hamileik ilac

Hamilelikte Magnezyum Hakkında Her Şey!

Hamilelikte Magnezyum Kullanımı

Günlük hayatınızda vitamin ve mineral gibi takviyeler almayan, hangi yiyeceklerin hangi vitamin ve mineralleri içerdiğini bilmeyen biri olsanız bile, eminiz gebelik döneminde bu durumunuz değişecektir.

Çünkü karnınızda günden güne büyüyen minik bebeğiniz tamamen sizin bedeniniz üzerinden beslenecek ve bu durumda demir, vitamin ve mineral gibi vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan değerlerimizi normal seviyede tutmak zorlaşacaktır. Doktorunuz da bu sebeple size bazı takviyeler verebilir.

Hamilelikte magnezyum da doktorunuzun takviye olarak verebileceği, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu minerallerden biridir.

Gebelik döneminde beslenme önerileri konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıyı tıklayın.

https://www.bebek.com/gebelik-doneminde-beslenme/

Hamilelikte Magnezyum Nedir ve Vücudumuzdaki Görevi Nedir?

Kalsiyumun kemiklerimiz için gerekli bir mineral olduğunu hemen hemen herkes bilir.

Ancak magnezyum olmadan kalsiyumun vücudumuzdaki emilimini sağlamak pek mümkün olmaz.

Magnezyumun vücudumuzdaki görevi ise genel olarak şu şekilde;

  • Kas ve sinir sistemimizi düzenler.
  • Protein ve yağ sentezi gibi bedenimiz için önemli faaliyetleri gerçekleştirebilmemizi sağlar.
  • Vücudumuzdaki enzimlerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Kalp kaslarını korur.
  • Vücut içi iletişimi sağlayan sinyallerin iletimi için gereklidir.
  • Kas kasılmalarının düzenlenmesini sağlar.
  • Kan basıncını ve kan şekerini düzenler.

Tüm bu saydığımız görevlerin dışında bedenimizin kusursuz bir şekilde çalışabilmesi için dolaylı olarak daha pek çok faydası bulunan magnezyumun gebelikte önemi daha da artmaktadır.

Gebelikte Magnezyum Neden Önemli?

Gebelik öyle bir dönemdir ki, çoğu zaman doktorunuza yaşadığınız rahatsız edici durumların sebebini sorduğunuzda “gebelikte olur” cevabını alırsınız. Çünkü gebelikle beraber vücudunuzda inanılmaz değişimler meydana gelir. Düşünsenize, içinizde bir insan büyüyor!

Bu durum vücudunuzun normalden daha farklı şekilde çalışmasına, dolayısıyla ihtiyaç duyduğu şeylerin miktarında artışa neden oluyor.

Peki, hamilelikte magnezyum faydaları nelerdir ve gebelikte bu mineral neden daha önemlidir?

  • Uykusuzluğu Önler;

Hamileliğin özellikle son zamanlarına doğru kadınların karşılaştığı en yaygın semptomlardan biri de uykusuzluktur. Bu dönemlerde sizi uyutmayan şeyin minik bebeğinizin tekmeleri ve sık idrara çıkma gibi durumların olduğunu düşünüyor olabilirsiniz.

Ancak bu uykusuzluğunuzun sebebi magnezyum eksikliği de olabilir. Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi magnezyumun beden içi iletişimde büyük görevleri vardır.

Kaliteli bir uyku uyumamızı sağlayan nörotransmitter maddelerin olması gereken seviyelerde kalabilmesi için vücudumuzda yeterli magnezyum olması gerekir.

Dolayısıyla magnezyum, hamilelikte daha iyi bir uyku alabilmemizi sağlar.

  • Mide Bulantısını Engeller;

Gebeliğinizi fark etmenizi sağlayan en önemli belirtilerden biri olan mide bulantısı, çoğunlukla bedeninizdeki hormon değişikliklerinden kaynaklasa da magnezyumun bulantıları azaltma gibi bir etkisi bulunmaktadır.

Hamilelikte mide bulantısına 15 çözüm önerisi konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Makaleye kolay ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/hamilelikte-mide-bulantisina-15-cozum-onerisi/

  • Sakinleştirir;

Hamilelik her ne kadar heyecanlı ve mutluluk verici bir dönem olsa da zaman zaman stresten kaçmak mümkün olmayabilir. Eğer bu durum rahatsız edici bir boyuta ulaştıysa, sorun magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Yeterli magnezyum düzeyi, kaslarınızın ve sinirlerinizin gevşemesini sağlayarak stresinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.

  • Kramp ve Spazmları Önler;

Hamilelerin en sık karşılaştığı şikayetlerden biri de kramplardır. Bu kasılmalar rahim etrafında gerçekleşebileceği gibi, özellikle gebeliğin ikinci trimesterinden sonra sıklıkla bacaklarda da görülebilir. Doktorunuza bu sıkıntınızdan bahsettiğinde size yüksek ihtimalle magnezyum desteği verecektir.

Çünkü hamilelikte magnezyum eksikliği, çoğu zaman bu şikayetlerle kendini gösterir ve magnezyum, kasların daha rahat gevşeyip kasılmasını sağlayan bir mineraldir.

Vücudunuza yeterli miktarda magnezyum aldığınızda rahim etrafında ve bacaklarınızda meydana gelen kasılmaların azaldığını veya kaybolduğunu hissedeceksiniz.

  • Kan Basıncını Düşürür;

Gebelikte kan basıncını normal seviyelerde tutmak, kadınların normal zamanlarına göre çok daha önemli bir hal alır.

Araştırmalar, hamilelikte magnezyum kullanan gebelerin kullanmayanlara göre daha düşük kan basıncına sahip olduğunu ve özellikle hamilelerin hatırı sayılır bir kısmını etkileyen preeklampsi (hamilelikte yüksek tansiyon, idrarda protein kaçağı) yaşama risklerinin daha düşük olduğunu göstermiştir.
  • Erken Doğum Riskini Azaltır;

Magnezyumun vücudumuzdaki kas ve sinir sisteminin düzenlenmesinde büyük bir görevi olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla gebelikte yeterli düzeyde magnezyum alamayan gebeler, diğer gebelere oranla daha çok rahim kasılmaları yaşayarak erken doğum yapma riski taşırlar.

Bu nedenle eğer eksikliği varsa hamilelikte magnezyum takviyesi almak, kalsiyumla beraber vücuttaki dengesini kurmak sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek adına oldukça önemlidir.

  • Kemik Erimesi Riskini Azaltır;

Magnezyumun kalsiyumla birlikte kemik sağlımız üzerindeki etkisi büyüktür. Gebelikte yeterli düzeyde magnezyum alımı, ileriki zamanlarda yaşanabilecek osteoporoz riskini azaltmaktadır.

Ayrıca bebeğin sağlıklı bir kemik ve diş yapısının oluşabilmesi için yeterli düzeyde magnezyum alımı önemlidir.

  • Cilt Sağlığını Korumada Yardımcı Olur;

Hamilelikle birlikte ciltte bir parlaklık fark eden, cildinin güzelleştiğini iddia eden kadın sayısı fazladır. Ancak bununla beraber cilt kuruluğu ve egzama gibi problemlerle karşılaşmak da oldukça yaygındır.

Magnezyum, tahriş olmuş ve kuruyan ciltlerin sağlığına kavuşmasına yardımcı bir mineraldir.

  • Migren Ağrısını Önler;

Hamilelikte migren problemi yaşanması yaygındır. Ancak üzülmeyin, hamilelikte magnezyumun faydaları arasında, daralan kan damarlarının gevşemesine yardımcı olmak ve migren ağrısına sebep olan laktik asit birikimini engelleyerek migren ağrılarını azaltması da vardır.

  • Bebeğin Gelişimi Açısından Faydalıdır;

Magnezyumun hamile anne adayları üzerindeki olumlu etkilerinin yanında bebek için de pek çok faydası bulunur. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimini tamamlayabilmesinde magnezyumun de rolü bulunmaktadır.

Gebelikte yeterli magnezyum alan annelerin daha iyi uyku düzenine sahip bebekler dünyaya getirdikleri düşünülmektedir.

gebelik

Hamilelikte Magnezyum Takviyesi Gerekli Midir?

Magnezyumun faydalarını bilmeden önce kafanızda belki de “hamilelikte magnezyum neden kullanılır?” sorusu dönüp dolaşıyordu. Çünkü hamile bir kadının günlük alması gereken magnezyum miktarı

  • 19-30 yaş arası gebelerde 350 mg,
  • 31 ve üzeri yaştaki gebelerde 360 mg’dır.

Ancak bu miktarlar, özellikle gebeliğin ilk aylarında mide bulantıları nedeniyle anne adayının iyi beslenememesinden ötürü besinlerden karşılanamayabilir.

Bu durumda doktorunuz gerekli görürse magnezyum takviyesine başlamanızı isteyebilir. Hamilelikte magnezyum takviyesi alıp almamanız gerektiğini söyleyecek kişi doktorunuzdur.

Nihayetinde vücudunuz için faydalı olan her besin gibi magnezyum mineralin de fazlası zararlı olabilir.

Magnezyum Hangi Besinlerde Daha Çok Bulunur?

Eğer takviye bir ilaç alma gereği duymadan günlük magnezyum ihtiyacınızı besinlerden karşılamak istiyorsanız, hangi besinlerin daha yüksek oranda magnezyum içerdiğini bilmek beslenmenizi ayarlamanız açısından işinize yarayacaktır.

  • Magnezyum ve kalsiyum açısından en zengin sebzelerin başında ıspanak, yeşil fasulye, brokoli ve lahana gelir. Ispanağın 100 gramında yaklaşık olarak 79 mg magnezyum vardır.
  • Kabak ve ay çekirdeği de magnezyum açısından zengindir. Ancak yüksek kalorileri olduğundan tüketim miktarını iyi ayarlamak gerekir.
  • Yer fıstığı, badem ve kaju gibi yemişler magnezyum açısından zengindir.
  • Muz ve avokadoyu öğünlerinize eklemek de magnezyum ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır.
  • Pirinç, tahıl ürünleri, soya fasulyesi, süt, yoğurt, kuru meyve, uskumru gibi yiyecekler de magnezyum açısından zengindir.

Bu besinleri öğünlerinize doğru miktarlarda katarak kendinize magnezyum açısından zengin bir beslenme düzeni yaratabilirsiniz. Hamilelikte magnezyum, hem anne hem de bebeğin sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilmesi adına önemli bir mineraldir.

Hamilelikte magnezyum kullanımı ise mutlaka doktorunuzun kontrolünde olmalıdır.

Kaç Aylık Hamileyim?

Hamilelikte Havuza ve Denize Girilir mi?

Prenatal Test Neden Gereklidir