Hamilelikte yaşanan kanamaların her zaman korku yarattığını
biliyoruz.
Bu dönemde özellikle düşük korkusu anne adaylarının kabusu. “Hamilelikte Kanama” başlıklı yazımızda kanamaların türlerinden ve evrelerinden bahsetmiştik: https://www.bebek.com/hamilelikte-kanama/
Bu yazıda da “lekelenme”, “kahverengi akıntı” ya da “kahverengi kanama” isimleriyle bilinen durumdan bahsedeceğiz.
3-4 haftalık hamileyseniz ve zaman zaman lekelenme yaşıyorsanız bu video size cevap olacaktır:
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; akut kanamalar lekelenmeye göre daha tehlikelidir.
Lekelenme görüldüğünde mutlaka bunun sebebine dair bir doktora başvurmak gerekmektedir.
Peki hamilelikte lekelenme neden kaynaklanır ve tehlikeli midir?
Lekelenmenin, hamilelik evresi ve durumuna göre bir çok nedeni olabilir. Genel olarak plasenta yerleşimi durumunda lekelenme, yani kahverengi akıntı görülebilir.
Plasenta yerleşiminde çok az da olsa düşük tehlikesi vardır.
Kanamanın lekelenme şeklinde olduğu bir başka durum ise, bebeğin büyüyerek kendine yer açmaya başlamasıyla oluşur. Bu aslında normal bir durum olarak görülmekle birlikte hamileliğin ilk evresinde yaşanır.
Hamileliğin ilk evrelerinde görülen kanamaların çoğunlukla tehdit oluşturmadığını biliyoruz. Özellikle lekelenme şeklinde gerçekleşen kanamaların tehlike oluşturmadığını söyleyebiliriz.
Ancak her zaman söylediğimiz gibi kanamanın olası nedenleri üzerine doktorunuza başvurmanız ve bu nedenleri öğrenmeniz gerekmektedir.
Bu konuda en çok bilmemiz gereken durum, kanama akut şeklinde ve kırmızıysa çok, kahverengi lekelenme şeklindeyse azdır.
Kanama akuttan lekelenmeye doğru gidiyorsa, bu kanamanın azaldığının göstergesidir. Yani lekelenme, kanama seviyesinin düşük olduğuna ve çoğunlukla tehlike oluşturmadığına işaret eder.
Düşük yapma riskini göz önünde bulundurduğumuzda kırmızı akut kanamanın, kahverengi lekelenmeden daha yüksek risk oluşturduğunu söylemeliyiz. Ancak siz lekelenme konusunda da sebebini öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Sağlıklı ve mutlu günler.