hamilelikte-mide-agrisina-ne-iyi-gelir

Hamilelikte Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Anne adayları, gebeliğin her döneminde çeşitli ağrı ve sancılarla karşılaşır. Bu problemler en sorunsuz hamilelikler de bile hafif de olsa kendini gösterebilir. Bu kramplar, değişen hormonlar, kilolar ve bebeğin gelişip büyümesi sebeplerinden kaynaklanabilmektedir. Varisler, kas ağrıları, baş dönmesi, karın ve mide krampları bunlardan birkaçıdır.

Özellikle gebelikte mide ağrısı problemi en sık baş gösteren sorunların başında gelir. Hamilelik sırasında kadınlarda oluşan bu sorun, beraberinde kasıkta, belde ve karında oluşan kramplarla birleştiğinde, daha endişe verici durumlar yaratabilir. Fakat gelişen bu krampların aslında dokuz aylık bir sürecin bir parçası olabileceği bilinen bir gerçektir.

Peki hamilelikte mide ağrısı konusuna gelirsek! Bu sorunun içeriğini öğrenebilmek için, gebelikte oluşan mide kramplarının sebeplerini detaylı olarak inceleyebilir ve bu problemlere sırasıyla nelerin iyi gelebileceğini görelim.

Hamilelikte Mide Ağrısı Neden Olur?

Midede oluşan problemlerin başlıca sebepleri; sağlıksız tüketilen besinler, alkol ve sigara kullanımı, obezite, mevsim geçişlerinde yaşanan rahatsızlıklar, kabızlık ve psikolojik nedenlerdir. Hormonlarda oluşan değişiklikler, rahmin büyüyerek mideye uyguladığı baskı ve bakterilerden dolayı vücutta oluşan enfeksiyonel durumlar da gebelik sürecindeki hamilelikte mide ağrısı problemine yol açan sebeplerdir. Özellikle ilk üç aylık dönemdeki mide sorunlarının nedenlerini ayrıntılı şekilde ele alalım.

Kabızlık ve Gaz

Hazımsızlık adı da verilen midede aşırı doluluk hissi, gebelik döneminde kabızlığa ve gaza yol açabilir. İlk üç aylık dönemde, kadınların bağırsak düzeninde zorluklar yaşanır. Bunun sebebi, rahmin bağırsaklar üzerinde uyguladığı baskıdan kaynaklanır. Mide de oluşan bu şişkinlik hissinden ve sonrasında yaşanan kabızlık ve gaz problemine ne iyi gelir? İşte yapılabilecek öneriler:

  • Lif açısından zengin besinler tüketin. Taze sebze ve meyveler, tahıllı ekmekler ve gevrekler, baklagiller, kuru meyveler gibi yiyecekleri her gün yemeye özen gösterin. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, tam bir müshil görevi yaparak, midenizdeki hazımsızlığı azaltmanıza yardımcı olacaktır.
  • Beyaz ürünlerden kaçının.  Çünkü beyaz ekmek, pirinç ve makarna gibi yiyecekler şişkinliği arttırır.
  • Bağırsak fonksiyonlarının düzeni için, gün içerisindeki sıvı alımına dikkat edin. Ilık ya da sıcak su, limonlu ve kuru erik suları hem mideniz hem de bağırsaklarınız için müshil zengini içeceklerdir.
  • Sindirim sisteminizi zorlayacak büyük öğünlü yemeklerden ziyade, küçük öğünleri tercih edin. Gün içinde öğünlerinizi altıya bölmek, hazımsızlık ve gaz şikayetlerini önlemenizde yardımcı olur.
  • Kabızlık ve şişkinlik problemleri için doktorunuza danışarak magnezyum ve probiyotik takviyesi alın. 
  • Gün içerisinde düzenli olarak kısa yürüyüşler ve hafif egzersizler yapın. Bu ufak spor takviyeleri mide ve bağırsak hareketleri için çok önemlidir.

Mide Ekşimesi 

Hamilelikte Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Gebelik sürecinde, kadınların belli bir bölümünü etkileyen mide ekşimesi problemi, progesteron adı verilen bir steroit hormonundan kaynaklanır. Hamilelik sürecinde, rahimde meydana gelen değişiklikler sebebiyle, sindirim sisteminde problemler yaşanır. Bu problem neticesinde birçok anne adayı, hamilelikte mide ağrısı ile karşı karşıya kalır. Eğer bu ağrılar boğaz da yanma hissi yaratıyorsa bu durum reflü ve mide asidi olarak da nitelendirilebilir. Göğüste yanma, gaz çıkarma veya geğirme, midede ağırlık ve şişkinlik hissi gibi belirtiler yaşanabilir. Bu belirtileri azaltmak için yapılabilecek öneriler şunlardır:

  • Hamileyken, normalden fazla yeme isteği oluşabilir. Fakat tok olunduğu halde fazladan yemek yeme durumu, midede ağrılara sebep olabilir. Bu sebeple sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
  • Yeme ve içme alışkanlıklarınızı değiştirin. Besinlerinizi küçük porsiyonlar halinde hazırlayın ve sık sık az yiyin. Baharat içeren ve yağlı yiyeceklerden uzak durun.
  • Sigara ve alkol tüketiminden kaçının. Sigara, hazımsızlığı arttırarak, mide asidine yol açarken, alkol tüketimi de yine şişkinliğe sebep olarak midenize zarar verebilir.

Mide Bulantısı

Gebelik sürecinde, kadınların birçoğunda mide bulantısı rahatsızlık verici bir durum yaratabilir. Oluşan bu bulantı belirtilerini en aza indirmek için yapılabilecekler şunlardır:

  • Sıklıkla vücudunuzu dinlendirmeye özen gösterin. Gün içerisinde şekerleme yapmak ve geceleri iyi ve huzurlu bir uyku uyumak çok önemlidir. Ancak yemek yedikten sonra uykuya geçme isteği mide bulantısı problemini tetikleyebilir. Bu sebeple yemekten sonra hemen uykuya geçilmemelidir.
  • Sabahları, protein değeri olan atıştırmalıklar ve hafif krakerler, kahvaltıda ise potasyum değeri yüksek meyveler tüketilmesi, mide bulantısını önlemede yardımcı olur. Aynı zamanda patates, pirinç ve kızarmış ekmek gibi karbonhidratlar da mide için önerilebilir besinlerdir.
  • Gebelikte hareketli olmak, bulantı belirtilerini en aza indirmede önemli bir durumdur. Çeşitli, değişik ve eğlenebileceğiniz aktiviteler yapmak, bu problemin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
  • Vücudu susuz bırakmamak, bulantı yaşamama için en önemli şeylerden biridir. Günde en az sekiz bardak su içmek mideyi rahatlatır. Bununla beraber, sindirime yardımcı olan nane ve zencefil çayları da tüketilebilir.
  • Vücudunuzu sıkmayacak rahat giysiler tercih edin. Karın ve mide bölgenizi sıkacak dar kıyafetler mide bulantısının artmasına sebep olabilir.
  • Hamilelikte kokulara karşı oluşan hassasiyet ve özellikle sabahları hissedilen kokular mideye rahatsızlık verebilir. Bunun önüne geçebilmek için limonlu kokulardan faydalanabilirsiniz.
  • Bazen, yaşanan bulantılar, midede meydana gelen asitten ve sonrasında oluşan reflüden kaynaklanabilir. Bunun için doktorunuza danışarak, bu problemle alakalı önerilen bir ilaç kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Mide Ağrısı Problemine İyi Gelebilecek Diğer Öneriler

  • Gazlı içecekleri tüketmekten kaçının. Çünkü bu içecekler mideyi yorar ve yapısını bozabilir.
  • Gebelik döneminde, kafein kullanımı çeşitli mide ağrılarına neden olabilir. Bu yüzden kahve ve diğer kafeinli ürünlerde uzak durmaya çalışın.
  • Soğuk besinler, midenizi üşütmeye sebep olabilir. Bu nedenle buzdolabından çıkardığınız yiyecek veya içecekleri hemen tüketmemeye özen gösterin.
  • Bol bol su için. Çünkü su içmek hem mide için hem de bebeğin gelişimi ve sağlığı için pozitif bir etkendir. Aynı zamanda midede oluşabilecek yanmaları azaltmada önemli bir rol oynar.
  • Kızartılarak hazırlanan besinlerin yağ oranı yüksek olabileceğinden, mide problemlerine yol açabilir. Bu yüzden yiyeceklerinizi haşlayarak ya da fırında hazırlayarak tüketebilirsiniz.
  • Turşular, aşırı ekşi yemekler ve salatalar, mide ağrısına davetiye çıkarır. 
  • Hamilelik döneminde görülebilen stres ve kaygı, mide ağrılarını tetikler. Bu sebepler stresli olay ve ortamlardan uzak durmaya özen gösterin. 
  • Ilık bir duş almak ve sonrasında dinlenmek de mide ağrılarını hafifletecek ve iyi gelebilecek bir öneridir.
  • Muz, haşlanmış patates ve lahana gibi besinler mide ağrılarına iyi gelen besinlerdir.
  • Gebelik döneminde, sigara kullanmayın. Çünkü sigara tüketiminin sindirim sistemine etkisi zarar vericidir. Midenin asit salgılama hareketi artar ve mide yanması problemini açığa çıkarır.

Kadınların, gebelik dönemi sürecinde mide ağrılarıyla karşılaşmaları olağan bir durum olarak nitelendirilir. Çünkü midede oluşan bu problemler birçok anne adayında yaşanabilir. Hamilelikten kaynaklanan birtakım hormonal değişiklikler ve rahimdeki büyüme olayı mideyi bu dönemde etkileyebilir.

Bu durum çoğu zaman endişe edilecek bir sorun değildir. Fakat hamilelikte mide ağrısı problemiyle birlikte, başka rahatsızlıklar da yaşanıyorsa bir uzmana görünmekte fayda vardır. Örneğin; mide ağrısıyla birlikte başlayan baş dönmeleri, titreme hissi, sürekli kusma ihtiyacı, ateş çıkması gibi şikayetler de görülebiliyorsa, bu durumu hafife alınmadan doktor muayenesini aksatmamak gerekebilir. 

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? : https://www.bebek.com/hamilelikte-mide-bulantisina-ne-iyi-gelir/

Bebek Anne Karnında Nasıl Hava Alır?

Hamilelikte Bebeğinizin Kalbini Yoran 5 Hastalık

Hamilelikte Apandisit Ağrısı