %60 ihtimal ile düşük yapılmaktadır.

Bu tür kanamalar genellikle diğer kanamalara benzemez ve daha şiddetli, ağrılı kanamalardır. Düşük ihtimali olan kanamalara karın ağrısı, ateş yükselmesi, vücutta titreme gibi semptomlar eşlik edebilir.

Bir problem yaşamamanız için bu tarz kanamalar yaşıyorsanız doktorunuza muhakkak danışmanızı tavsiye ederiz.

Servikal Tahriş Kanaması

Hamilelikte yaşanılabilecek bir başka kanama çeşidi ise servikal tahriştir. Servikal tahriş kanamaları hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girilmesiyle ve rahim ağzının tahriş olmasıyla gerçekleşen kanamalardır.

Hamilelik döneminde rahim ağzındaki kan akışı artış gösterir, bu artış da bölgenin hassaslaşmasına ve kolay kanamasına sebep olur.

Ancak cinsel ilişki ile kapılan hastalıklar bu şekilde kanamalara sebebiyet verdiğinden, yine bu tarz kanamaların süresi uzun seyrediyor ve devamlılık gösteriyorsa mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Dış Gebelik Kanaması

Bir başka kanama türü ise dış gebelik kanamasıdır.  Sıraladığımız kanama türleri arasında, tehlike potansiyeli en yüksek kanama dış gebelik kanamasıdır. Bu kanama yumurtanın döllenip rahim dışında gelişme göstermesi şeklinde seyreder. Bu kanamayla birlikte, karın ağrıları, baş dönmesi gibi semptomlar kendini gösterebilir.

Üzüm Gebeliği Kanaması

Kanama türlerinin içinde en az görülen kanama türü; üzüm gebeliği kanamasıdır. Bu tür kanamalar, ana rahminde olağanın dışında bir doku geliştiğinde ortaya çıkar. Bu dokular ender bir şekilde olsa da kanserlidir. Üzüm gebeliğinin başlıca belirtileri bulantı, kusma ve rahmin hızlıca büyümesi şeklinde belirtilir.

Enfeksiyon Kanaması

Hamilelikte yaşanabilecek kanama nedenlerinden bir başkası da enfeksiyon kanamasıdır. Bu kanamalar rahim kanalında veya vajinadaki bir enfeksiyon, hamileliğin ilk 12 haftasında kanamaya sebep olabilir.

Hamileliğin her döneminde kanamalar, anne ve bebekle ilgili önemli bir problemin belirtisi olabilir. Gebeliğin 8. ve 12. aydan itibaren yaşanan kanamalar için özellikle bir doktora danışılması muhakkaktır.

Dünyanın en güzel duygusunu yaşamak için hazırlandığınız hamilelik döneminde, sağlığınıza çok önem göstermeniz gerekiyor.

Bebeğiniz ister kız ister erkek olsun, sağlıklı olsun yeter. Tabii ki önce sizin sağlıklı olmanız kaydıyla. Sorunsuz bir hamileliğin keyfini yaşamanızı ve bütün sağlık problemlerinden uzak olmanızı dileriz.

”Hamilelikte Sağlık” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelikte Sağlık: https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelik Şekeri Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey!

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Kilo Alımı