hamilelikte-lokosit

Hamilelikte Lökosit Hakkında Detaylar

Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz andan beri çok sayıda kan testi, ultrason taraması, idrar tahlili gibi tetkikler yaptırdınız. Bu tetkiklerin her birinin sonucu hem siz hem de bebeğiniz için önemlidir. Ancak bazen sonuç kağıdını elinize aldığınızda bazı değerlerin sınır aralığının dışında olduğunu görüp tedirgin olabilirsiniz.

Hamilelerde lökosit değerlerinin beklenen değerler arasında çıkmaması da sık görülen durumlardan biridir. Peki sebebi, anne ve bebek açısından sonuçları nelerdir?

Lökosit Nedir?

Kanımızda bulunan beyaz kan hücrelerine lökosit adı verilir. Yaptırdığınız bazı kan ve idrar testlerinde WBC olarak da karşımıza çıkan lökositler vücudumuza giren mikroplarla savaşan ve bizi hasta olmaktan kurtaran hücrelerdir. Sayısı çok olmamakla beraber, tehdit durumlarında çoğalıp mikroplarla savaşır. Bu nedenle lökosit yani beyaz kan hücreleri bağışıklık sistemimizin önemli bir parçasıdır.

Anne adaylarında hamilelik esnasında kan hücrelerinde lökosit artışı görülebilir. Bu artış aşırı olmamakla birlikte damarlar içinde bulunan beyaz kan hücrelerinin çoğalması ile olur. Normal şartlarda doğumdan bir hafta sonra düşüşe geçmesi beklenir.

Hamilelerde Lökosit Yüksekliği

Normal koşullarda yetişkin bir insanda lökosit değeri 5 WBC olmalıdır. Değerin 5 WBC üzerinde olması bazı sağlık sorunlarına işaret edebilir. Ancak hamilelikte bu değeri referans almak doğru olmaz. Çünkü gebelik hormonlarının etkisi ile yüksek seyretmesi normal kabul edilir.

Doğuma günler sayan anne adaylarında, doğum sırasında ya da hamileliği boyunca testlerde WBC değeri yüksek görülebilir. WBC yani beyaz kan hücrelerinin artış göstermesi normal bir durum olarak kabul edilse de bu artışın da bir sınırı olmalıdır. Hamilelikte lökosit artışı mikrolitre başına 13.000-15.000 aralığına ulaşabilir.

Bu artış büyük ihtimalle doğumdan bir hafta sonra eski değerine düşmeye başlayacaktır. Fakat mililitre başına 15.000’in üzerinde bir değerle karşılaşıldığında mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Lökosit Düşüklüğü

Anne adaylarında görülen lökosit, doğumdan önceki zamanlarda artış gösterir ve doğumdan sonra yavaş yavaş düşüş göstermesi beklenir. Bu düşüş normal değerlerin altında ise bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Kemik iliğinde bulunan beyaz kan hücrelerinin çoğalmasını engelleyen bazı hastalıklar, lökosit düşüklüğüne yol açar. Lökosit düşüklüğüne yol açan hastalıklara bakacak olursak;

  • Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar
  • Bulaşan parazitler
  • Mantarların yol açtığı enfeksiyonlar
  • Anemi hastalığı

Yukarıdaki hastalıklar beyaz kan hücrelerinin çoğalmasını engelleyerek, kandaki oranını düşürür. Sonucunda da lökosit düşüklüğü görülür. Lökosit düşüklükleri özellikle hamilelik sürecinden sonraki zamanlarda görülmeye devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.

Hamilelikte Yaşanan İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Lökosit ile İlişkisi

hamilelikte-yasanan-idrar-yolu-enfeksiyonu-ve-lokosit-ile-iliskisi

Hamilelerde lökosit yükselmesi endişeleneceğiniz bir durum değildir. Aksine Lökositler, vücudumuzda oluşan mikrop ve enfeksiyonlara karşı koruma kalkanı oluşturan beyaz kan hücreleridir. Özellikle gebelik döneminde siz anne adaylarının enfeksiyon kapma olasılığı çok daha yüksektir. Fakat yine de yüksek seyreden beyaz kan hücreleri bazı hastalıklara yol açabilir. Bu sorunların başında da idrar yolu enfeksiyonları gelir.

Hamilelikte İdrar yolu enfeksiyonu;

Anne adaylarının çok sık rastladığı sağlık sorunlarından birisidir. Hamilelikte idrar torbasında oluşan baskı sonucu çok sık idrara çıkmak normal bir durumdur. Fakat idrarın renginde çok belirgin bir değişiklik ve yanma hissi İdrar yolu enfeksiyonu habercisidir.

Bu tarz sorunlar sonucunda ya da rutin bir kontrolde idrar testinde lökosit fazlalığı görülebilir. Bunun nedeni hamilelik sürecinde idrar yolunda oluşan enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonları önlemek için lökositler damarınızdan hareket ederek tehlikenin olduğu bölgeye ilerler.

Az sayıda bulunan lökositler bakterilerle savaşamadığı zaman, enfeksiyon böbreklere doğru yol alabilir. İdrar testlerinde lökosit oranı yani WBC 0-5 arasında olmalıdır. Bu sayının artması durumunda doktorunuza başvurabilirsiniz.

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri;

  • İdrar sıklığı
  • İdrar yaparken yanma
  • Vücutta ateş
  • Koyu renkli idrar
  • Çok sıkışıp az idrar yapmak

Hamilelik döneminde yukarıdaki belirtilere sahipseniz, idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor olma olasılığınız yüksektir. Normal yaşantımızda olduğu gibi, hamilelik sürecinde de temizliğe dikkat etmeniz, enfeksiyonlara karşı alacağınız ilk önlemlerden birisi temizliktir. İlgili doktorunuza başvurup gerekli tedaviyi görebilirsiniz.

Hamilelik Dışında Lökosit Hücreleri Hangi Durumlarda Yükselir?

  • Böbrek taşı
  • İdrar yolu tıkanıklığı
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • İdrar tutmak

Gibi durumlarda lökosit sayılarında oynama görülebilir. Hamilelikte lökosit oranı arttıkça yukarıdaki sorunların ortadan kalkması da daha kolaylaşır. Bu kolaylaşma artış gösteren beyaz kan hücrelerinin, hastalıklara karşı savaşması ile alakalıdır. Fakat bu artış lökosit seviyelerinde çok yüksek bir artış değildir. Uzmanların uygun gördüğü ve tıbbın açıklamış olduğu değer düzeyinde bir artıştır. Bu değerler kandaki seviyeye oranla ortalama 9000- 30.000 arasında olmalıdır.

Çocuklarda Lökosit Değerleri Hangi Aralıkta Olmalı?

Anne adaylarında beyaz kan hücreleri değerlerinde değişiklik yaşanabileceğinden bahsetmiştik. Hamilelerde lökosit oranının yüksek olmasının normal olduğundan ve orandaki yüksekliğin doğumun ardından düşmesi gerektiğini vurguladık. Peki ya yavrunuzun beyaz kan hücreleri hangi değerler aralığında seyretmeli?

Bebekler ve çocuklarda lökosit değerleri;

  • 0-1 aylık bebekler için 9.4-34.0 arası
  • 2-12 aylık bebekler için 5.0-19.5 arası
  • 1-3 yaş bebeklerde 6.0-17.5 arası
  • 6-15 yaş çocuklarda 4.5-13.0 arası

Uzmanlar yaş grupları için normal değerlerin, yukarıda belirtilen seviyelerde olması gerektiğini söylüyor. Bu seviyelerin az ya da çok olması durumunda çocuklarınızın doktoruna başvurun ve düzenli tahlil yaptırın.

Bağışıklık sisteminin her zaman ne kadar büyük öneme sahip olduğunu bilmek gerekir. Bizim hastalıklara karşı direncimizi tüm gelişim dönemlerimiz boyunca sağlam tutmamızı sağlayan bağışıklık sistemi, vücudun savaş mekanizmasıdır.

Onu sağlam tutmak öncelikle sağlıklı beslenmek gerekir. Lökosit yani beyaz kan hücreleri de bu sistemin savaşçılarıdır. Vücutta sayıca az miktarda bulunmasına rağmen, vücuda hastalık yapan maddeler girdiğinde sayısını çoğaltıp kan yolu ile taşınır ve hastalıklarla savaşır.

Hamilelerde lökosit oranının artması, direncin daha yüksek tutulmasına ve oluşabilecek enfeksiyonlara karşı vücudun daha iyi korumasına yardımcı olur. Sizler doğum sırasında, yavrunuzu kucağınıza alırken bile artış göstermeye devam eden akyuvarlar doğumdan yaklaşık bir hafta sonra düşeye başlar.

Hamilelikte görülen idrar yolu enfeksiyonlarında lökosit, idrar yolunda oluşum gösteren enfeksiyonlara karşı görevini devam ettirir. Ya kemik iliğinde ya kanda kendisine bir alan oluşturur ve orada bekler. Herhangi bir sorun karşısında kan yolu ile gerekli organa gider.

Hamilelerde lökosit düşüşleri ve yükselişleri mutlaka takip edilmelidir. Çünkü değerlerin düşük ya da yüksek olması idrar yolu enfeksiyonu dışında çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle doğumdan sonra değişiklik gösteren değerlerde herhangi bir sorunla karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza başvurun.

 

“Bebeklerde WBC Değeri” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebeklerde WBC Değeri: https://www.bebek.com/bebeklerde-wbc-degeri/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kısırlık Riskini Artıran Gıda ve Maddeler Nelerdir?

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Dış Gebelikte Beta Hcg Değeri Kaç Olmalıdır?