Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Olur?

Gebeyseniz muhtemelen bu süreçte çeşitli ağrı ve değişimler yaşamayı bekliyorsunuzdur. Gebelik boyunca bebeğin gelişimi ile birlikte anne vücudunda da değişimler gözlemlenir.

Hormonlarda görülen değişimler vücudunuzda gözle görülür farklılıklara neden olabilir. Ayrıca gebelik süreci yaşayan her birey çeşitli ağrılar yaşayabilir.

6 ay ve sonrasında bacak ağrılarının ve şişliklerin çoğalması, bebek büyüdükçe bel ağrısı şikâyetleri, bazı zamanlar ise makat ve kalça ağrıları görülebilir. Hamilelikte makat ağrısı çok sık rastlanan bir ağrı çeşidi olup birçok nedene bağlı olarak gelişebilir.

Makat Ağrısı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Bazı hastalıkların habercisi olan makat ağrısı, kalçaya yayılmayan ve sadece tuvalete çıkıldığında hissediliyorsa, muhtemelen gebelik süreciyle alakalı olabilir.

Hamilelikte hissedilen makat ağrısı, tuvaletten sonra ya da tuvalet sırasında hissedilir. Basur, çatlak ve kabızlık ile birlikte görülen bu durum, bebeğin bağırsaklara ve mideye baskı yapması sonucu oluşan hemoroit sonucunda sıklıkla rastlanır. Ağrısı yayılabilen ya da batma gibi bir hissiyata sahip bir şekilde kendini gösterir.

Gebelikte kabızlığın yaşanması ve tuvalette kendinizi zorlamanız durumunda makat ağrısı ile birlikte kanamalar ve çatlaklar da görülebilir. Bu durumda doktorunuza başvurarak rahatlatıcı kremler kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Makat Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Kuyruk sokumundan kalçaya ve makata yayılabilen ağrılar, gebelik sürecinin sonlarına doğru çok sık rastlanabilir. Bebeğin bağırsaklara baskı yapması, kişide hemoroit geçmişinin olması ve kabızlık sonucu gebelikte makat ağrısı hissedilebilir. Peki, bu ağrının diğer nedenleri nelerdir? Bir bakalım.

  • Hemoroit

Dışkıda zorlanma ve anal damarların şişmesi ile meydana gelir. Gebelikte bebek bağırsaklara baskı yaptıkça oluşan kabızlık ile birlikte, anüs kısmında yumrular meydana gelebilir. Tuvalete oturduğunuzda ağrı hissedebilirsiniz. 

  • Sürekli oturmak

Gebelikte ödemler ve ağrılar için mutlaka hareket etmeniz şarttır. Sürekli oturmak makatta ağrıya neden olabilir. Düz ve sert bir zeminde oturmak ayağa kalkınca ağrıya neden olabildiği gibi, bebeğin ağırlığı ile birlikte şiddetli hissedilebilir.

Oturma yastıklarından yardım alarak makat ağrısını azaltabilirsiniz. Ortası delik olan hemoroit için satılan bu yastıklar gebelik sürecinde size yardımcı olabilir.

  • İshal

Kabızlığın yanı sıra gebelikte ishal de görülebilir. Vücudun susuz ve lifsiz kalması sonucu oluşan ishal, günde 3 ve daha fazla ise makat ağrısı meydana gelebilir. Dışkıda kan, sulu ishal, şişkinlik ve gaz ile birlikte çok sık tuvalete çıkma sonucu ağrıda artış olabilir.

  • Çatlaklar

Hemoroit ile birlikte görülen çatlaklar, tuvalet esnasında ağrı ve yanmaya neden olabilir. Kabızlık durumlarında çatlakta kanama ve şiddetli ağrı günlerce devam ediyorsa mutlaka doktorunuza gitmelisiniz.

Ayrıca makatta oluşan şişliklerin genel problemleri şu şekilde olabilir:

  • Anüsitis

Hemoroit ile karıştırılan bu durum, anüsün içinde iltihaplanma sonucu meydana gelir. İshal ve şiddetli anüs ağrısı ile birlikte görülür.

  • Anal apse

Anüste bulunan bezlerden biri tıkandığında apse oluşumu gözlemlenir.  Şiddetli ağrı, ateş ve şişlik ile birlikte anüste meydana gelir.

Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte Hemoroit Teşhisi Nasıl Konulur?

Gebelik sürecinde bağırsakların baskılanması ve kabızlık sorunu ile birlikte hemoroit sorunu meydana gelebilir. Bu sorun ağrılı bir hal aldıysa ve doktora gidecekseniz, bazı görüntülemeler ile durum araştırılır.

  • Anoskopi, anüsün içinde bulunan anormal durumları görmek için yapılan muayenedir. Ucunda bulunan ışık bulunan bu tüp ile iç hemoroit ya da makat ağrısı yapan başka durumlar tespit edilebilir.
  • Genel muayenede gebelikte bazı muayeneler kullanılamayacağı için gözle görülebilen çatlak ve dış hemoroit durumlarını gözlemlemek için yapılan muayenedir.

Hamilelikte Makat Ağrısı İçin Yapılabilecek Tedaviler

Şiddetli ağrılar yaşıyor ve bunlar kabız ya da bebek ağırlaştıkça çoğaldıysa evde bazı yöntemler deneyebilirsiniz. Fakat bu yöntemlerin öncesinde şiddetli ağrı ve kanamalar yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza görünerek, onun tavsiyeleri yönünde hareket etmeye özen gösterin.

Doktora ne zaman gitmelisiniz?

Şu durumlarda mutlaka doktorunuza görünmelisiniz:

  • Ağrı çok şiddetli ve durulmaz bir hal aldıysa
  • Hemoroit büyüdü ve kanama çoğaldıysa
  • Şiddetli acı varsa
  • Sık sık tuvalete çıkma ya da kabız durumları

Evde yapabileceğiniz yöntemler şu şekilde olacaktır:

  • Oturma banyosu yaparak makatınızı rahatlatın. Geniş bir oturma kabı ya da uygun bir leğen kullanarak sıcak suyun üzerine oturmanız, makattaki ağrıyı ve hemoroidi azaltacaktır. 15-20 dakika aralığında epsom tuzu da ekleyerek suyun buharı ya da suyun içinde bekleyin.
  • Yumuşatıcı merhemler kullanarak bölgeyi rahatlatın. Eczanenizin önerdiği ya da vazelin gibi yumuşatıcı kremler kullanabilirsiniz.
  • Soğuk kompres yapmak bölgedeki ağrıyı alır. Buz torbasını ya da buzu havluya sararak makat bölgesinde bekletebilirsiniz.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Gebelik sürecinde vücut değişimler gösterirken, bebeğin ağırlaşması ve bağırsak gibi bölgelere baskı yapması sonucu makat ağrıları meydana gelebilir. Kuyruk sokumundan makat bölgesine kadar yayılan ağrıyı evde tedavi yöntemleri ile durdurabilirsiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken maddeler ve önlemler söz konusudur.

  • Bol su için ve lifli beslenin. Kabızlıktan dolayı oluşan ağrı için bol bol lifli gıda ve bol bol su tüketmeniz gerekiyor.

Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Olur?

  • Uzun süre oturmaktan kaçının. Gebelik sürecinde mutlaka hareket etmeniz gerekiyor. Uzun süre oturmak hemoroit gibi sorunları tetikler ve makat ağrısına neden olabilir.
  • Temiz ve pamuklu iç çamaşırı giyin. Tuvalet hijyenine ve kullandığınız iç çamaşırına dikkat edin. Mikrop ve bakteriler belli oluşumlara neden olarak ağrıları tetikleyebilir. 
  • Tuvalette uzun süre kalmayın. Tuvalette uzun süre oturmak ve zorlanmak, makat ve popo bölgesinde ağrıya neden olabilir. Doğru pozisyonda oturarak, kendinizi zorlamamaya özen gösterin.
  • Mutlaka yürüyüş yapın. Gebelik boyunca vücudunuzu hareket ettirmek, ödemlerin atılmasına, vücudun gevşemesine yardımcı olur. Makat ağrısı için de yatmak yerine, kısa yürüyüşler yapmanızı öneririz.
  • Doktorunuzun tavsiyelerini dinleyin. Bir basur, hemoroit, ya da makat çatlağı geçmişine sahipseniz, gebelikte ağrı çekmeniz çok olasıdır. Aşırı ağrı ve kanama görülüyorsa mutlaka doktorunuza görünmenizi öneririz. Bu süreçte doktorunuzun uygulayacağı tedavi yöntemlerini eksiksiz uygulamaya dikkat edin.

Makat ağrısı birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Hamilelikte makat ağrısı genellikle bebeğin büyüdüğü ve bağırsaklara baskı yaptığı zamanlarda daha belirgin ortaya çıkabilir. Vücudunuzun ağırlaşması, hemoroit ve fazla oturma ile birlikte makatta ağrı hissedilebilir. Kabızlık gibi bir şikâyetiniz varsa ve makat ağrısı devam ediyorsa doktorunuza danışmanızı öneririz.

 

”Hamile” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamile: https://www.bebek.com/?s=hamile

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Egzersiz Önerileri

Down Sendromu Nedir? Down Sendromu Belirtileri Nelerdir?

5. Ay Gebelikte Beslenme