hamilelikte kas gevsetici kullanimi

Hamilelikte Kas Gevşetici Kullanımı

Hamilelik 9 ay süren ve anne adayının vücudunu etkileyen uzun bir süreçtir. Anne karnında gelişen yeni hayat anneyi hem fiziksel hem de duygusal açıdan etkiler. Anneliğe hazırlandığınız bu süreçte kas ve iskelet sisteminizde bazı değişiklikler olur. Bu değişiklikler kas ağrıları ve kramplar şeklinde kendini gösterebilir. Peki hamilelikte kas gevşetici kullanımı uygun mudur? Etkileri nelerdir? Dilerseniz bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Hamilelikte Görülen Kas ve İskelet Ağrıları Nelerdir?

Hamilelik döneminde kas, iskelet sistemi ve denge merkezinde meydana gelen değişiklikler sebebiyle sırt, bel ve bacaklarda ağrı ya da kramplar sık sık görülen problemler arasındadır. Neredeyse her 2 anne adayından 1’inde bel ağrısı görülür. Anne karnının büyümesi, ağırlık merkezinin öne doğru yer değiştirmesine sebep olur ve bu durumda bele daha fazla yük biner. Bu sebeple bel ve sırtta ağrılar oluşmaya başlar. Yük arttıkça bacaklarda da ağrının yanı sıra kramplar görülür. Gebelik haftası ilerlediğinde veya gebelik yaşı arttıkça bu ağrılar artmaktadır.

Hamilelik döneminde normalin üstünde kilo almak kas ve iskelet ağrılarını arttırır. Bu sebeple gebelik süresince kilo alımına dikkat etmek ve sağlıklı beslenerek kontrollü kilo almak daha az bel ve sırt ağrısı yaşanmasına sebep olacaktır.

Gebelikte Kas Gevşetici Kullanımı Bebeği Etkiler mi?

Hamile olduğunuzu ilk öğrendiğiniz andan itibaren aklınıza bir sürü soru gelir. İlaç kullanımı da bu sorulardan biridir. Eğer hamile değilseniz, kas gevşetici bir ilaç ya da merhem sayesinde kas ve iskelet ağrıları ile baş edebilirsiniz. Ancak bebek bekliyorsanız ilaç alarak ağrıya son vermek o kadar kolay olmayacaktır. Çünkü kas gevşetici ve türevi ilaçların hamilelikte kullanımı risklidir.

Özellikle fetüsün geliştiği dönemde bu tarz ilaçlar vücut içerisinde emildiğinde bebeğinizi olumsuz yönde etkiler. Bu ilaçları kullanmak özellikle kalp gelişimine etki ettiği için zorunlu kalmadıkça kullanmamak gerekir. Ağrılar dayanılmaz bir boyuttaysa ve herhangi bir çözüm bulamadıysanız doktorunuzla görüşüp onun tavsiye edeceği ilaçları kullanabilirsiniz. Hangi ilaçların ağrınızı keserken bebeğinize zarar vermeyeceğini ise doktorunuzdan öğrenmelisiniz. Bu sayede aklınızda bir soru işareti olmadan güvenle ilacınızı kullanabilirsiniz.

Anne olmayı düşünmeye başladığınız andan doğuma kadar aktif ve sorunsuz bir dönem geçirebilmek için yapmanız gereken en önemli şey kas ve iskelet sisteminizi güçlendirmektir. Bu sebeple hamilelik öncesi dönemde spor yapmaya başlarsanız hem oluşabilecek bel ve sırt ağrıları minimum düzeye indirilmiş olur hem de doğum sırasında ekstra zorluk yaşamazsınız.

Hamilelik Döneminde Kramplar Neden Artar?

Gebelik döneminde vücudumuzda bazı mineral ya da vitamin eksiklikleri görülebilir. Bunun sebebi genellikle bebeğin gelişimi için gerekli olan vitamin ve minerallerin anne vücudundan karşılanmasıdır. Vücutta kalsiyum ve magnezyum belli bir değerin altına düştüğünde ise annenin vücudunda zamansız gelen ve ne kadar süreceği belli olmayan kramplar görülmeye başlar.

Kramplar oldukça ağrılıdır. Anne adayının günlük hayatını ya da gece uykusunu olumsuz yönde etkiler. Eğer bu tarz bir şikâyetiniz varsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu eksikliğin önüne geçmek için takviye edici ilaçlar kullanabilir ya da buna uygun bir diyet uygulayabilirsiniz.

Hamilelikte Kas Gevşetici Kullanımı

Hamilelikte Yaşanan Ağrılar İçin Neler Yapılabilir?

  • Her gün yürüyüş yapmalısınız. Yürüyüş hem kas ve bağlarınızın güçlenmesini sağlar hem de doğum esnasında daha esnek olmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda kilo kontrolüne de yardımcı olur.
  • Eğer bel ve sırt ağrılarınız varsa fiziksel aktiviteleri azaltıp, fırsat buldukça uzanarak dinlenin.
  • Hamilelik sürecinde çalışıyor iseniz, yüksek topuklu ayakkabılar yerine daha alçak topuklu, mümkünse spor ayakkabı tercih etmelisini
  • Ağrı olan yere sıcak uygulama yapabilirsiniz. Sıcak su torbaları bu konuda size yardımcı olabilir.
  • Rahatlamak için ılık bir duş alabilirsiniz. Magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin sebep olduğu kramplar için doktorunuzun verdiği ilaçlarla beraber bu eksiklikleri giderecek diyet yapabilirsiniz.
  • Doktorunuzun önerdiği bazı fiziksel hareketleri her gün yaparak bel bölgesindeki kas ve bağ dokusunu güçlendirebilirsiniz.
  • Krampların azaltılmasında bacak ve ayak hareketleri oldukça önemlidir. Bu sebeple bu bölgeleri çalıştıracak egzersizler tercih etmeli
  • Bel ve kalçayı destekleyen ama karnınıza baskı yapmayan korseler kullanabilirsiniz.
  • Otururken ya da yatarken bel bölgenizi destekleyici yastıklar kullanabilirsiniz.
  • Yatarken iki bacak arasına yastık alıp dinlenebilirsiniz. Böylece bel ağrılarınız biraz hafifleyecektir.
  • Gebelik pilatesi sayesinde pelvis kaslarını güçlendirebilirsiniz. Pilates hem bel ağrılarını azaltır hem de doğuma yardımcı olur.

Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanılır Mı?

Hamilelik döneminde kas gevşetici kullanılır mı sorusundan sonra akla ilk gelen soru ağrı kesici kullanarak kas ağrılarına son verme olasılığıdır. Peki, gebeyken ağrı kesici kullanmak sağlıklı bir yöntem mi? Dayanılmayacak düzeydeki kas ağrılarında kas gevşetici yerine ağrı kesiciler daha çok tercih edilen bir ilaç grubudur. Ancak bu tür ilaçların kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Hamileliğe en az etkisi olabilecek ilaçların tercih edilmesi gerekir. Bu sebeple hamilelik öncesi kullandığınız ilaçların kullanımı konusunda dikkatli olmalı, doktorunuzla görüştükten sonra kullanmalısınız.

Gebelik dönemi, anne adaylarının aklına bin bir türlü sorunun geldiği ve bazen evham yapılan bir dönem olabilir. Bu soruların büyük bir kısmını ise oluşabilecek sağlık problemleridir. Hamile olmadan önce kullanılan birçok ilacın hamileyken hem anneye hem de bebeğe olumsuz etkileri olabilir. Bu sebeple hamile olduğunuzu öğrendiğinizde doktorunuza bu ilaçları söylemelisiniz.

Eğer gebeliğe olumsuz bir yan etkisi olabilecek bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuzun tavsiye edeceği alternatifleri denemelisiniz. Mineral ve vitamin gibi eksiklikler için takviye edici ilaçlar kullanmaya ve diyet listenizi uygulamaya devam etmelisiniz. Yavaş ve tempolu yürüyüşlere devam ederek iskelet sisteminizi güçlendirdiğinizde sağlık sorunlarını minimum seviyeye düşürür ve hamilelikte kas gevşetici kullanımı olasılığını en aza indirirsiniz.

GEBELİKTE ENFEKSİYONLARIN BEBEĞE ZARARI VAR MI? Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

GEBELİKTE ENFEKSİYONLARIN BEBEĞE ZARARI VAR MI? https://www.bebek.com/gebelikte-enfeksiyonlarin-bebege-zarari-var-mi/

Bebeklere Ne Zaman Kitap Okumaya Başlamalı?

Hamilelik Döneminde Babalık (Fetal DNA) Testi

Gebelikte Bebek Gelişimi