Magnetik Rezonans yani halk dilinde bilinen adıyla MR, magnetik bir ortamda, vücudumuzda bulunan atomlara, radyofrekans gönderip hareketlerini ölçerek yapılan görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem 30’lu yıllarda toprak altındaki madenin araştırılması için geliştirilmiş, 70’li yılların sonunda ise tıpta görüntüleme yöntemi olarak kullanılmaya başlamıştır.
Hamilelerde MR
Anne adayları, kendileri ve bebekleri hakkında her zaman en iyi ve en doğru bilgilere ulaşıp ona gore karar vermek isterler. Fakat belli, basit kulaktan doğma bilgileri de uygulamaktan kendilerini alı koyamazlar.
Bebeklerin organlarının geliştiği ilk üç ay oldukça önemlidir. Bu yüzden bu ilk üç ay içinde MR çekilmesi tavsiye edilmemektedir. Bunun dışında, MR ses dalgaları ve manyetik alana dayalı olduğundan gebelikte bir olumsuz etkisi saptanmamıştır.
MR, hamilelik sürecinde doktorlar tarafından tavsiye edilmese de, bebek için çekilmesi geren Mr, kesinlikle doktorun kontrolü altında gerçekleşmelidir.
Bu zamana kadar MR’ın hamilelik sürecinde anne ya da bebek için herhangi bir yan etki yaptığı durumlar söz konusu olmamıştır fakat yine de tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Keyfi bir Mr çekimiyle risk alınmamalıdır.
Bilgisayarlı tomografi ise radyasyon yaydığı için, gebelikte fazla kullanıldığı zaman bebeğiniz için zararlı olabilir. Anne adayı için acil ve hayati bir durum olmadığı sürece tomografi çekilmez. Hamilelikte 5 rad’ın altında radyasyona maruz kalmanın bir zararı açıklanmamışken, bu dozun üzerine çıkıldığı zaman çeşitli sıkıntılar yaşanabilir.
Bilgisayarlı Tomografide Fetusun Maruz Kaldığı Doz
Karın CT (250 mrad)
Göğüs CT (30 mrad)
Hamilelik Sürecinde Röntgen Çekilmesi
Röntgen filmi ve iyonize radyasyon çok yüksek dozlarda insanlar üzerinde belli zararlar verebilir. Bu zararlar gebeliğin dönemine ve radyasyonun dozuna göre değişim gösterir.
Röntgen Filmlerinde Fetusun Maruz Kaldığı Doz
Diş filmi: 0.01
Göğüs filmi: 1 mrad’ın altında
Karın filmi: 200-300 mrad
Sırt filmi: 1 mrad’ın altında
Aşırı Dozda Röntgenin Bebeğe Zararları
Ölüm
Anormal doğum
Zeka geriliği
Genetik bozukluklar
Kanser
Bebekte gelişme geriliği
İlgili Birimler
1 rad = 0.01 gray (Gy) = 0.01 sievert (Sv) = 1 rem
1 rad = 1000 mrad = 10 mGy = 0.01 Gy
1 rem = 1000 mrem = 10 mSv = 0.01 Sv
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/